avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Activitate Ion Vasilescu

Activitate Ion Vasilescu

Răspuns la discuția Obtinerea dreptului de folosinta
alvarolipo a scris:

Sigur ca dl. Vasilescu stie bine ca el si clientii sale trebuie neaparat sfatuirea avocatului sau juristului, eu unul sunt sigur de ceea ce spun. Ramane fara indoiala necunoasterea totala a dlui. Vasilescu ce inseamna concesiune, usufructul, sau arendare. Nu stie nici sa citeasca raspunsuri mele, sau nu vrea (nu exista mai mare nevazator ce cine nu vrea sa vada) Eu stiu despre ce este vorba. E suficient pentru mine si clienti mele, dv. si clientii dv. sa consultati la primaria, sectia de urbanism. In orice caz este o discutia care n-are ros sa mantine pentru un consilier in fonduri ce nu raspunde nici la ceea ce in principiu se pricepe, atunci cand cheltuiele de achizitie terenului nu este prevazuta la ghidul si greseala lui nu vrea sa recunoasca, dupa atata referinta care l-am dat. Eu ma opresc aici. Cientii, judecatori ultime, stiu la cine se duce si de ce.

D-le, d-ta sfatuiesti oamenii sa obtina autorizatie de construire cu cesiunea dreptului de arendare (?! ce treaba are cu construirea ?!) sau cu cesiunea dreptului de uzufruct. Mergi si obtine d-ta o autorizatie in aceste conditii, lasa ironiile ieftine si referirile la clienti imaginari sau superioritatea profesiei juridice.

Eu am pus acel avertisment nu pentru clientii pe care probabil nu-i ai d-ta, ci pentru cine va citi mai tarziu topicul, pentru ca s-ar putea sa ramana cu o impresie care ar putea sa-l usture la buzunar. Pe acest domeniu juristii de pe acest forum care chiar se pricep nu prea raspund, asa ca repet: nu va luati dupa @alvarolipo, ci luati-va dupa cineva care chiar stie sa intrepreteze legile din Romania. Din materialele citate de mine reiese clar unde este eroarea domniei sale, iar din materialele depasite citate de domnia sa nu reiese decat ca trebuie sa-si actualizeze baza de date legislativa.
Răspuns la discuția Obtinerea dreptului de folosinta
Noroc bun sa obtineti dvs. vreo autorizatie de construire cu contract de concesiune a dreptului de arendare sau de uzufruct sau ce alte chestii scrieti pe acolo.

Pentru cine citeste acest topic mai tarziu: daca va regasiti in situatia descrisa de utilizatorul ce a deschis topicul, NEAPARAT cereti o opinie de la un jurist din zona dvs. si de la primaria pe raza careia aveti terenul! Nu va luati direct dupa ce v-a scris dl @albvarolipo, pentru ca o sa va para foarte rau de banii aruncati pe fereastra!
Răspuns la discuția Obtinerea dreptului de folosinta
alvarolipo a scris:

Cred ca dv are nevoie si de sfatul absolventi de drept, pentru ca cred ca nu are o visiunea juridica asupra cerintelor prevazute in ghidurilor de finantare comunitara. Si visiunea juridica este importanta si pentru ingenieri si arhitecti, precum comisii de urbanisme ale primariilor.
Va doresc succes in continuare la sfaturi pentru terti.:)

Chiar si fara sa fi fost jurist, daca intr-adevar ati practica activitatea de consultanta si nu doar v-ati limita la sfaturi pe forum, ati fi poate la curent cu textul urmatoarei note emisa de APDRP:
NOTÃ DE CLARIFICARE CU PRIVIRE LA MODIFICÃRILE ªI COMPLETÃRILE ADUSE LEGII 50/1991 PRIVIND AUTORIZAREA EXECUTÃRII LUCRÃRILOR DE CONSTRUCŢII

Având în vedere modificările şi completările ce au fost aduse Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii prin intermediul Legii nr. 261 din 7 iulie 2009, facem următoarele precizări:

Documentele asupra construcţiei şi/sau terenului pe care trebuie să le prezinte solicitantul la depunerea cererii de finanţare trebuie să fie în conformitate cu prevederile, pct. 10 din Anexa 2 a Legii 50/1991, modificată după cum urmează:

„10. Drept de execuţie a lucrărilor de construcţii:

Dreptul asupra construcţiei şi/sau terenului care conferă titularului dreptul de a obţine, potrivit legii, din partea autorităţii competente, autorizaţia de construire/desfiinţare:
1. dreptul real principal: drept de proprietate, uz, uzufruct, superficie, servitute (dobândit prin: contract de vânzare – cumpărare, de schimb, de donaţie, certificat de moştenitor, act administrativ de restituire, hotărâre judecătorească);
2. drept de creanţă dobândit prin: contract de cesiune, concesiune, comodat, locaţiune (închiriere).

Emiterea autorizaţiei de construire în baza unui contract de comodat / locaţiune (închiriere) se poate face numai pentru construcţii cu caracter provizoriu şi acordul expres al proprietarului de drept ”.

În conformitate cu prevederile pct. 7 din Anexa 2 a Legii 50/1991, construcţiile cu caracter provizoriu reprezintă:
„Construcţiile autorizate ca atare, indiferent de natura materialelor utilizate, care, prin specificul funcţiunii adăpostite ori datorită cerinţelor urbanistice impuse de autoritatea publică, au o durată de existenţă limitată, precizată şi prin autorizaţia de construire. De regulă, construcţiile cu caracter provizoriu se realizează din materiale şi alcătuiri care
permit demontarea rapidă în vederea aducerii terenului la starea iniţială (confecţii metalice, piese de cherestea, materiale plastice ori altele asemenea) şi sunt de dimensiuni reduse. Din categoria construcţiilor cu caracter provizoriu fac parte: chioşcuri, tonete, cabine, locuri de expunere situate pe căile şi în spatiile publice, corpuri şi panouri de afişaj, firme şi
reclame, copertine, pergole ori altele asemenea. În sensul prezentei legi realizarea construcţiilor provizorii se autorizează în aceleaşi condiţii în care se autorizează construcţiile
definitive”.

În acest sens solicitantul va prezenta pentru construcţiile definitive documente care să certifice dreptul real principal asupra construcţiei şi/sau terenului pe care urmează a se realiza investiţia, precum şi contract de concesiune.

Pentru construcţiile cu caracter provizoriu, definite conform Legii nr. 50/1991 cu modificările şi completările ulterioare, solicitantul poate prezenta şi un contract de comodat/ locaţiune (închiriere) asupra construcţiei şi/sau terenului.

În situaţia în care exista deja în sistem astfel de proiecte, atragem atenţia că certificatul de urbanism prezentat la cererea de finanţare este acel act emis de autorităţile administraţiei publice prin care se fac cunoscute solicitantului elementele care caracterizează regimul juridic, economic şi tehnic al unui imobil, stabilite prin evidentele existente şi documentaţiile
de urbanism aprobate, din certificatul de urbanism reiese dacă solicitantul are voie şi cum poate construi (dar acest certificat nu dă dreptul la începerea/ demararea procedurilor de construire), iar autorizaţia de construire pentru construcţii definitive nu va fi eliberată pe baza unui contract de comodat/locaţiune (închiriere), solicitantul FEADR urmând să soluţioneze acest lucru cu instituţia emitentă a acestor documente.

Asa cum sfatuiti dvs. in acest thread, un biet solicitant ar depune proiectul si apoi s-ar trezi ca ii este respins ca fiind neeligibil.

Nu pot decat sa va recomand in continuare studiu ceva mai temeinic si moderatie atunci cand nu stapaniti bine subiectul (caci, din pacate, subiectul fonduri europene nu-l stapaniti prea bine, dupa cum ati aratat in numeroase randuri).

Faptul ca in citatul dvs. apare termenul "P.A.C." ma face sa cred ca este posibil sa citati dintr-o varianta veche a actului normativ. Asigurati-va ca aveti la dispozitie varianta in vigoare, cu toate modificarile.
Răspuns la discuția Obtinerea dreptului de folosinta
alvarolipo a scris:

La intrebarea, corecta interpretata, adica cum pot sa implinesc conditiile pentru ca fiul meu sa dovedesc dreptul de folosinta pe un perioada de 10 ani, si nu altceva, sunt cateva posibilitatii: cesiunea prin notar a dreptului de arendare terenului, cesiunea a dreptului de usufructul constituit prin notar pentru un perioada de 10 ani; cesiunea tot prin notar, a dreptului de suprafata terenului -mai rar- pentru cel putin 10 ani, precum servitutiile necesare pentru a folosi cladirea, si partiile comune, etc. Si in ultimul rand, si cu posibilitatii de a valorifica pretul de anumite cheltuiele ale proiectele (studiu de fezabilitatea, proiectul tehnic, etc), la obtinerea fonduri,precum valorificarea ca suma de coplata in limita -impreuna cu altele cheltuiele prevazute in ghidul- de 10% din valoarea totala ai proiectului, contract de vanzare cumparare sau donatia. Nu este cheltuiele elegibile achizitionare terenului la masura 313. incurajarea activitatilor turistice in cadrul axa III "imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale si diversificare economia rurale".

Raspunsul dat de @alvarolipo, desi corect in cazul general, pentru intrebarea de fata este inutil spre eronat.

Dupa cum bine afirma domnia sa, intrebarea trebuie pusa in contextul corect si nu in alt context. Contextul corect este transferul dreptului de folosinta asupra unui teren, cu scopul accesarii Masurii 313 a PNDR. Daca veti avea curiozitatea sa corelati prevederile de eligibilitate ale cheltuielilor privind realizarea unei constructii prin aceasta Masura cu prevederile Legii 50/1991 modificata, veti constata ca, desi modalitatile de transfer ale dreptului de folosinta indicate de dvs. sunt corecte in cazul general, utilizatorului care a pus intrebarea orice alta modalitate de transfer decat vanzarea (si, poate, donatia) i-ar face neeligibile cheltuielile de constructie.

Presupunerea ca un potential beneficiar ar dori sa realizeze si o constructie prin Masura 313 este rezonabila, pentru ca altfel, ca sa poata accesa aceasta Masura, constructia ar trebui sa fie existenta si proiectul sa se limiteze numai la dotarea acesteia.

In fine, ultima parte a raspunsului este si aceasta eronata, pentru ca achizitia de teren pe Masura 313 este cheltuiala eligibila.

Ii recomand si domnului @alvarolipo ca, atunci cand va dezvolta un eventual proiect pe Masura 313 (fie pentru sine, fie pentru un client) sa contacteze un consultant cu experienta. :D
Răspuns la discuția fonduri europene nerambursabile
Intrebarile sunt multe, deja printr-un singur mesaj ne spuneti ca ati vrea sa faceti:
- sala de sport
- vestiar (dar nu inteleg care e valorificarea ideii)
- bar cu terasa
- ferma de vaci
- ferma de porci

Proiecte diferite, cu incadrari diferite, unele eligibile pe unele programe, altele pe alte programe, altele neeligibile, cu conditii tehnice si tehnologice diferite si, nu in ultimul rand, afaceri care necesita unele o anumita pregatire profesionala (ferma), iar altele experienta pentru a fi administrate cu succes.

Lamuriti-va mai intai ce stiti sa faceti, ce vreti sa faceti si discutati aprofundat cu un consultant, caci e prea mult pentru un simplu mesaj pe forum.
Pentru niste servicii prestate - care constau in intocmirea unei documentatii si pentru care sper ca aveti PV de predare-primire - puteti gasi vreo justificare economica sa incadrati suma achitata la categoria "avansuri"?
Răspuns la discuția Obtinerea dreptului de folosinta
In cazul de fata, dreptul de proprietate se transfera prin contract de vazare-cumparare.

Daca transfeati numai dreptul de folosinta, nu va fi eligibila cheltuiala cu realizarea eventualei constructii.

Daca deja aveti aceasta dilema marunta, va recomand sa contactati un consultant, caci pentru un proiect pe Masura 313 exista multe alte probleme mult mai complexe.
Răspuns la discuția informatii fonduri nerambursabile
Sustin in intregime parerea lui @alvarolipo. Studiul aprofundat este cheia.

O alta posibila rezolvare pe termen scurt este sa contactati un consultant cu mai multa experienta si sa faceti lucrarile prin asociere.
Intrebare de baraj: aveti nevoie de acel curs? Daca nu, va recomand sa va retrageti.
Răspuns la discuția Proiect finantare
kappauser a scris:

Probabil ca persoana are deja aceste studii. Din modul formularii temei respective chiar mi se pare a fi din domeniul medical. Dar nu aceasta este important.

Nu ma refeream la domeniul medical, ci la domeniul accesarii de finantare. Este tot o activitate de natura stiintifica si/sau tehnica, care necesita calificare corespunzatoare, ca orice alta ocupatie din domeniul stiintific si tehnic.