buna ziua.
firma in care lucrez intentioneaza sa comcedieze un nr. de cca 20 lucratori .
s-a adus la cunostinta acestora (preaviz) , in data de 06.12.2011 ca incepand cu data de 24.11.2011 (noiembrie) sunt in preaviz pana pe data de 23.12.2011 (dec).
se presupune ca in aceasta perioada lucratorii au dreptul sa munceasca doar 4 h pe zi iar celelalte 4 h pot sa-si caute de lucru. este adevarat? sau trebuie sa lucreze 8 h pe zi in toate cele 20 zile lucratoare:
multumesc
Sa presupunem ca firma A are un mijloc fix pe care vrea sa-l vanda firmei B.
Conducerea societatii A decide sa formeze o comisie tehnica formata din ingineri angajati proprii carieia ii da sarcina de a evalua respectivul mijloc fix la o valoare MAI MICA decat valoarea contabila curenta a sa in vederea vanzarii catre firma B .
Factura va fi facuta in baza evaluarii facute de comisiei tehnice.
Intrebarea este daca evaluarea respectiva are valoare legala sau este necesara interventia unui evaluator autorizat.
O A DOUA INTREBARE AR FI: membrii comisiei interne de evaluare risca vreo repercursiune legala sau evaluarea facuta de ei este oricum nula de drept, acestia nefiind autorizati d.p.d.v. legal ca evaluatori?
OBS. cele doua firme A si B au acelasi propietar.
Eu sunt membru in acea comisie si nu vreau sa risc contra legii.
Multumesc
Este sau nu este obligat angajatorul de a plati examenul medical la angajare efectuat de medicul de medicina muncii ?
Pentru anumite categorii de angajati (de ex. macaragii, soferi electricieni etc.) este nevoie de examene medicale mai amanuntite (oftalmologie , psihologie etc.) pe care le efectueaza contra cost numai institutiile medicale abilitate. Aceastea costa destul de piperat pentru cineva care se angajeaza ca electrician de exemplu si va avea un salariu net de 800-900 lei.
intrebare:
d.p,d,v. legal este obligat angajatorul sa plateasca aceste examene , la angajare(sau sa deconteze cheltuiala facuta de viitorul angajat)sau aceste cheltuieli cad in sarcina viitorului angajat?
multumesc mult pt raspuns.
Daca as fi facut ceea ce mi-au sugerat (asa se practica in aceasta firma) adica sa fac doua foi de prezenta fiecare dintre ele nefiind conforma cu adevarul , asa cum am mentionat, inseamna ca as fi comis o ilegalitate? As fi intrat sub incidenta legii?
in fine , exista stat de salarii fara a avea la baza o foaie colectiva de prezenta? sau aceasta este obliogatorie d.p.d.v .legal?
buna ziua.
lucrez la o societate care are sediul in Bucuresti si mai multe puncte de lucru. Am functia de sef de sectie la unul dintre punctele de lucru. la acest punct de lucru sunt cca 120 angajati. am completat foaiacolectiva de prezenta cu orele lucrate de fiecare muncitor asa cum a reiesit din prezenta zilnica pe care o fac pe un carnet de prezenta practic identic cu foile de prezenta. serviciul contabilitate NU VREA SA IA IN SEAMA aceasta foaie de prezenta pe motiv ca nu e corect sa trec orele lucrate sambata (4h) sau cele din timpul saptamanii ( de ex vineri cineva a lucrat 10 ore in loc de opt deci are doua ore suplimentare) . Mi s-a sugerat sa fac o foaie de prezenta in care sa apara doar cate 8 ore pe zi , fara sambata , si o foaie de prezenta aparte care sa cuprinda doar orele lucrate suplimentar. Am refuzat si am lasat foaia de prezenta in forma completa , corecta zic eu. Am procedat gresit ? legea ce spune ? pot sustine legal ceea ce am facut?