avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Activitate dancielo77

Activitate dancielo77

Bună dimineața!
Aș dori opinie juridică cu privire la conditionarea efectuării unui act medical de plata și efectuarea testului Covid19.
Mai precis o clinică privată unde trebuie să efectuez o colonoscopie contracost, condiționează acest act medical de efectuarea contracost a testului Covid19, în condițiile în care nu am simptome specifice în acest sens. Deasemenea Instituția medicală practică doar completarea acelui chestionar tip Covid19, la intrare în cazul consultațiilor medicale și dacă a trecut mai mult de 2 săptămâni de la ultima consultație la aceasta clinică.
Așadar, aș dori să știu :
- dacă e legal să-mi conditioneze actul medical (colonoscopie) de efectuarea testul Covid19, neavând simptome.
- dacă e legal să-mi conditioneze actul medical de plata testului Covid19.
-dacă faptele descrise constituie contravenții sau infracțiuni.
- cadrul legal care reglementează aceste fapte.
Vă mulțumesc!
Sunt salariat din octombrie 1996 al unei institutii bugetare.
Ce sanse sunt sa recuperez orele suplimentare lucrate in perioada 1996-2007 si prin ce metode? proces civil sau alte metode?
Rog o parere autorizata. Multumesc!
De curand am accesat un credit de 50000 euro la banca x, prin care am refinantat anticipat si inchis doua credite mai vechi la banca Y, unul din cele doua credite fiind cu ipoteca. Pentru radierea ipotecii bancii Y din cartea funciara, notarul si reprezentantii de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) mi-au solicitat sa aduc de la banca Y o cerere de radiere a ipotecii din cartea funciara. Am obtinut aceasta cerere de radiere, dar la prezentarea catre notar si OCPI, acestia mi-au comunicat ca nu este valabila, deoarece trebuie autentificata notarial conform modificarilor din Codul Civil. Pentru acest lucru am facut in aceeasi zi de patru ori drumul intre notar, OCPI si banca Y pentru a convinge banca de cele cerute. Banca a motivat, citez dintr-un biletel pe care l-au listat din computer, ca:
< Prevederile alin.2 art.885 Cod Civil , respectiv
"(2)Drepturile reale se vor pierde sau stinge numai dupa radierea lor din cartea funciara, cu consimtamantul titularului, dat prin inscris autentic notarial..."
sunt aplicabile numai odata cu alin. (1) al aceluiasi articol, adica numai dupa instituirea efectului constitutiv al inscrierii in Cartea Funciara. Acest efect este insa amant pana la definitivarea cadastrului general al unitatilor administrativ teritoriale.
Acesta interpretare deriva din faptul ca numai dupa instituirea caracterului constitutiv a inscrierii in cartea funciara se poate spune ca stingerea dreptului de ipoteca are loc numai prin radiere din cartea CF. Pana atunci, se aplica principiul actual conform caruia stingerea dreptului de ipoteca are loc ca efect al stingerii obligatiei principale pe care o garanteaza, iar radierea reprezinta doar o formalitate care tine de evidenta drepturilor care afecteaza un imobil si care are doar efect de opozabilitate fata de terti.
Pe baza adresei bancii privind stingerea obligatiei principale, se va face radiere din cartea funciara, ca si pana acum.>
Aceasta era explicatia bancii Y pentru refuzul de a intocmi cererea de radiere catre OCPI in forma autentica. Ulterior, dupa solicitari repetate inclusiv telefonic la sediul central din Bucuresti, am obtinut acordul bancii de a intocmi acest inscris in forma autentificata notarial.
Va rog sa-mi comunicati daca este legala acea explicatie a bancii Y, si cum pot sanctiona aceste intarzieri in rezolvarea solicitarilor mele.