avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Activitate reallifehunter

Activitate reallifehunter

Buna.

Am o speta legata dr TVA, stiu ca deja este obositor dar:

PFA, Neplatitor de TVA, activitate vanzare auto second hand(marfa) dar cu inscrisa ROI pt. achizitii comunitare peste 10.000 euro;

Achizitioneaza auto din UE prin mandatar/licitatii de provenienta persoane fizice.TVA pe marja(TVA nerecuperabil specificat).Pret masina 1000 euro.
+ cele doua comisioane cunoscute, mici: 100 eur comision, 50 eur taxa dosar, ambele facturate evident fara tva.

In tara vinde masina cu 1500euro.
(transportul in sarcina PFA, cu chitante, bonuri benzina si vignete pastrate).

Care este regimul TVA aplicat?
Ce obligatii ALTELE decat impozitul pe profit exista?

Toate spetele gasite de mine se refera la situatia unor masini facturate fara tva de catre firme din UE-nu este cazul meu.

(In cazul meu aceste "scutiri" nu reprezinta nimic, fiind obligat sa platesc tva ul in tara si masina devenind mai scumpa decat daca as fi cumparat-o de la o persoana fizica)

Nicaieri nu reusesc sa gasesc raspuns la aceasta situati e cuPFA neplatitor care cumpara din EU de la pers.fizice/prin mandar.
Cand sunt obligat sa colectez TVA?(banuiesc ca pe marja)...
Cand sunt obligat sa il platesc?
Ce se intampla cu TVA-un nefacturat de pe cele doua comisioane care vin la pachet pa factura cu masina?
(auto e pe marja+cele doua comisioane de licitatie)..
Ce deconturi sunt de depus si cu ce frecventa?
(nu depasesc aia 65.000 euro pe an).
Par intrebari multe dar un singur raspuns cuprinzator e suficient :)
Multumesc
Răspuns la discuția Evacuare chirias rau-platnic
Vin in sprijinul celor care se lovesc de problema asta(capuse care nu platesc si vor sa stea cu tupeu avand legea de partea lor.
Sunt proprietar al mai multor imobile si spatii comerciale si ma ocup exclusiv cu inchirierea si administrarea lor.
O sa fiu scurt si la obiect>
Noi ne lovim frecvent de chiriasi rau platnici.Unii cu un tupeu fantastic care ne flutura contractul de inchiriere sau comodat in nas.Chiriasi chiar avocati, asociatii cu avocati puternici, chiriasi violenti, dificili, lepre ,,legale,,.
Si niciodata nu ne-a luat mai mult de cateva zile pentru evacuarea lor.Cum se procedeaza concret?

In primul rand trebuie sa intelegeti ca exista trei zone juridice<LEGAL ILEGAL si GRI
Legal nu ai ce sa-i faci decat urmand niste pasi precisi care vor dura foarte mult.Timp in care se va sta practic pe banii dvs consumand cu tupeu si sfidandu-va.
Veti utiliza parghiile zonei gri.Cea care este cumva la limita dar va va aduce avantaj maxim imediat si aproape garantat.
1)Daca contractul de furnizare enel este pe numele dvs debransati simplu firul de faza de la contoar.Numai o sesizare din partea dvs va putea fi luata in seama pt remedierea de catre Enel.NIMENI nu sta fara curent mai mult de cateva zile.daca repara singur-debransati din nou.Debransati taind efectiv firul de 2.5 mai ales daca contoarul este in exterior.
2)Efectuati ,,lucrari de renovare,, ce necesita demontarea racordurilor flexibile de la apa.Scoateti robinetii termostatati blocand caloriferele de la retur.Scoateti racordul flexibil de la gaz, inchideti gazul, demontati rozeta-maner a robinetului.Puteti notifica in prealabil ca veti renova.Nici o lege nu va impiedica sa efectuati lucrari de conservare imobilului, nici o lege nu va va impiedica sa va opriti curentul dupa bunul plac DACA sunteti titular de contract.Apa la fel

Continuati cu debransarea sistematic, zi de zi.va garantez ca nervii cei mai tari cedeaza in numai cateva zile.NIMENI nu sta in casa cuiva care iti face viata GREA.Nimeni din lumea asta doar poate nu stiu ce interlopi dar nu cred ca se numara printre chiriasii dvs.

Apoi puteti schimba direct yala.Chiriasul va veni cu politia dar cf art 1847 din cod civil chiriasul NU se afla in situatia de ,,posesie,, deci nu va putea nici macar sa va acuze de tulburare de posesie asa cum este reglementat.El este chiar si cu contract un DETENTOR PRECAR-art 1853 c civil parca si de aici nici un procuror oe lumea asta nu va da curs unui dosar penal impotriva dvs.Totul este de competenta civilului si numai instanta mai poate decide.Intre timp el va sta oriunde mai putin in casa la dvs.
In plus ca sa isi recupereze bunurile va trebui sa dovedeasca provenienta lor cu facturi, chitante si sa existe un mandat de perchezitie semnat de procuro si seful ierarhic superior sau o hotarare judecatoreasca.

In fapt va spun exact cum arata scena cu variatiuni in functie de repertoriul folcloric si particularitati;
cazul 1-Curent oprit.Scena nu exista.nu este de competenta politiei macar.E boschetareala pe intuneric si tentative de improvitatie pana la urmatoarea debransare de catre dvs
cazul 2 Yala schimbata.Aici probabil daca nu sunteti familiarizat cu politia si intregul circ va veti speria putin dar va voi explica pas cu pas cum procedati.Intai schimbati butucul.Spargeti pe cel vechi daca nu aveti cheia si schimbati butucul.Nu intru in detalii inutile nu veti pati absolut nimic pana la urma.Just change it.Apoi il instiintati printr un bilet sau sms exact cum va arat eu>

,,Va aduc la cunostinta ca in calitate de proprietar am debransat utilitatile si am schimbat yala.Accesul dvs in proprietate nu va mai este permis.Daca veti patrunde fortat in incinta fara acordul meu sunteti pasibil de tulburare de posesie si distrugere sanctionate de art 256 cp prin inchisoare de la unu la 3 ani.Lucrurile personale aflate inauntru le veti recupera dupa prezentarea dovezilor de achizitie si proprietate in instanta si la organele abilitate.Orice citatie va fi trimisa de catre organele de politie in scris la adresa mea de domiciliu iar accesul in propritatea mea se va afce numai cu o hotarare judecatoreasca sau mandat emis in conditii legale.Prietena-administratorul-persoana x detine cheia si puteti intra in posesia ei numai dupa achitarea restantelor debitelor etc"
.Aici vedeti ce scrie ca daca e vb de chirie nedeclarata la fisc ii spuneti verbal.
Lipti hartia pe usa si va inchideti telefonul.Nu raspundeti la solicitarea niciunui lucrator de politie prin telefon.totul se face in scris sau deloc.Daca se va intra cu forta veti face plangere pt tulburare de posesie si o veti lua de la capat-debransare, schimbat yala etc

In fapt desi pare stufos si ilar ceea ce faceti nu va va aduce nici un prejudiciu concret.Din experienta va spun ca politia nici nu sta de vorba in situatii de genul si te trimite sa te impaci cu proprietarul sau la instanta.Nimeni nu se leaga la cap cu asa ceva si singura modalitate de a mai sta acolo pt chirias este acceptul sau bunavointa dvs.

Sigur ca este si nu este legal.Sigur ca putem gasii o mie de chestii contra.Eu va spun ca in calitate de proprietar nu am avut niciodata cea mai mica problema cand am procedat asa si nici macar o amenda nu am primit.Am scapat de capuse in cateva zile.
Raman desigur particularitati legate de chirias-este cu familia, are copil mic, e mutat cu mobila etc sau e un trantor care zace peste mobila dvs acolo..Contractul a expirat sau nici nu a fost contract si de care de inchiriere, de comodat etc.Dar trebuie sa intelegeti ca la capatul oricarui lant juridc se afla factorul UMAN.Adica un OM care este ca si dvs fiziologic.Si ma repet nimeni, absolut nimeni nu sta pe intuneric,fara utilitati a la longue duree.Oprirea apei si gazului fiind bonus pentru urgentare.Iar schimbarea yalei direct la cacialma.Un pik kamikaze dar ok in final.veti vedea.
In speranta ca veti intelege metoda practica si nu filozofia juridica de etica etc etc va doresc succes.
P.S.Daca intampinati dificultati va stau la dispozitie gratuit cu sfaturi practice concrete si consiliere tehnica,experienta mea de proprietar de mai bine de 30 de ani la emailul reallifehunter@yahoo.com

Răspuns la discuția chirias rau platnic
P.s>
Consider necesar sa duc o lamurire importanta: Ce sunt ce cele 180 de zile si de ce difera conditiile de restituire?

Este foarte simplu: Daca inchiriati cuiva si pers respectiva sta o luna, doua, trei...apoi pleaca.veti pierde timp cu gasirea unui nou chirias, cu curatenia, cu formalitatile, cu o gramada de amanunte care va vor face sa pierdeti bani.nemaipunand la socoteala faptul ca de cele mai multe ori cei ce pleaca repede lasa si daunele cele mai mari


Asa ca pentru cineva care vine, va da peste cap si pleaca rapid, este bine sa aveti macar garantia ca refaceti la nou totul si va scoateti cumva partial pierderea datorata disconfortului produs.
De regula pleaca repede si lasand pagube chinezii,diversi patroni de chioscuri si afaceri incerte en-gros, cei care fac videochat,, fetele care ofera servicii de ,,masaj" ,alte persoanele lipsite de ratiune si stabilitate a unei vieti civilizate

Daca chiriasul sta mai mult, atunci nu poti sa-i pui in carca uzura parchetului sau un robinet care picura;astupi doar gaurile din pereti si dai o lavabila;se presupune ca ti-ai scos parleala prin termenul mai indelungat cat a stat.

Important este sa descurajati chiriasii de weekend.Sau..inchiriati in regim hotelier si atunci nu va mai fi nici o problema.
Răspuns la discuția chirias rau platnic
Si pentru cazul in care doriti sa faceti doar comodat, iata un model mai jos
<<CONTRACT DE COMODAT


I. PÃRŢILE CONTRACTANTE
Subsemnatul ___________________ domiciliat în ____________, ________________________________ identificat cu B.I. / C.I. seria _____ nr. __________, eliberat de ___________ la data de __________, în calitate de COMODANT, şi
Subsemnatul __________________ domiciliat în ____________, ___________________________________identificat cu B.I. / C.I. seria _____ nr. __________ , eliberat de ___________ ___________ la data de __________, în calitate de COMODATAR,

am convenit încheierea prezentului contract de comodat cu respectarea următoarelor clauze :

II. OBIECTUL CONTRACTULUI

Art.1. Obiectul contractului este obţinerea folosinţei apartamentului în suprafaţă de ___ m.p. situat în ____________ , la adresa din ______________________.
Art.2. Predarea-primirea obiectului comodatului va fi consemnată în procesul verbal de predare-primire care se încheie pânã la data de ______________ şi constituie anexa nr. 1 la prezentul contract şi parte integrantă din acesta (în procesul verbal de predare-primire se va menþiona gradul de uzură al bunului fix şi stadiul în care se predă).
Art.4 O garantie in cuantum de______ se va pastra pe toata durata contractului de catre comodant urmand a se restitui conform pc VI.

III. DURATA CONTRACTULUI

Durata contractului este de ______________ cu începere de la data de __________ până la data de ____________.
La expirarea termenului, contractul nu se reinnoieste tacit, fiind necesara acordul ambelor parti pentru prelungirea sa.

IV. DREPTURILE COMODATARULUI
Art.4. Comodatarul se obligã:
a) sã se îngrijească de conservarea lucrului împrumutat ca un bun proprietar şi chiar mai bine decât de lucrurile sale, pe care este obligat să le sacrifice la nevoie în vederea conservării lucrului împrumutat, întrucât contractul este încheiat în interesul său;
b) să întrebuinţeze lucrul numai la destinaţia determinată prin natura lui sub sancţiunea plăţii de daune interese;
c) sã suporte riscul pieirii fortuite a bunului, cu excepţia întrebuinţării normale şi fără culpă din partea sa;
d) să suporte cheltuielile necesare folosinţei lucrului, neavând dreptul să ceară restituirea lor deoarece acestea sunt accesoriu al folosinţei;
e) sã nu încredinţeze lucrul cu orice titlu unei terţe persoane;
f) să restituie la scadenţă lucrul împrumutat în natura sa specifică.
g)sa achite toate utilitatile- gaz,electricitate,apa,canalizare-pe perioada cat a folosit imobilul chiar daca nu este titular de drept al contractelor respectiva.


V. DREPTURILE COMODANTULUI
Art. 5.
a)- Comodantul(proprietarul) are dreptul de liber acces in spatiu si a efectua in orice moment lucrari de intretinere si conservare al imobilului atat in interior cat si in exteriorul ei fara notificare speciala;Lucrarile efectuate pot fi de orice natura, de la reconditionare pereti, tecuieli,vopsitorii, tamplarie termopan usi si ferestre, placari ceramice, sape si termizolatii pana la modificari ale instalatiei electrice, instalatiei sanitare s.a.m.d.
b) -Pe durata perioadei lucrarilor, accesul si prezenta comodantului(proprietarului) si a persoanelor participante la lucrari va fi permisa , fara a se putea solicita despagubiri pentru perioada cat spatiul va fi afectat de lucrari.
c)- Comodantul(proprietarul) nu este tinut sa fixeze un anumit termen pentru finalizarea lucrarilor de renovare.
d)- In vederea finalizarii lucrarilor de renovare si conform normelor de securitate a muncii aflate in vigoare, comodantul(proprietarul) va putea efectua debransarea de la furnizorii de utilitati-electrica si gaz- avand in vedere ca este titular cu drepturi depline a contractelor respective de furnizare.
In nici un caz nu se vor putea solicita despagubiri pentru eventualele daune produse bunurilor comodatarului aflate in incinta spatiului sau pierderilor in activitatile acestuia desfasurate in perioada lucrarilor.

VI. CLAUZE REZILIERE –PACT COMISORIU GRAD IV

Art 6
a)-In cazul nerespectarii conditiilor acestui contract, partile au convenit ca acesta sa se desfiinteze de plin drept, fara somatie, fara punere in intarziere si fara interventia instantei de judecata, contractul avand forta juridica de titlu executoriu.

b)-Prezentul contract se poate rezilia in orice moment si prin vointa unilaterala a comodantului fara a fi nevoie de o notificare sau dovada ei.

c)-In cazul rezilierii perezentului contract, comodatarul are un termen de 10 zile pentru a elibera spatiul si a-l restitui in stadiul in care l-a primit.

d)- La expirarea acestui termen, bunurile comodatarului vor fi evacuate de catre comodant pe cheltuiala comodatarului.

e)-Intarziere plata utilitati fata de data scadenta stabilita de furnizor daca restantele depasesc 1/3 din garantie :
- 5 zile-intarziere-notificare plata
- 10 zile- notificare reziliere contract
- 15 zile-debransare utilitati si reziliere contract
Zile se considera calendaristic cu incepere de la data scadentei facturilor respective.

Prezentele clauze au valoare de pact comisoriu de ultimul grad(grad IV).

VI CLAUZE SPECIALE-Restituirea garantiei
Art.7
Garantia se restituie in termen de 30 de zile de la eliberarea spatiului, in urmatoarele conditii:

a)-In cazul in care comodatarul(chiriasul) a utilizat spatiul o perioada sub 180 de zile, se va retine din garantie contravaloarea lucrarilor de renovare la aducere in starea initiala cand bunul a fost dat in folosinta ,daunele eventuale aduse imobilului(geamuri sparte, tamplarie pvc stricata,inst.sanitara inutilizabila etc) si cheltuielile legate de aducere in starea initiala a imobilului.
Se inteleg prin lucrari de renovare igienizarea interioara, curatenie si vopsitorie lavabil pereti.
Se intelege prin stare initiala cheltuieli ce sunt necesare pentru dezafectarea instalatiilor speciale pe care locatarul le-a adus imobilului pentru activitatile sale(compartimentari,masini industriale, masini de gatit, hote,nise,chiuvete,instalatii sanitare si electrice altele decat cele necesare bunei fuctionari a spatiului, fara destinare speciala si inexistente initial).

b)-In cazul in care comodatarul a utilizat spatiul o perioada mai mare de 180 de zile,se vor retine din garantie doar cheltuielile legate de punere in starea initiala.

In ambele situatii se vor retine din garantie contravaloarea facturilor eventuale restante neachitate de utilitati.


Încheiat astăzi ......................... conform art. 1560 C. civ. în __ exemplare originale pentru fiecare parte.

COMODANT, COMODATAR,



de regula garantia este echivalentul unei chirii-in cazul unei vile sau apartamante mai mari in jur 2000- 4000 ron.

Este de luat in calcul cat va va costa sa renovati dupa plecarea unui chirias, ce utilitati vor fi de platit.
Sunt de notat doua aspecte:
O cheie se pastreaza intotdeauna de catre dvs.
O factura neachitata care atinge cote mari si este deja scadenta nu va duce neaparat la sistarea din ofociu a utilitatii respective.
Sunt cazuri in care debransarea din oficiu se face la cateva luni de la neplata, iar la rebranzare va trebui sa achitati pana la indexul nou tot ce s-a consumat.Veti avea surpize mari, tocmai de aceea garantia se restituie la 30 de zile dupa plecarea lor, timp in care aveti timp sa regularizati facturile.

Nu lasati chiriasul sa va duca cu vorba pentru intarzieri, fiecare zi pierduta va vor costa bani atat prin pierderea chiriei cat si prin consumul de utilitati pe care cu siguranta le veti suporta dumneavoastra.

O cere de debransare este gratuita iar rebransarea va va costa 50 de lei.
O actiune in instanta va va costa timp, nervi si nopti albe iar la final in cazul in care castigati, dupa plata unui comisiom la executorul judecatoresc veti descoperi ca nu aveti ce executa macar!

Sper ca am fost de folos cuiva, macar si unei singure persoane care intra pe aici si face un contract calumea.Va fi un nesimtit mai putin care sa locuiasca gratis pe banii vostrii si sa va rada din spatele vizorului.
reallifehunter
Răspuns la discuția chirias rau platnic
si returnarea garantiei mai jos...

"VI CLAUZE SPECIALE-Restituirea garantiei
Art.7
Garantia se restituie in termen de 30 de zile de la eliberarea spatiului, in urmatoarele conditii:

a)-In cazul in care chiriasul a utilizat spatiul o perioada sub 180 de zile, se va retine din garantie contravaloarea lucrarilor de renovare la aducere in starea initiala cand bunul a fost dat in folosinta ,daunele eventuale aduse imobilului(geamuri sparte, tamplarie pvc stricata,inst.sanitara inutilizabila etc) si cheltuielile legate de aducere in starea initiala a imobilului.

Se inteleg prin lucrari de renovare igienizarea interioara, curatenie si vopsitorie lavabil pereti.

Se intelege prin stare initiala cheltuieli ce sunt necesare pentru dezafectarea instalatiilor speciale pe care locatarul le-a adus imobilului pentru activitatile sale(compartimentari,masini industriale, masini de gatit, hote,nise,chiuvete,instalatii sanitare si electrice altele decat cele necesare bunei fuctionari a spatiului, fara destinare speciala si inexistente initial).

b)-In cazul in care chiriasul a utilizat spatiul o perioada mai mare de 180 de zile,se vor retine din garantie doar cheltuielile legate de punere in starea initiala.

In ambele situatii se vor retine din garantie contravaloarea facturilor eventuale restante neachitate de utilitati.
''
Răspuns la discuția chirias rau platnic
Dragii mei...
Dupa lupte seculare care au durat...o eternitate in instante si notificari si termene, soldate cu pierderi uriase in timp ce chiriasul statea gratuit bine merci in locatie....am reusit sa gasesc zic eu o cale legala de a scapa de un chirias rau platinic.
desigur cu inserarea acestol clauze in contract, initial inchirierii :

,,
V. DREPTURI PROPRIETAR
Art. 5.
a)-Proprietarul are dreptul de liber acces in spatiu si a efectua in orice moment lucrari de intretinere si conservare al imobilului atat in interior cat si in exteriorul ei fara notificare speciala;Lucrarile efectuate pot fi de orice natura, de la reconditionare pereti, tecuieli,vopsitorii, tamplarie termopan usi si ferestre, placari ceramice, sape si termizolatii pana la modificari ale instalatiei electrice, instalatiei sanitare s.a.m.d.

b) -Pe durata perioadei lucrarilor, accesul si prezenta comodantului(proprietarului) si a persoanelor participante la lucrari va fi permisa , fara a se putea solicita despagubiri pentru perioada cat spatiul va fi afectat de lucrari.

c)- Proprietarul nu este tinut sa fixeze un anumit termen pentru finalizarea lucrarilor de renovare.

d)- In vederea finalizarii lucrarilor de renovare si conform normelor de securitate a muncii aflate in vigoare, proprietarul va putea efectua debransarea de la furnizorii de utilitati-electrica si gaz- avand in vedere ca este titular cu drepturi depline a contractelor respective de furnizare.

In nici un caz nu se vor putea solicita despagubiri pentru eventualele daune produse bunurilor chiriasului aflate in incinta spatiului sau pierderilor in activitatile acestuia desfasurate in perioada lucrarilor.

VI. CLAUZE REZILIERE –PACT COMISORIU GRAD IV

Art 6
a)-In cazul nerespectarii conditiilor acestui contract, partile au convenit ca acesta sa se desfiinteze de plin drept, fara somatie, fara punere in intarziere si fara interventia instantei de judecata, contractul avand forta juridica de titlu executoriu.

b)-Prezentul contract se reziliaza pentru neplata chiriei cu urmatoarea procedura :
- 1- 7 ale lunii termenul de plata al chiriei.
La expirarea acestui termen, dupa 5 zile calendaristice de intarziere, se notifica chiriasul pentru reziliere contract.
In data de 17 ale lunii contractul se reziliaza.
In data de 23 se elibereaza spatiul
In data de 1 ale lunii urmatoare se incep lucrarile de renovare si igienizare,proprietarii neasumandu-si nici o raspundere pentru bunurile chiriasului aflate in incinta.

e)- La 10 zile de la inceperea lucrarilor, bunurile comodatarului vor fi evacuate de catre comodant pe cheltuiala comodatarului.

e)-Intarziere plata utilitati fata de data scadenta stabilita de furnizor daca restantele depasesc 1/3 din garantie :
- 5 zile intarziere-notificare plata
- 10 zile- notificare reziliere contract
- 15 zile-debransare utilitati si reziliere contract inchiriere.

Zile se considera calendaristic cu incepere de la data scadentei facturilor respective.

Prezentele clauze au valoare de pact comisoriu de ultimul grad(grad IV).
,,

Mecanismul este functional 100% in conditiile in care atentie mare NU PERMITETI preluarea contractelor de utilitatilor de catre chirias.
Si cum contractul civil este legea partilor, sunt curios ce chirias mai sta fara electricitate si cu o echipa de muncitori ,,veseli'' tencuind peretii direct in capul lor...

Veti spune desigur ca orice contract care stipuleaza ca este titlu executoriu trebuie investit(in instanta),nu?
Asa este! va voi raspunde.Lasati in acest caz chiriasul sa va actioneze in judecata pentru daune si debransare de la utilitati.:)) si pana atyunci vedeti-va de treaba.
Sunt curios ce autoritate din lumea asta va va impiedica sa reziliati un contract(cel de la Enel de ex) al carui titular sunteti sau sa va impiedice accesul in propria casa pentru lucrari de ,,conservare" ca bun proprietar.Cu atat mai mult cu cat aceste drepturi oricum prezumate sunt stipulate si expres intr-un contract.

Am uitat sa specific-si mi-ar lua mult spatiu sa anexez tot contractul- ca se retine o garantie de o luna in avans si o garantie suplimentara pentru utilitati si daune.