avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Activitate albinutzuX

Activitate albinutzuX

Răspuns la discuția contract suspendat
suspendarea se face in baza art 50 .... lit f)...forta majora...angajatul are dreptul la somaj normal, angajatorul neaplicand la somajul tehnic? pe perioada suspendarii angajatul mai este asigurat?
Buna ziua, din motive covid, compania a hotarat sa restranga activitatea, si a hotarat suspendarea contractelor de munca pentru o parte din angajati, dar nu a aplicat pentru somaj tehnic...ce drepturi au angajatii pe perioada suspendarii, in aceste conditii? Au dreptul la somaj normal si asistenta medicala gratuita, de alta natura decat covid? Multumesc!
Răspuns la discuția cum putem obtine o procura
multumesc frumos pentru raspuns, dar am incercat deja, si nu mi-au primit cererea pe motiv ca , trebuie sa fie depusa personal de catre persoana in cauza sau sa vin cu procura.....iar la notariat, cand a vazut-o notarul, a refuzat eliberarea acestui act.....
Buna ziua, am nevoie de un sfat din partea D-stra. Am fost la o comisie medicala, cu mama, pentru a obtine un certificat cu un grad de handicap. Mama are 81 ani si are deja, cod de boala pentru Parkinson si Alzheimer, si acum are nevoie de insotitor. Pentru acest motiv am fost la comisia medicala, unde, medicul a considerat ca nu este necesar. Am inteles ca avem posibilitatea sa facem contestatie in termen de 30 zile prin contencios administrativ. Problema este ca nu putem obtine o procura din cauza bolilor, pentru a face o astfel de actiune si nu stim cum sa procedam pentru a o obtine. Multumesc anticipat!
Buna ziua, am o mare dilema si nu stiu cum ar fi mai bine sa actionez. Revin cu aceeasi speta: compania x cumpara compania y. Compania y este delegata sa rezolve si problema resursei umane din compania x. Dupa perioada de provizorat se trece la actiune. Majoitatea angajatilor pleaca acasa la data de 31 iulie. Ceilalti sunt selectionati sa continue activitatea in compania Y incepand cu data de 1 iunie. Si iata situatia mea: la un moment dat am fost instiintat prin intermediul actualului manager aflat inca in functie in compania x ca am fost selectionat de catre "Y"pentru a participa le un trening de instruire in vederea unei viitoare colaborari; nu mi s-au prezentat noile condiitii de munca sau o fisa a postului. In cadrul unei intalniri foarte scurte cu HR-ul de la compania Y, moment in care am spus ca nu as dori sa continui activitatea in cadrul companiei Y, mi s-a spus ca acest gest va fi considerat demisie( oferirea de un alt post in caz de restructurare) si contractul se va desface in aceste conditii. Intrebarea mea este: este corect? in conditiile in care nu am semnat pentru incetarea activitatii la compania x, nu am semnat un act aditional din care sa reiasa ca sunt angajat al Y si nici un contract propriu-zis cu compania y. Toti cei care au semnat pentru incetarea activitatii la 31 iulie au semnat un acord de incetare cu compania x si nu Y. Personal nu consider ca este vorba de oferirea unui alt post in caz de restructurare, deoarece mi se ofera acelasi post, dar in cadrul unei alte companii.
Răspuns la discuția concediere colectiva
Multumesc pentru raspuns! As mai avea o intrebare legata de aceeasi speta: sunt angajati carora li s-au propus sa lucreze in noua companie, dar care au refuzat si inca mai activeaza in vechea companie. Care este statutul lor in momentul incetarii contractului de munca?
Buna ziua,
Speta se prezinta astfel: o companie cumpara o a doua companie cu acelasi obiect de activitate. Dupa o perioada de provizorat in care s-au preluat activelor si atributiilor angajatilor de la compania preluata s-a ajuns in situatia desfacerii contractelor de munca a unui numar de salariati intr-un procent de 75% din totalul (cca 350) prezent la data preluarii. Noii angajatori au hotarat sa ofere concediatilor un numar limitat de slarii compensatorii cu conditia ca acestia sa accepte desfacerea contractului de munca cu acordul partilor. Pentru majoritatea aceasta hotarare este defavorabila din toate punctele de vedere, inclusiv cel financiar (ex: salarile compensatorii in cuantum total au valoare mai mica decat ajutorul de somaj primit pe perioada de 9 luni).
Intrebare: daca angajatii refuza sa accepte propunerea angajatorului de a primi salarii compensatorii isi pierd dreptul de a intra in somaj? Daca o parte din angajati accepta, se produc efecte si asupra celorlalti in conditiile existentei unui contract colectiv de munca?