avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Care sunt limitele maxime de despagubire pentru deces ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Care sunt limitele maxime de despagubire pentru deces si infirmitate permanenta (polita asig. auto Spania)

Tatal meu a fost victima a unui accident de masina petrecut in Romania, soldat cu moartea mamei si ranirea grava a tatului. Vinovatul este un sofer roman cu masina inmatriculata in Spania. Masina inculptatului are atat asigurare obligatorie, cat si facultativa inregistrate in Spania.

Intrebarea mea se leaga de 2 rubrici din cadrul Politei pentru automobile detinute de automobilul inmatriculat in Spania.

Iata cum arata rubrica integrala: (o redau mot-a-mot)
Garantii contractate
Franciza contractata (pentru daune proprii): niciuna
Capital dublu pentru conducator (pentru asigurarea ocupantilor): Nu
Responsabilitate Civila Obligatorie: inclusa
Responsabilitate civila facultativa: inclusa 50.000.000,00 euro
Daune proprii: excluse
Paguba totala: exclusa
Furt: exclus
Aparare/reclamatie: inclusa 3.000,00 euro
Oglinzi: incluse
Incendiu: exclus
Asistenta integrala: inclusa
Deces: inclus 3.005,06 euro
Asistenta Medicala: inclusa
Incapacitate permanenta sau partiala: inclusa 6.010,12 euro

Ce nu-mi este clar in rubrica garantii contractate:
- responsabilitate civila obligatorie este inclusa in cartea verde, dar nu se precizeaza care sunt limitele de despagubire pentru pagube materiale si daune morale, asa cum se precizeaza in politele de asigurare pentru autoturismele din Romania (conform Legii 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania).
- responsabilitatea civila facultativa, care este inclusa in polita de asigurare a autoturismului implicat in accident, inmatriculat in Spania (autoturismul celui vinovat pentru accident) pentru care limita maxima de despagubire este de 50 milioane euro
Intrebarile mele catre dvs., ca specialisti, sunt:
1. Ce inseamna rubrica aparare/reclamatie inclusa cu 3.000 euro? Ce inseamna pentru tatal meu, soferul nevinovat, ramas cu incapacitate permanenta dupa accident (invaliditate)?
2. Deces cu limita de asigurare - doar 3.005, 6 euro (3 mii 5 euro) -- ce inseamna acest "deces"- se dau doar 3 mii euro pentru un deces? Mentionez ca mama a murit in urma accidentului, ea aflandu-se in masina tatalui meu, soferul nevinovat.
3. In cazul in speta, opereaza responsabilitatea civila facultativa: pentru decese si infirmitate permanenta care sunt limitele maxime de despagubire?

Va multumesc anticipat, sper sa ma puteti ajuta cu informatii.




Fiind vorba despre o polita complexa(CASCO+ accidente conducator+raspundere civila)
Din polita CASCO sunt excluse daunele, mai putin oglinzile si asistenta rutiera in caz de accident(asa a optat asiguratul) insa sunt asigurate decesul si invaliditatea soferului (3005,6 si 6.010,12 euro), precum si cheltuielile in cazul procesului la care ar aparea ca invinuit(3000 E)
Raspunderea civila este platita in limita maxima de 50 mil E, dar nu va entuziatimati pentru ca suma este atat de mare, pentru a acoperi un eventual carambol provocat in lant pentru mai multe masini si/sau daune majore la alte bunuri(explozii,incendieri, etc)
In principiu, se aplica limitele de despagubire legiferate in tara pe teritoriul careia se produce accidentul.
Va multumesc pentru raspuns, ne-am edificat. Sa inteleg, deci, sumele de 3.005,6 si 6.010,12 sunt sume care se refera la decesul/invaliditatea soferului care s-a asigurat in Spania, si nu pentru terte persoane (pentru persoanele pe care soferul cu masina inmatriculata in Spania).

Paste fericit va doresc!
Suma de despagubire va fi stabilita de instanta din Romania care va judeca evenimentul si care va fi destul de substantiala dar nu la fel de mare ca pe teritoriul celorlalte state europene.
Ar trebuie se cheamati companiei de asigurare spaniola. Apararea este pentru a angaja avocat si alti profesionisti. Decesul este referitor la mormantarea, crematorii, cimitir, etc. atata. Si sunt normele contractuale cuvenite acolo cele care se pune la masa judecatorul din Romania , atat asigurari obligatori cate cele voluntar, adica facultative, care include multe pagubiri, obligator pentru judecator roman, pentru ca polita s-a incheiat acolo. Legea spaniola de asigurari de fond este aplicabil in Romania, legiile procesuale sunt cele romane. Legea 105/1992 din Romania, cu privire la reglamentarea raporturilor de drept international privat.
Art. 80. - Legea aplicabila fondului contractului, potrivit art. 73-79, se aplica indeosebi:
a) interpretarii naturii sale juridice si a clauzelor pe care le cuprinde;b) executarii obligatiilor izvorite din contract;c) consecintelor neexecutarii totale sau partiale a acestor obligatii, precum si evaluarii prejudiciului pe care l-a cauzat;

Va asigur ca acolo pentru decesul este inclus lla obligator sume foarte mare, nu cele care sunt aratate de dv. Normal acolo odata ce faceti o sezizare la compania asiguratoara sa isi va face o propunere. Dar fiti atent ca sa nu afle ca masina a fost mai mult timp folosita in Romania. Vorbesti despre o vacanta si dati dovezile convingatoare.
Daca stis spaniola puteti sa faci cercetare despre toate limitele indemnizatiei la acesta adresa: [ link extern ] /
este ministerul in Spania care supravegheaza companiile de asigurari auto, precum altii. Sau aici: [ link extern ] /
Indemnizatiile obisnuite acolo sunt: indemnizatia, despagubiri in caz de invaliditate: cel putin 56 de euro pe zi spitalar, plus de la 25 la 46 de euro daca nu este nevoie ingres la spital ci si ambulatoriul. Acest suma se inmultetse depinzand de venituri victimei intre 10 si 75%. Pama la 90.000 de euro pentru sotiul supravietuitor plus 36.000 de euro pe fiecare fii. Pentru leziuniile sunt niste punctele de la 1 la o suta, de la tetraplejia cu 300.000 de euro, pana la o simpla zgariatura faciala. Plus daumne morala pana 75.000 de euro.
Va doresc succes si imi pare foarte rau pentru decesul patimit.
Ultima modificare: Marți, 26 Aprilie 2011
Alvaro Liniers, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alegere nivel despagubire terta persoana accident soldat cu victime lauragavril lauragavril Buna ziua, as avea nevoie de un ajutor in urmatorul caz. Tatal meu este victima a unui accident de masina petrecut in Romania, soldat cu moartea mamei si ... (vezi toată discuția)
Accident cu auto spania - deces sofer, pasagerul solicita daune, firmei de asig. ro-lari ro-lari In urma unui accident - lovire copac, la o viteza mare, soferul a decedat pe loc iar pasegerul are diverse complicatii. Soferul, roman, aflat la munca in ... (vezi toată discuția)
Plata unei asigurari banualex banualex Buna va deranjez cu o intrebare legata de plata unei asigurari in germania.Copilul meu in varsta de 25 ani a accidentat intr o parcare pe timp de noapte o ... (vezi toată discuția)