avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Activitate Monica Nicolau

Activitate Monica Nicolau

Sa inteleg ca ti-au raspuns negativ la cerere? Ai si raspunsul lor oficial ? Sau ti l-au dat verbal? Lucrezi in cadrul unui SRL, SA; capital de stat sau privat? Nu ca ar conta f. mult, dar sunt curioasa in ce priveste anumite amanunte. Iti vor acorda prima de nastere, pariez cu tine.
Da-mi te rog adresa ta e-mail sa iti trimit si alte materiale care sa-si sustina cererea.
Sunt in ceata. In momentul nasterii aveai incheiat un contract individual de munca?
este bine ca cererea ta sa fie cat mai argumentata din punct de vedere juridic. In sensul asta te sfatuiesc sa indici in solicitarea pe care ofaci urmatoarele articole: 2,3,51 lit.c din CCMN 2007-2010; art. 40 alin. 1, lit. b, art. 40 alin 2 lit.c; 238,239,241 C. Muncii ; art. 8,11,24 din Lg. 130/1996.
Redau un fragment din cererea pe care am intocmit-o cand am solicitat prima:
1. Prin Decizia nr. 511/2006 Curtea Constitutionala a statuat ca : “dispozitiile contractului colectiv de munca incheiat la nivel national sau la nivel de ramura constituie izvor de drept (ca si legea) la incheierea contractelor colective de munca la nivel de unitate, ceea ce impune respectarea clauzelor referitoare la drepturi minimale. Prin urmare, partile, cu respectarea acestor obligatii firesti, au toata libertatea sa negocieze si alte clauze, precum si drepturi superioare. ”
2. Tot Curtea Constitutionala a decis: “ca ratiunea incheierii contractelor de munca nu numai la nivel de unitate, ci si la nivel de ramura si la nivel national consta tocmai in asigurarea in mod unitar a drepturilor minimale tuturor salariatilor din intreaga tara sau din unitatile care apartin unei anumite ramuri a economiei. Acest scop nu s-ar putea realiza daca nu s-ar prevedea caracterul obligatoriu al contractelor colective de munca incheiate la un nivel superior pentru negocierea clauzelor contractelor colective de munca la niveluri inferioare, in ceea ce priveste drepturile minimale.”
3. Contractul colectiv de munca la nivel national constituie izvor de drept pentru contractele colective de munca subsecvente (de la nivelul ramurilor, grupurilor de angajatori si angajatori), iar acestea din urma, la randul lor, pentru contractele individuale de munca. Reprezinta izvor de drept pentru ca:
- are caracter general;
-este permanent;
- este, de regula, obligatoriu, erga omnes.
Dispozitiile prevazute la art. 51 din CCMN sunt obligatorii si nu reprezinta o recomandare. Invoc in acest sens art. 11 lit. d din Lg. 130/1996 coroborat cu art. 238 alin. 2 si 3 si art. 241 alin. 1 lit. d din C. Muncii si art. 40 alin. 2 lit.c.
Fiind vorba de un ajutor, acesta se va interpreta in favoarea salariatului, avandu-se in vedere si art. 38 din C. Muncii.
Despre caracterul obligatoriu al CCM unic la nivel national se face referire si in C. Muncii la art. 40 alin.1 lit.b.
In legea 130/1996 la art.8 (2) ai raspunsul .
Care lege, care articol, vreau sa stiu si eu.
La art.8 (2): din Legea 130/1996" Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior."
Exista vreo prevedere care sa ma oblige pe mine, angajator sa includ in CCM la nivel de unitate toate drepturile prevazute in CCM la nivel unic? Eu zic ca nu exista o astfel de prevedere. Daca stiti voi, spuneti-mi si mie.
Dar daca in CCM la nivel de unitate am inclus 1/2 (sa zicem) din drepturile prevazute in CCM la nivel unic, acestea nu trebuie sa fie inferioare celor din CCM la nivel unic (doar drepturile incluse in CCM la nivel de unitate , subliniez).
Răspuns la discuția grile 2002-2003
particip si ue la licitatie.
ofer 30 mii
Exista un contract colectiv de munca la nivel de unitate?
Răspuns la discuția concediul postnatal...
Pe durata concediului pentru cresterea copilului ,contractul tau individual de munca se suspenda. Tot in aceasta perioada societatea la care lucrezi va angaja o persoana ce va indeplini sarcinile tale de serviciu, pana la intoarcerea mamei din concediu. Firma este obligata sa-ti redea postul in momentul in care te-ai decis sa te intorci la serviciu; dupa 2 sau 3 ani (in cazul copilului cu handicap) sau mai devreme de aceasta perioada. Se intalnesc cazuri cand la intoarcerea din crestere copil, administratorul societatii schimba fisa postului, lucru care nu trebuie acceptat de salariata.
Răspuns la discuția Vechime in munca
Multumesc !