Vreau sa specific ca prin intrebarile pe care le-am pus nu urmaresc sa aflu daca am vreun drept asupra vreunui bun ci doar sa lamurim cum stau lucrurile cu moștenitorii, avand in vedere ca acestia sun stabiliti in alte tari din Europa.
In plus sotul supraviețuitor surorii mele, decedat si el de curand are un credit de 10000 de euro si are executare silita pe partea lui din imobilul garsoniera.
Si acest credit se moșteneste?! Si cum anume?
Vă multumesc
Sora mea a achiziționat un apartament in anul 2015, mama noastra beneficiind de uzufruct viager.
In anul 2017 sora mea se recăsătorește si se muta in alt oras unde cumpara impreuna cu sotul o garsonieră.
Ea avea un fiu dintr-o casatorie anterioară iar sotul o fiică din alta casatorie.
In 2020 sora mea a decedat.
Acum trei luni a decedat si sotul acesteia.
Cine sunt moștenitorii in ambele parti si cum se procedează pentru succesiune?
Apartamentul a fost cumparat de fapt de mama pe numele surorii mele. In aceeasi perioada mama i-a dat (intr-o maaare masura fortat!!) nepotului,baiatul surorii mele, o suma mare de bani : in jur de 12000 de euro...Toate acestea nu se pot proba legal,insa moral noi consideram ca nepotul nu are niciun drept asupra apartamentului...Mama ar vrea ca apartamentul sa fie trecut pe numele ei...Inteleg ,din raspunsurile anterioare , ca singura solutie ar fi ca nepotul sa faca o renuntare la succesiune. El lucreaza,momentan in Anglia si probabil acest lucru l-ar putea face doar la un consulat roman.
Va multumesc!
Cu stima,
M.Nagy
Multumesc frumos pentru raspuns!
Specific ca fiul nu este minor.
Mai o intrebare : dezbaterea succesiune trebuie initiata de sotul supravietuitor sau poate si mama mea sa demareze actiunea?
Cu stima,
M.Nagy
Cazul pe care doresc sa vi-l prezint este urmatorul :
Mama mea impreuna cu sora mea au locuit impreuna intr-un apartament cumparat in anul 2015, prin vanzare-cumparare in municipiul Deva. Apartamentul este pe numele surorii mele, mama avand drept de habitat pe toata perioada vietii.
In anul 2017 sora mea s-a recasatorit si s-a mutat la Resita impreuna cu sotul ei.
In urma cu doar o saptamana sora mea a incetat din viata.
Intrebarile mele sunt :
- sotul supravietuitor are drept succesoral asupra apartamentului, chiar daca acesta este bun propriu dobandit inaintea casatoriei?
- mentionez ca sora mea are un baiat, acesta fiind descendentul iar mama mea este ascendentul acesteia.
- ce acte sunt necesare pentru ca apartamentul sa poata fii pus pe numele mamei si ce actiuni trebuie facute ca acesta sa-i revina doar ei?
Ba da, dar nu o poate inmatricula pe numele lui pana nu are aceasta stampila de la fisc precum ca nu am datorii fiscale...masina avea si are in continuare numere rosii.
Buna ziua!
Doresc sa fac o procura de imputernicire ptr cumnatul meu sa ma reprezinte la fisc ptr a obtine in numele meu stampila si semnatura precum ca nu am nicio datorie fiscala. Mentionez ca locuiesc in strainatate. Acest lucru este necesar ptr a putea inmatricula pe numele lui o masina (cu nr rosii) pe care i-am vandut-o in vara anului trecut. Vanzarea nu s-a facut la notar ci de comun acord printr-un act redactat de noi, in fata unor martori. Intrebarea mea este :
- ce acte are nevoie notarul sau ce date sunt necesare pentru a putea intocmi aceasta procura? Sunt de ajuns datele din buletinul cumnatului meu (cel ce va fi imputernicit) sau este nevoie si de copia acestuia? Este nevoie si de copii dupa actele masinii,mentionarea saşiului acesteia etc? Sau e de ajuns doar mentionarea in procura a numelui celui imputernicit, datele lui si motivul imputernicirii ( in acest caz obtinerea stampilei de la Fisc precum ca nu am datorii).
Doresc sa vand un apartament pe care l-am cumparat in timpul casatoriei (casatorie care s-a desfacut in urma cu 4 ani). Domiciliez de 3 ani in Germania si din acest motiv, imputernicesc o terta persoana sa ma reprezinte in acest sens.
Intrebarile mele sunt :
- in procura speciala de imputernicire ptr. vanzare trebuie sa specific in mod expres faptul ca : " bunul imobil este proprietatea mea si a fostului sot, dobandit in timpul casatoriei in baza contractului de VC nr......." ?
- este nevoie sa exprim explicit modalitatea de plata si sa mentionez in procura contul in care doresc sa se vireze banii? (Cont care apartine unei banci din Germania) Sau acest lucru poate sa-l faca mandatarul verbal?
P.S. Mentionez ca procura o intocmesc in limba romana, o autentific la un notar german (care de fapt autentifica doar semnatura mea data in prezenta lui) si apoi o apostilez cu apostila de la Haga.
Am facut aceasta precizare in speranta ca va fii utila celor care au nevoie de orice fel de procuri si nu cunosc faptul ca nu este imperios necesar sa fie facuta in limba germana si apoi tradusa in tara! Consider ca se scutesc niste drumuri in felul acesta!
O seara frumoasa tuturor!