Inainte de cerintele legale a unei asemenea afaceri ar trebui un mini "Business Plan". Nu as dori sa fiu cel care te descurajeaza insa ar trebui sa faci niste calcule.
In primul rand sper ca nu visezi sa lansezi ceva de genul: ebay, craigs list, amazon.
Costurile de lansare a unui site sunt reduse insa astfel incat sa faca fata pe piata ea trebuie sa arata si sa functioneze impecabil. Acest lucru poate sa coste destul de mult, pana in 2000~3000 de euro. Daca ai prieteni in domeniul web desing pot sa te ajute. Mai ales daca iti propui sa ii platesti din viitorul profit al site-ului.
Promovarea site-ului se poate face gratis insa necesita multa munca din partea ta. Nu investesti bani ci timp.
Ca sa faci siteul cunoscut trebuie sa lucrezi foarte mult timp pe gratis.
Exista o regula in privinta rentabilitatii reclamelor pe un site. Numarul de vizitatori, sau fani , trebuie sa fie aproximativ egal cu cea a unei tari medii. Abia atunci poti sa consideri sa lansezi reclame pe site si sa si fie profitabile. Trebuie sa tii cont insa de faptul ca un numar mare de vizitatori inseamna si un pachet mai scump la gazduire din cauza traficului marit. Daca un site personal costa aproximativ 30 de euro pe an, la site-urile de companie cu multi vizitatori pot sa platesti 30 de euro pe luna.
Din punct de vedere legal veniturile din reclamele de pe un site se considera - venituri cu caracter regulat pe langa salar si se impoziteaza.
Atentie din punct de vedere legal cum se face promovarea site-ului. SPAM-ul este o activitatea de evitat. Multe persoane considera ca daca anunta recipientul e-mailului ca nu este SPAM findca exista posibilitatea de dezabonare si ca adresa a fost gasita pe un site public. Insa se inseala. Legal toate scrisorile nesolicitate, cu descrieri generale de servicii, fara sa existe in prealabil o exprimare clara a persoanei care primeste scrisoarea (abonare la news letter sau convorbire telefonica) se considera SPAM.
Atenti si la campaniile de pe site-urile de socializare. Nu strica citirea sfaturilor legale oferite pe aceste site-uri de socializare. Multe campanii - de genul "da un like si intrii in extragere unui premiu" sunt ilegale.
Ca nota de incheiere doresc sa atrag atentia asupra unui domeniu foarte sensibil - copyright - dreptul de autor. Folosirea materialelor de ori ce natura de pe net fara acordul autorului poate sa atraga dupa sine procese destul de scumpe. Folosirea unei poze luate in urma unei cautari pe Google, la care proprietar este spre exemplu Getty Images atrage automat in scurt timp o scrisoare a echipei de avocati de la Getty care te anunta politicos sa dai jos poza sau urmeaza sa fii dat in judecata.