avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Conform noului Cod Civil, este necesar ca cererea de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Conform noului Cod Civil, este necesar ca cererea de radiere a ipotecii pe o constructie sa fie intocmita de catre banca in forma autentica la notar ?

De curand am accesat un credit de 50000 euro la banca x, prin care am refinantat anticipat si inchis doua credite mai vechi la banca Y, unul din cele doua credite fiind cu ipoteca. Pentru radierea ipotecii bancii Y din cartea funciara, notarul si reprezentantii de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) mi-au solicitat sa aduc de la banca Y o cerere de radiere a ipotecii din cartea funciara. Am obtinut aceasta cerere de radiere, dar la prezentarea catre notar si OCPI, acestia mi-au comunicat ca nu este valabila, deoarece trebuie autentificata notarial conform modificarilor din Codul Civil. Pentru acest lucru am facut in aceeasi zi de patru ori drumul intre notar, OCPI si banca Y pentru a convinge banca de cele cerute. Banca a motivat, citez dintr-un biletel pe care l-au listat din computer, ca:
< Prevederile alin.2 art.885 Cod Civil , respectiv
"(2)Drepturile reale se vor pierde sau stinge numai dupa radierea lor din cartea funciara, cu consimtamantul titularului, dat prin inscris autentic notarial..."
sunt aplicabile numai odata cu alin. (1) al aceluiasi articol, adica numai dupa instituirea efectului constitutiv al inscrierii in Cartea Funciara. Acest efect este insa amant pana la definitivarea cadastrului general al unitatilor administrativ teritoriale.
Acesta interpretare deriva din faptul ca numai dupa instituirea caracterului constitutiv a inscrierii in cartea funciara se poate spune ca stingerea dreptului de ipoteca are loc numai prin radiere din cartea CF. Pana atunci, se aplica principiul actual conform caruia stingerea dreptului de ipoteca are loc ca efect al stingerii obligatiei principale pe care o garanteaza, iar radierea reprezinta doar o formalitate care tine de evidenta drepturilor care afecteaza un imobil si care are doar efect de opozabilitate fata de terti.
Pe baza adresei bancii privind stingerea obligatiei principale, se va face radiere din cartea funciara, ca si pana acum.>
Aceasta era explicatia bancii Y pentru refuzul de a intocmi cererea de radiere catre OCPI in forma autentica. Ulterior, dupa solicitari repetate inclusiv telefonic la sediul central din Bucuresti, am obtinut acordul bancii de a intocmi acest inscris in forma autentificata notarial.
Va rog sa-mi comunicati daca este legala acea explicatie a bancii Y, si cum pot sanctiona aceste intarzieri in rezolvarea solicitarilor mele.
Cel mai recent răspuns: definitiv , utilizator 21:54, 7 Noiembrie 2011
este nevoie de forma autentica a actului de radiere a ipotecii, ONCPI o solicita si nu aveti de ales. O alta varianta este sa chemi in judecata ONCPI si banca insa nu cred ca merita banii si timpul pierdut.
Parerile legate de problema radierii dreptului de ipoteca din cartea funciara sunt impartite.
Astfel, conform art. 885, alin. (2) din noul Cod civil, "drepturile reale se vor pierde sau stinge numai prin radierea lor din cartea funciara, in baza consimtamantului titularului lor, dat in forma autentica"., aliniat care nu intra sub incidenta art. 56, alin. (1) din Legea nr. 71/2011. Asadar, prin interpretare, dreptul de ipoteca, indiferent de momentul inscrierii sale (inainte de 01.10.2011 sau dupa), se stinge in baza acordului dat de institutia bancara, autentificat de notarul public.
Pe de alta parte, art. 76, alin. (2) din Ordinul nr. 633/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, spune ca "institutiile de credit vor utiliza formularul de cerere de radiere a dreptului de ipoteca si a interdictiilor temporare prezentat in anexa nr. 12", adica vechile adrese de radiere.
Este adevarat ca bancile inca nu sunt de acord cu prevederile art. 885, alin. (2) din noul Cod civil, dar, in masura in care se va reinnoi Protocolul de colaborare intre ANCPI si Uniunea bancilor din Romania, se va renunta la vechile adrese de radiere si se va "merge" pe litera legii, adica forma autentificata, cu atat mai mult cu cat un Ordin al directorului general al unei institutii (cum este cazul Ordinul nr. 633/2006) nu poate fi pus mai presus de Codul Civil!
Dar pana atunci, este la fel de adevarat ca sunt OCPI-uri care solicita forma autentica pentru radierea dreptului de ipoteca, dar sunt si OCPI-uri care inca mai accepta adresele de radiere emise de banca in forma de pana acum.
Ultima modificare: Luni, 31 Octombrie 2011
Paula Tudor, Consilier juridic
Regulamentul aprobat prin Ordinul nr. 633/206 cu modif si completarile ulterioare este un act normativ subsidiar. Mai intai aplicam codul civil care a preluat mare parte din ceea ce legea 7/1006 reglemnta, Apoi aplicam legea 7/1996 si in completare, acolo unde nu avem norma, aplicam ordinul.
Era si inainte in legea 7/1996 prevederea radierii drepturilor reale prin declaratie notariala a titularului dreptului real inscris, insa s-a incheiat protocol intre ARB si ANCPI care stabilea altceva intrucat codul civil vechi nu reglementa expres activitatea de carte funciara. Acum codul nou, cum am spus, are capitol expreas numit "cartea funciara" si trebuie sa ne raportam la acesta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere ipoteca conform noului cod civil in cazul unui credit ipotecar. floriancatalin floriancatalin Art. 885. - (2) Drepturile reale se vor pierde sau stinge numai prin radierea lor din cartea funciara, cu consimtamântul titularului, dat prin înscris ... (vezi toată discuția)
Radiere ipoteca liluca liluca Buna seara,Am nevoie de ajutorul dv. :ce trebuie facut la terminarea unui credit imobiliar,care sunt pasi pentru radierea ipotecii? (vezi toată discuția)
Radiere ipoteca prima casă?cine trebuie sa se ocupe?am terminat ... EliodorDoru EliodorDoru Radiere ipoteca Prima Casă?Cine trebuie sa se ocupe?am terminat de achitat săptămâna trecută un credit prima casa.Intrebarea mea ar fi acum legata de ... (vezi toată discuția)