avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Activitate lauragavril

Activitate lauragavril

Va multumesc pentru raspuns, ne-am edificat. Sa inteleg, deci, sumele de 3.005,6 si 6.010,12 sunt sume care se refera la decesul/invaliditatea soferului care s-a asigurat in Spania, si nu pentru terte persoane (pentru persoanele pe care soferul cu masina inmatriculata in Spania).

Paste fericit va doresc!
Tatal meu a fost victima a unui accident de masina petrecut in Romania, soldat cu moartea mamei si ranirea grava a tatului. Vinovatul este un sofer roman cu masina inmatriculata in Spania. Masina inculptatului are atat asigurare obligatorie, cat si facultativa inregistrate in Spania.

Intrebarea mea se leaga de 2 rubrici din cadrul Politei pentru automobile detinute de automobilul inmatriculat in Spania.

Iata cum arata rubrica integrala: (o redau mot-a-mot)
Garantii contractate
Franciza contractata (pentru daune proprii): niciuna
Capital dublu pentru conducator (pentru asigurarea ocupantilor): Nu
Responsabilitate Civila Obligatorie: inclusa
Responsabilitate civila facultativa: inclusa 50.000.000,00 euro
Daune proprii: excluse
Paguba totala: exclusa
Furt: exclus
Aparare/reclamatie: inclusa 3.000,00 euro
Oglinzi: incluse
Incendiu: exclus
Asistenta integrala: inclusa
Deces: inclus 3.005,06 euro
Asistenta Medicala: inclusa
Incapacitate permanenta sau partiala: inclusa 6.010,12 euro

Ce nu-mi este clar in rubrica garantii contractate:
- responsabilitate civila obligatorie este inclusa in cartea verde, dar nu se precizeaza care sunt limitele de despagubire pentru pagube materiale si daune morale, asa cum se precizeaza in politele de asigurare pentru autoturismele din Romania (conform Legii 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania).
- responsabilitatea civila facultativa, care este inclusa in polita de asigurare a autoturismului implicat in accident, inmatriculat in Spania (autoturismul celui vinovat pentru accident) pentru care limita maxima de despagubire este de 50 milioane euro
Intrebarile mele catre dvs., ca specialisti, sunt:
1. Ce inseamna rubrica aparare/reclamatie inclusa cu 3.000 euro? Ce inseamna pentru tatal meu, soferul nevinovat, ramas cu incapacitate permanenta dupa accident (invaliditate)?
2. Deces cu limita de asigurare - doar 3.005, 6 euro (3 mii 5 euro) -- ce inseamna acest "deces"- se dau doar 3 mii euro pentru un deces? Mentionez ca mama a murit in urma accidentului, ea aflandu-se in masina tatalui meu, soferul nevinovat.
3. In cazul in speta, opereaza responsabilitatea civila facultativa: pentru decese si infirmitate permanenta care sunt limitele maxime de despagubire?

Va multumesc anticipat, sper sa ma puteti ajuta cu informatii.




Va multumesc tuturor pentru informatii si raspunsuri.

Am adunat cat mai multe acte doveditoare pentru a justifica pretentiile din cererea de pretentiune.

Cele doua asigurari (obligatorie+facultativa) ale autoturismului inmatriculat in Spania sunt legale, valide si s-au facut deja primele demersuri la BAAR, apoi catre AVUS International, compania de asigurari din Romania care tine legatura cu cea din Spania.
Buna ziua,
as avea nevoie de un ajutor in urmatorul caz.

Tatal meu este victima a unui accident de masina petrecut in Romania, soldat cu moartea mamei si ranirea grava a tatului, vinovatul fiind un sofer roman cu masina inmatriculata in Spania. Masina inculptatului are atat asigurare obligatorie, cat si facultativa inregistrate in Spania.

Intrebarea mea este: in cazul stabilirii nivelului de despagubire se aplica legea speciala (Legea 136/1995: capitolul III: Asigurare obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule - de la art. 48...58, articole detaliate prin normele privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule) sau se aplica legea de drept comun, adica art. 998 si 999 din Cod Civil?

Art. 49 din Legea 136/1995 spune ca cel prejudiciat poate alege nivelul cel mai mare de despagubire dintre cele doua tari (in cazul acesta Romania si Spania): adica 2,5 mil. euro versus 50 de mi. euro (suma stipulata in cazul asigurarii facultative ale masinii inculpatului roman inregistrate in Spania). Pagubitul poate alege deci suma de 50 mil. euro, nivelul maxim de despagubire?

Va multumesc frumos!