avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Sora mea a achiziționat un apartament in anul 2015, mama noastra beneficiind de uzufruct viager.
In anul 2017 sora mea se recăsătorește si se muta in alt oras unde cumpara impreuna cu sotul o garsonieră.
Ea avea un fiu dintr-o casatorie anterioară iar sotul o fiică din alta casatorie.
In 2020 sora mea a decedat.
Acum trei luni a decedat si sotul acesteia.
Cine sunt moștenitorii in ambele parti si cum se procedează pentru succesiune?
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 16:11, 23 Aprilie 2025
Daca sora dvs a avut, la data decesului ei, copil (fiu) si sot in viata, atunci acestia o mostenesc pe sora dvs. (teoretic si dvs si mama dvs, dar sunteti inlaturati de la mostenire de copil si sotul supravietuitor).
Dupa ce sotul supravietuitor s-a stins si dansul, fiica acestuia va culege mostenirea tatalui ei, si implicit si ceea ce tatal ei a luat de la sotia lui anterior decedata (adica de la sora dvs).
Fapt pentru care, conform unor cote legale, cei doi descendenti, fiul (surorii) si fiica (sotului surorii), vor mosteni bunurile.
Buna ziua

La moartea surorii, patrimoniul ei se imparte:
- 25% --> sotul ei
- 75% --> fiul sau din casatoria anterioara
Dupa decesul sotului, fiica acestuia va mosteni intregul sau patrimoniu.
Deci, in cele din urma mostenitorii vor fi fiul surorii si fata sotului ei.
Cotele din bunurile fizice depind de cat au avut fiecare dintre cei doi (sora si sotul ei).
In lipsa unui testament sau a altei dispozitii, dvs nu mosteniti nimic.
Multumesc pentru raspunsuri!

Vreau sa specific ca prin intrebarile pe care le-am pus nu urmaresc sa aflu daca am vreun drept asupra vreunui bun ci doar sa lamurim cum stau lucrurile cu moștenitorii, avand in vedere ca acestia sun stabiliti in alte tari din Europa.

In plus sotul supraviețuitor surorii mele, decedat si el de curand are un credit de 10000 de euro si are executare silita pe partea lui din imobilul garsoniera.
Si acest credit se moșteneste?! Si cum anume?
Vă multumesc
Creditul intră în masa succesorală la fel ca restul bunurilor, doar că sub formă de datorie. Moștenitorii se îndestulează din active și trebuie să plătească datoriile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recasatorie , ce se intampla cu fiul mostenitor magika2002 magika2002 Buna ziua, as dori sa ma recasatoresc, eu am o garsoniera si o fata iar sotul o casa si un baiat . Ce drepturi are baiatul lui in garsoniera mea, si ... (vezi toată discuția)
Bună. suntem doua surori gemene și tatăl nostru sa căsătorit ... Feisan Feisan Bună. Suntem doua surori gemene și tatăl nostru sa căsătorit în urmă cu o altă femeie de 17 ani mama noastră e decedata de 19 ani. Dacă tatăl ... (vezi toată discuția)
Succesiune labuta labuta Mama are casa cumparat de tatal ei.Sa castorit de doua ori avand din fiecare csnicie cate un copil.La decesul tatalui meu vitreg, vin si eu la mostenire sau ... (vezi toată discuția)