avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Activitate anicosma

Activitate anicosma

DA, in ianuarie 2013 , cu factura din 14.01.2013 au fost repartizate salariatilor tichetele de masa pentru zilele lucrate in luna decembrie 2012. Valoarea acestor tichete a fost impozitata odata cu drepturile salariale pentru luna ianuarie 2013. Nelamurirea mea consta la inregistrarea in contabilitate a cheltuielii: sunt pentru zilele lucrate in decembrie 2012 dar achizitionate in ianuarie 2013. Daca le inregistrez in ianuarie 2013 conform facturii, raman in anul 2012 cu cheltuieli pentru tichete de masa doar pentru 11 luni iar in anul 2013 o sa am cheltuieli cu tichetele pentru 13 luni!
Se acorda salariatilor pentru fiecare zi lucrata cate un tichet de masa. Comenzile se lanseaza lunar. In anul 2012, s-au acordat tichete de masa pentru 11 luni lucrate.
In anul 2013, pot acorda tichete de masa pentru o luna din anul precedent?
Multumesc! In acest caz este stresant cand ai multi salariati.
Desi, in articolele prezentate, expirarea termenului se refera la depunerea "declaraţiei lunare privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru şomaj aferente lunii respective sau le completeazã altfel decât potrivit prevederilor legale ori cu date eronate".
Acum Declaratia 112 se refera la toate contributiile sociale si impozit. Nu am rectificat obligatiile de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj. De exemplu a trebuit sa depun o declaratie rectificativa pentru codul de idemnizatie eronat al unui certificate medical.Si in acest caz, nu se acorda masurile de stimulare prevazute la art. 80 si 85 din L76/2002. Nu e correct!

Este corect sa nu se acorde subventia de la somaj, conform art 80 si 85 din legea 76/2002, daca s-au depus in termen toate documentele si declaratia 112, dar ulterior s-a depus o declaratie rectificativa d112 care nu modifica evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj aferente lunii respective? Rectificarea se refera la modificarea altor contributii -pensie, sanatate sau serii certificate eronate.
In legea 263/2010 art 120
ART. 120
(1) Sumele neîncasate de către pensionar, reprezentând pensia pe luna în care a avut loc decesul şi/sau, după caz, drepturi restante de pensie, cuvenite şi neîncasate până la deces, se plătesc soţului supravieţuitor, copiilor, părinţilor sau, în lipsa acestora, celorlalţi moştenitori, în condiţiile dreptului comun.
Sa inteleg ca daca persoana este decedata, pensia din luna decesului se poate da sotului/sotiei-supravietuitor................ Ciudat, acum in viata, in spital are nevoie de multe cheltuieli!
In comuna nu exista notar. Trebuie sa se deplaseze in cel mai apropiat oras, sa caute un notar care sa se deplaseze la spital. Cam complicat pentru o persoana in varsta!
Sot si sotie pensionari- varsta 80 si 75 de ani. Locuiesc intr-o localitate rurala singuri. Pensia se primeste lunar prin serviciul postei romane. Sotul este internat in spital la data primirii pensiei. Daca sotia are buletinul de identitate al sotului, poate primi pensia? In cazul acesta, posta din localitate refuza, cerand o imputernicire de la un notar. Cum trebuie procedat?
Buna ziua,
La o societate tip SRL -Directorul General are contract individual de munca ca salariat , este numit si membru in Consiliul de Administratie pentru care primeste o indemnizatie pe langa veniturile salariale din CIM. Contributiile sociale se calculeaza si se retin pentru fiecare tip de venit , indiferent daca sunt in cadrul aceleasi societati sau dinafara ei.
Aceste tipuri de venituri se completeaza in D112 la sectiunea A sau B . A si B nu se poate. La sectiunea C nu este tipul de venit care sa corespunda cazului expus.
Va rog sa imi spuneti la ce sectiune se trec aceste venituri in D112.

Mentionez ca baza de calcul pentru contributii depaseste 5 salarii brute in cazul unuia dintre venituri.

Multumesc!
Acest salariat va efectua in anul 2012 atat zilele de concediu de odihna din 2011 si daca este posibil si zilele de concediu de odihna din 2012.........
Deci, in cazul salariatului meu este corect sa ii trec zile de concediu de odihna cuvenite in anul 2011 in statele de plata pentru calculul despagubirii din salarii, chiar daca nu a avut o programare, urmand ca in anul acesta sa aiba dreptul numai la efectuarea CO aferent 2012?
Multumesc! Dar cred ca va contesta salariatul. Trebuia sa va mentionez ca decizia de incetare a activitatii a fost pe 3 dec 2010 si nu a fost trecut in programarea de concedii pentru anul 2011.
El cere dupa reintegrare, efectuarea CO la care ar fi avut dreptul anul trecut sau compensarea in bani.