avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... facilitati art 85 din legea 76/2002
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

facilitati art 85 din legea 76/2002

Este corect sa nu se acorde subventia de la somaj, conform art 80 si 85 din legea 76/2002, daca s-au depus in termen toate documentele si declaratia 112, dar ulterior s-a depus o declaratie rectificativa d112 care nu modifica evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj aferente lunii respective? Rectificarea se refera la modificarea altor contributii -pensie, sanatate sau serii certificate eronate.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:46, 5 Aprilie 2013
1. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art.54
...
(4) Pentru verificarea si acordarea sumei lunare cuvenite potrivit art. 80 din lege, precum si a scutirii de la plata contributiei prevazute la alin. (3), angajatorii vor depune, potrivit prevederilor legale, declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate aferenta lunii respective, prevazuta la titlul IX 2 «Contributii sociale obligatorii» din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, iar la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, un tabel nominal intocmit conform modelului prevazut in anexa nr. 16, insotit de copii de pe pontaj si de pe statul de plata.

(5) Pentru luna pentru care angajatorii nu depun documentele prevãzute la alin. (4) pânã la expirarea termenului prevãzut de lege pentru depunerea declaraţiei lunare privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru şomaj aferente lunii respective sau le completeazã altfel decât potrivit prevederilor legale ori cu date eronate, mãsurile de stimulare prevãzute la art. 80 din lege nu se acordã.

(5.1) Prin excepţie de la prevederile alin. (5), mãsurile de stimulare prevãzute la art. 80 din lege se acordã pentru luna pentru care documentele prevãzute la alin. (4) sunt corectate şi depuse pânã la expirarea termenului prevãzut de lege pentru depunerea declaraţiei lunare privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru şomaj aferente lunii respective.
...

Art.60
...
(5) Pentru verificarea si acordarea sumei lunare cuvenite conform art. 85 din lege, precum si a scutirii de la plata contributiei prevazute la alin. (4), angajatorii vor depune, potrivit prevederilor legale, declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate aferenta lunii respective, prevazuta la titlul IX 2 «Contributii sociale obligatorii» din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, iar la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, un tabel nominal intocmit conform modelului prevazut in anexa nr. 20, insotit de copii de pe pontaj si de pe statul de plata, precum si, dupa caz, o declaratie pe propria raspundere data prin reprezentantul legal al angajatorului, din care sa rezulte ca, in raport cu numarul de angajati, angajatorul si-a indeplinit obligatia potrivit legii de a angaja persoane cu handicap, respectiv ca nu are, potrivit legii, obligatia de a angaja persoane cu handicap.

(6) Pentru luna pentru care angajatorii nu depun documentele prevãzute la alin. (5) pânã la expirarea termenului prevãzut de lege pentru depunerea declaraţiei lunare privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru şomaj aferente lunii respective sau le completeazã altfel decât potrivit prevederilor legale ori cu date eronate, mãsurile de stimulare prevãzute la art. 85 din lege nu se acordã.

(6.1) Prin excepţie de la prevederile alin. (6), mãsurile de stimulare prevãzute la art. 85 din lege se acordã pentru luna pentru care documentele prevãzute la alin. (5) sunt corectate şi depuse pânã la expirarea termenului prevãzut de lege pentru depunerea declaraţiei lunare privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru şomaj aferente lunii respective.


2. Din cele de mai sus reiese ca se pot depune rectificari la D112 dar in acelasi termen prevazut de lege.
Multumesc! In acest caz este stresant cand ai multi salariati.
Desi, in articolele prezentate, expirarea termenului se refera la depunerea "declaraţiei lunare privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru şomaj aferente lunii respective sau le completeazã altfel decât potrivit prevederilor legale ori cu date eronate".
Acum Declaratia 112 se refera la toate contributiile sociale si impozit. Nu am rectificat obligatiile de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj. De exemplu a trebuit sa depun o declaratie rectificativa pentru codul de idemnizatie eronat al unui certificate medical.Si in acest caz, nu se acorda masurile de stimulare prevazute la art. 80 si 85 din L76/2002. Nu e correct!

1. Puteti sa cereti lamuriri, pe e-mail, la ANOFM.

2. Parerea mea este ca aveti dreptate, prevederile legale de mai sus au ramas asa de pe vremea cand se facea cate o declaratie separata pentru pensie, sanatate si somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subventie somaj Popa Adrian Popa Adrian Cat timp ai maxim sa depui dosarul la somaj in vederea obtinerii unei subventii ca angajator, in cazul angajarii unui absolvent? Exista o limita? (vezi toată discuția)
Facilitati pentru incadrarea unor absolventi nicusan nicusan Avand in vedere prevederile art. . 80. din Legea 76/2002 - (1) Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de ... (vezi toată discuția)
Acordare subventie alexa20 alexa20 Am o persoana peste 45 ani angajata pt care primesc subventie , data angajarii fiind dupa 20.11.2013 .Mi s a spus ca la acea data legea prinvind acordarea ... (vezi toată discuția)