avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... contract suspendat
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

contract suspendat

Buna ziua, din motive covid, compania a hotarat sa restranga activitatea, si a hotarat suspendarea contractelor de munca pentru o parte din angajati, dar nu a aplicat pentru somaj tehnic...ce drepturi au angajatii pe perioada suspendarii, in aceste conditii? Au dreptul la somaj normal si asistenta medicala gratuita, de alta natura decat covid? Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 10 Aprilie 2020
albinutzuX, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:39, 10 Aprilie 2020
In ce baza le suspenda c.i.m. ?

art.49 C.mun.
....
(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
(3) Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
....
suspendarea se face in baza art 50 .... lit f)...forta majora...angajatul are dreptul la somaj normal, angajatorul neaplicand la somajul tehnic? pe perioada suspendarii angajatul mai este asigurat?
Suspendarea de drept a contractului individual de muncă în temeiul art. 50 lit. f) din Codul muncii, pe motiv de forță majoră,poate fi aplicată doar în situația intervenirii unui eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil, astfel cum este definit la art. 1351 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 -Codul civil, republicată și nu ca măsură preventivă
Ultima modificare: Vineri, 10 Aprilie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarcina - situatie de forta majora? grandanat grandanat Sarcina (mai exact perioada de lauzie) care impiedica exercitarea unui contract comercial (intre PFA si SC), poate fi considerata forta majora ? (vezi toată discuția)
Clauza de forta majora,aplicare ggrossu ggrossu In ce masura se poate aplica clauza de forta majora contractelor comerciale ? Ce presupune d.p.d.v.juridic ? idem contabil ... (vezi toată discuția)
Incetare cim forta majora art.50 litf) BRATU ALINA BRATU ALINA Buna ziua , in situatia in care un angajat este in concediu legal, dar in cadrul companiei s-a dispus suspendarea contractelor de munca in baza art.50 litf) ... (vezi toată discuția)