Executare silita inceputa dupa 8 ani. Pot cere dobanzi si ajustarea inflatiei?
Acum 8 ani am castigat un proces impotriva unei persoane fizice, inclusiv obtinerea unor daune in lei. Acea persoana nu a avut bunuri sau conturi asupra carora sa intervina executorul, insa recent a gasit proprietati pe care le va putea executa silit, ca sa imi recuperez daunele.
Intrebarea mea este: pentru ca au trecut atatia ani, pot solicita executorului actualizarea sumei datorate cu inflatia sau o dobanda aplicata acestei intarzieri? Sau e nevoie de o alta actiune in instanta? Nu imi este clar din art. 628 alin. (4)... Ma puteti ajuta, va rog, cu o informatie? Practic impactul sumei decise de instanta acum 8 ani e mult mai mic decat cel pe care l-ar avea astazi.
Multumesc pentru raspuns. Nu m-am exprimat eu clar, aveti dreptate. Inceperea executarii a fost in intervalul de 3 ani de prescriptie. Apoi in intervale regulate, executorul a facut verificari asupra paratului, insa acesta nu detinea bunuri mobile sau imobile. Astfel, dosarul este activ, fara sa intervina vreun termen de prescriptie.
Intrebam daca executorul ajusteaza suma cu inflatia dintre momentul inceperii executarii acum ani de zile si prezent. Conf Art 628: În cazul în care titlul executoriu nu conţine niciun asemenea criteriu, executorul judecătoresc va proceda, la cererea creditorului, la actualizare în funcţie de rata inflaţiei, calculată de la data când hotărârea judecătorească a devenit executorie.
Din Art 628 acest lucru pare clar, insa nu stiu in practica daca este asa..