avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Activitate mihneaandrei

Activitate mihneaandrei

Care ar fi pasii de urmat pentru antrenarea legala a responsabilitatii vanzatorului (pers fizica) a unui imobil (nou) pentru o serie de lucrari care nu s-au vazut la achizitie iar acum tot apar probleme? Toate aceste probleme necesita timp, nervi si mai ales bani din partea mea ca si cumparator.

As mentiona cateva probleme aparute: bate vantul prin prize, izolare exterioara deficitara, parchet pus eronat pentru ca s-a deplasat dupa prima iarna, deseuri de constructie ingropate pur si simplu in gradina sub un start subtire de pamant, pavaj care se lasa - pus direct pe pamant fara substrat, gresie pe terase cu goluri dedesubt - unele placi s-au crapat deja, centrala termica pierde presiune constant, ciment din placa tavanului care s-a macinat in bucati la o gaura cu bormasina. Deci nu sunt probleme de genul "se prabuseste casa", insa totusi sunt probleme care nu ar trebui sa existe la o casa noua, daca ar fi construita corect. Iar pretul de achizitie a fost bineinteles pentru o casa fara aceste probleme.

Sa contractez un expert in constructii sau acesta se uita doar la aspectele majore de structura? Cum pot sa ma asigur ca toate aceste aspecte, aparent minore dar care inseamna pentru mine nervi si bani, le voi corecta chiar si prin parghii legale?


Va multumesc pentru ajutor!
Andrei
Buna ziua, in cazul unui membru indepartat de familie care a decedat, cum se poate verifica patrimoniul defunctului de catre membrii mostenitori? In afara de locuinta de domiciliu, daca defunctul detinea alte proprietati de care membrii mostenitori nu stiu? Multumesc.
Sau spus mai simplu: codebitori intre care nu exista nicio relatie de convietuire sau rudenie.
Buna ziua. Ne intereseaza sa achizitionam un imobil in cota 50-50 ca si codebitori si suntem doi prieteni din copilarie. Veniturile si eligibilitatea in fata bancii nu sunt o problema, ci faptul ca pentru a accesa o suma mai mare cumulativ, ne gandim la varianta de a accesa un credit imobiliar ca si codebitori. Din ce am inteles pana acum, bancile solicita o dovada a gospodaririi impreuna sau ceva similar, ceea ce nu e cazul.

Ce banci stiti sa aprobe un credit in asemenea conditii? Practic imobilul pe care dorim sa il luam va fi utilizat de doua familii separate sau chiar inchiriat. Evident, noi ne asumam cota de proprietate 50-50 si plata ratelor la fel.

Multumesc
Multumesc pentru precizari. Este vorba de concediul aferent 2021. Inca o data, daca m-am exprimat eu neclar: nu e vorba ca nu ma lasa angajatorul sa imi iau concediul legal. Ci taman pe dos: sub pretextul ca e o perioada de activitate scazuta in firma, in care majoritatea colegilor aleg sa fie in concediu, ar trebui si eu sa imi introduc cerere pentru concediu. Iar in cazul meu personal, nu doresc sa imi utilizez zile de concediu in acest interval.
Later edit: ma poate obliga angajatorul
Ma poate angajatorul sa imi consum zile de concediu de odihna intre Craciun si Revelion?

Ma confrunt cu situatia in care angajatorul ma obliga sa imi introduc o cerere de concediu pentru zilele lucratoare dintre Craciun si Revelion (5 zile lucratoare!), motivand ca activitatea in anumite departamente este si asa scazuta. Nu contest acest fapt, insa as avea suficiente activitati de facut in acele zile, plus ca alegerea zilelor mele de concediu prefer sa o fac in perioada calda a anului.

Cu alte cuvinte, desi munca mea este de birou (poate fi efectuata atat de la sediu, cat si de acasa), angajatorul insista sa imi irosesc acele zile de concediu desi nu doresc acest lucru, desi as avea activitate la munca. Iar acasa in concediu as pierde timpul sau as fi nevoit sa imi gasesc activitate desi nu doresc acest lucru.

Cum ma sfatuiti sa abordez problema, pur si simplu nu doresc sa consum acele zile de concediu (aproape un sfert din totalul disponibil!) intre Craciun si Revelion!

Va multumesc!
Buna ziua. Stam la etajul intai dintr-un bloc cu 4 etaje, iar la parter este un spatiu comercial. Instalatia de scurgere de la bucatarie s-a defectat la nivelul etajului nostru (refula apa din chiuvetele etajelor superioare) si a fost nevoie de inlocuirea coloanei de scurgere inclusiv prin lucrari efectuate din spatiul de la parter, cu deteriorarea unor elemente (faianta, rigips, etc).

Operatorul economic de la parter, insa, nu are niciun beneficiu direct pe acea coloana, practic nu se scurge apa menajera pe coloana in cauza, ci aceasta doar traverseaza parterul spre subsol.

Intrebarile sunt doua: costurile reparatiei trebuie impartite la 5 (si cu operatorul economic) sau doar la proprietarii pers fizice din asociatie?

De asemenea, cei 4 proprietari de la etaje trebuie sa despagubeasca operatorul economic pt pagubele colaterale reparatiei?

Am parcurs Legea 230 din 2007 – Art. 31 insa nu imi dau seama cum se aplica la situatia noastra, daca ma puteti ajuta?

Multumesc
Acum cateva luni urma sa incep munca la un angajator, insa nu mi-a trimis contractul decat in ziua inceperii activitatii, iar la parcurgerea contractului nu am fost de acord cu cateva clauze, refuzand semnarea si deci implicit renuntand la job. Angajatorul sustine ca a inregistrat CIM in revisal si sa vin sa semnez contractul. Practic eu nu doresc sa colaborez cu acel angajator si nici nu avem vreun contract semnat intre parti: practic relatiile dintre noi sunt si vor fi inexistente. De ce as da curs semnarii CIM ca acele relatii sa fie consfintite de un contract doar ca sa incetam imediat colaborarea in baza perioadei de proba?
Va multumesc pentru raspuns. Deci in situatia in care achizitionez un bun imobiliar prin contract de vanzare-cumparare, iar anterior acesta a fost dobandit de vanzator prin donatie, riscurile mele ca si cumparator de buna credinta sunt aproape inexistente?