Multumesc foarte mult pentru raspuns, nu am gasit postarea mea si am crezut ca ar fi o greseala.
Am sa aplelez la un avocat daca lucrurile se complica, poate tot la cel care ne-a reprezentat si la procesul de partaj, care cunoaste foarte bine cazul. Numai ca va fi putin cam mirat de noua intorsatura a situatiei.
Eu nu vreau sa profit , vreau sa-mi recapat cu acte cea ce am cumparat si investit fara acte, sa stau linistita.
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
Eu nu mi-am ajutat mama niciodata pt. a fi recompensata cu ceva , am facut-o din inima, ca asa am considerat sa ma port cu mama mea, sa am grija de ea caci intr-adevar are o pensie mica de 400 ron care nu-i ajunge nici pt. mincare.
Eu m-am referit la faptul ca am cumparat practic cu banii mei 1/2 din teren si din acea casa de la verii mei, in intelegere cu ea, urmind ca eu sa fac acolo o casa noua, sa introduc canalizare, apa, gaze, sa fac curatenie in acea curte darapanata si plina de gunoaie, numai casa noua casa m-a costat 40 000 de euro si inca nu este gata, dar totul este pe numele mamei mele, adica tot ce am investit eu cu buna credinta, ca vom fi o familie unita, intr-o casa noua.
Valoarea cotei parti a mamei din casa din paianta veche de 70 de ani plus terenul era acum un an, la data efectuarii expertizei tehnice judiciare de 3750 ron, deci daca ea mi-ar cere mie sa-i dau cea ce a mostenit de la parintii ei, aceasta ar fi valoarea, data de expertul judiciar.
Eu am platit celor 5 verii ai mei sulta 14 000 de euro, plus cheltuielile de judecata, plus toate taxele, apoi am platit constructia unei noi case P+M , care nu este inca gata, numai pina acum 40 000 de euro, plus utilitati, demolari, gard, si ce va mai urma. Cind toata averea mea si a sotului meu este acolo in curte ma vedeti pe mine o profitoare ?
Credeti ca ar trebui sa-i fac cadou mamei mele toata munca mea ca sa se poata casatori acum la 75 de ani cu un pretendent de 50 de ani, al carui scop este numai unul materal ?
Cheltuielile s-au facut incepind cu 2006, dar cele mari, importante , incepind din aceasta iarna, pina in prezent.
Daca ea nu ma atragea in aceasta cursa adica sa-mi promita ca voi avea si acte pe cea ce voi construi, eu imi faceam casa in alta parte, in siguranta, fara bataie de cap, dar am zis ca este batrina de acum si ar fi bine sa fiu linga ea, sa am grija de ea.
Pe acel asa zis chirias l-am acceptat doar ca mama sa nu fie singura , sa aibe cu cine sa vorbeasca. Daca vrea sa se casatoreasca este treaba ei, dar nu are nici o legatura cu actele pe casa facuta de mine, nu vreau sa am mai tirziu surprize si sa ma trezesc in strada, data afara din casa facuta de mine de acest individ.
Multumesc inca o data, bineinteles ca o sa apelez la serviciile unui avocat, dar doream sa stiu care ar fi modalitatea si posibilitatea de rezolvare, ce actiune sa folosesc.
Mama mea a cistigat un proces de partaj cu atribuirea intregului bun, cu plata unei sulte catre ceilalti comostenitori ai imobilului. Eu, fiica ei, am platit din banii mei acea sulta, catre cei 5 comostenotori legali, urmind ca mama mea sa ramina singura detinatoare legala a imobilului, cu conditia ca ea sa-mi faca mie un act de donatie sau vinzare-cumparare, pe acel imobil, eu urmind sa ma mut acolo, sa am grija de ea. Mentionez ca eu sunt singura fiica. Am facut multe imbunatatiri, am construit o casa noua, dar pe numele mamei.,eu de buna credinta. Acum, mama de 75 ani, si-a gasit un chirias, de 50 de ani si nu mai vrea sa-mi faca mie acte nici pe casa veche si curtea care am platit-o, nici pe casa mea noua care este pe numele ei si nici nu mai doreste ca eu sa ma mut inpoi in casa parineasca unde m-am nascut si am crescut.
Cum sa fac totusi sa-mi fac actele pe dreptul meu cel pe care l-am platit cu banii mei. Cota parte a mamei, dupa raportul de expertiza judiciara, valora 3750 ron, casa fiind in paragina, demolabila, de nelocuit.
Buna ziua, felicitari tuturor moderatorilor pentru sfaturile date.
Mama mea, mostenea 1/2 cota dintr-un imobil de la bunici. Eu , fiica, m-am implicat in problemele ei, ea neavind surse financiare, am sustinut un proces de partaj in instanta, expertija judiciara, apoi am platit sulta catre ceilalti 5 comostenitori, cu conditia verbala, ca mama mea sa faca act de donatie sau de vinzare-cumparare a imobilului pe numele copilului meu. Mentionez ca eu sunt singurul ei copil, iar eu nu am decit un singur copil de 23 ani. Am platit totul, inclusiv impozite, taxe, avocat, contracte noi pt. gaze, salubritate, canalizare, am inceput sa investesc bani in acea curte, am facut un nou proiect de casa toate pe numele ei bineinteles, cu cele mai bune intentii, de a ne muta inapoi in casa parinteasca, unde m-am nascut si am crescut. Casa este aproape gata, am investit f.mult in ea. Dar mama mea vazindu-seacum stapina pe asa valoare, nu mai vrea sa faca acel act de donatie sau vinzare-cumparare. Ea are 75 de ani, a gazduit chiriasi incasa, iar unul din ei, nu mai vrea sa plece, ba mai mukt o influenteaza pe mama sa ne goneasca si sa nu ne permita sa ne mutam in casa construita de noi, el fiind un om al strazii, ramas pe drumuri, fara nici un loc unde sa locuiasca, falungat de familia lui, in virsta de 50 ani, cu scopuri de a obtine faloase materiale de la mama mea, probabil vreo donatie, unul care lucreaza cu ziua in constructii, cind gaseste de munca.
Noi am fost plecati in strainatate, mama mea a lobuit in apartamentul nostru cu totul platit de noi, plus ca am ajutat-o toata viata, avind o pensie f. mica
Noi avem martori pe toti verii mei carora le-am dat banii, sulta cuvenita, plus cele 2 avocate ale partilor martore la tranzactie, plus conturile bancare cu data cind am scos suma de bani, plus dovada banilor obtinuti legal cit am lucrat amindoi la ambasada straina. Plus toate chitantele pt. contracte, de plata a materialelor pt. noua casa.
Ce putem face noi pt a intra in drepturile noastre de proprietate ?
Cota parte a mamai dupa valoarea data de expertiza judiciara este de 3750 ron. Casa era f. veche, demolabila,in paragina, multe magazii, 1/2 s-a deolat cu aut. de demolare, a costat f. mult caratul molozului.
Imi cer scuze pt. o postare asa de lunga, dar am vrut sa ma fac inteleasa pe deplin si multumesc f. mult
Detin o casa veche, 1937, situata pe una din laturile terenului, pe hotarul dintre mine si vecinul din spatele casei mele, pe calcan. Am obtinut Certif, de Urbanism, unde mi se cere PAC, PAD, expertiza constructie veche in vederea mansardarii, expertiza in vederea demolarii, ACORD NOTARIAL VECIN din partea cu calcanul, pentru reparare si mansardare.
In anexa 1 a Legii 50 scrie ca acest ACORD NOTARIAL se cere 1) celui care vrea " SA CONSTRUIASCA O CONSTRUCTIE NOUA ALIPITA LA CALCAN sau PE CALCAN, atunci cind acolo se gaseste deja o constructie veche, si este necesara o expertiza a cladirii vechi cu acceptul proprietarului si Stabilite daca sunt necesare SOLUTIILE DE PROTEJARE a cladirii existente prin metode de subzidiri, sub fundari, efectuate cu acordul proprietarului. si 2) cind se schimba destinatia cladirii din vecinatate din locuinta in altceva, firma, sediu, spatiu productie...... Eu am deja casa construita, de 70 de ani.
Am cerut igienizare, modernizare , reparare, consolidare, reparare sau inlocuire acoperis, lidab, utilitati gaz, canalizare, apa, demolare anexe in ruina din pamint, transformarea podului inalt nelocuibil intr-un pod locuibil. Dupa parerea mea, nu voi avea nevoie sa intru pe proprietatea vecinului din spatele casei mele, mi-a spus deja ca nu o sa-mi dea voie sa-mi pun polistiren, sa termoizolez, asa ca voi lasa calcanul in stadiul care se gaseste acum, toate lucrarile se vor face numai in interiorul casei mele si pe acoperisul casei mele, nu-l voi deranja cu nimic. Nu schimb nimic, decit imi repar casa, care necesita acest lucru, ploua prin acoperis.
Ce sa fac daca vecinul nu-mi da ACORDUL necesar la Primarie ?
Ce solutii legale mai am ?
Multumesc
Speta, partaj succesoral. S-a facut expertiza, s-a depus dosar, s-a luat la cunostinta, s-a dat sentinta de catre judecator. Reclamntul, care nu are obiectiuni la expertiza, va trebui sa plateasca sulta catre piriti si va cistiga dereptul de proprietate asupra intregii mosteniri.
Acest lucru este inscris in condica. Acum ce asteptam si cit timp ? Care sunt pasii urmatori ?
daca piritii nu sunt de acord cu hotarirea, cit timp au sa faca contestatie ? Sau apel ?
Apel inseamna ca la Tribunal va trebui sa o luam practic de la zero ? Alta actiune, alta expertiza, alte multe termene ? Partajul nu s-a facut timp de 22 ani, pe motiv ca piritii nu au fost de gasit impreuna cu actele casei, iar cind s-au gasit (s-a facut o reconstituire a actelor de proprietate in baza Legii 18 ) au invocat lipsa banilor pt. taxe notariale. Acum ar dori mai multi bani, comparativ cu expertiza facuta de expertul desemnat de judecator.
Ce sanse sunt de finalizare a acestui pertaj ?
Multumesc,
Pe 20 apr. s-a admis actiunea de partaj si s-a dispus o expertiza judiciara a unui imobil. Pe 21 apr. s-a platit taxa. Expertul a trimis instintare ca va veni pe 12 mai, dar nu a putut efectua expertiza din motive medicale. S-a aminat procesul cu 4 termene, de fiecare data motivul fiind acelas, neefectuarea expertizei. S-a facut in sfirsit expertiza pe 21 iunie. Datorita vacantei, urmatorul termen va fi pe 7 sept. Dar expertiza tot nu s-a finalizat, tot nu s-a depus la dosar. Oare cit mai poate dura ? Ati mai intilnit asemenea cazuri ? Asa dureaza de obicei ?
Multumesc f. mult !
S-a dispus de catre instanta, o expertiza tehnica judiciara a unui imobil. Expertul a trimis recomandata cu data cind avea sa vina, a venit, dar nu a putut face expertiza tehnica din motive de sanatate, se simtea f. rau, a plecat.
S-a aminat procesul cu inca un termen, dar in continuare nu s-a primit nici o instintare de la un expert, sau de la acelas expert si se apropie un nou termen.
Ce urmeaza acum ? Se va mai amina cu inca un termen ? Nu se intra in vacanta ?
Sunt ingrijorata. Ce se poate face ? Multumesc !
Masa succesorala este un imobil, exista certificat de mostenitor pt. A 50% si B 50%. Partajul nu s-a facut de 22 ani, intre timp a decedat si B, de 18 ani si tot nu s-a facut partajul.
Se va face acum, in instanta, intre A si cei 5 urmasi ai lui B care nu si-au facut succesiunea dupa decesul lui B.
Cum se va putea face asta acum ?
Multumesc foarte mult pentru raspuns.
V-am urmat sfatul si firmele au inceput , incet, incet, sa constientizeze faptul ca au facut o conventie pe care trebuie sa o respecte si sa accepte sa-si plateasca datoriile. Altii au facut reclamatii la Consiliul local al Primariei, s-au invocat prevederile art. 36 din HG 400/2003 si sanctiunile prevazute de Legea 234/2002.
Speram sa solutionam totusi pe cale amiabila, altfel avind pregatit si un plan B, cu un avocat, deoarece suma pe care o are de recuperat asociatia de la aceste 7 firme este considerabila.
Multumesc inca o data pentru ajutor.