avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Activitate popescu.daniel

Activitate popescu.daniel

Răspuns la discuția Suspendare contract munca
Sa inteleg ca sugerati ca petentul sa invoce disp L495/2004 pentru suspendare? Ce ar trebui sa treaca angajatorul in cartea de munca la suspendarea contractului, potrivit Codului Muncii?

As aprecia orice raspuns competent in materie. Cu siguranta, alaturi de doamna care a avut curajul sa abordeze aceasta tema sunt multe alte persoane care se confrunta cu situatii similare. Din acest motiv, ar fi interesant de identificat o solutie in favoarea acestor persoane care fac mari sacrificii pentru a-si insoti partenerul de viata in misiune permanenta in strainatate...PRINTRE STRAINI
Răspuns la discuția Suspendare contract munca
clio06 a scris:

Angajatorul dvs este obligat sa va mentina postul. Poate doar sa angajeze pe cineva cu CIM determinat pe perioada dvs de suspendare.
Dvs sunteti in suspendare de CIM si Codul muncii reglementeaza situatia locului de munca pe perioada suspendarii.

Art. la care faceti dvs referire se interpreteaza astfel:

- pe perioada cat insotiti sotul in misiune MAE va va plati contributiile (ptr ca veti primi si dvs un fel de salariu acolo). De aceea MAE, in adresa pe care o trimite angajatorului dvs ii solicita informarea privind drepturile salariale avute de dvs inainte de suspendarea activitatii.
- la incheierea misiunii veti face cerere la angajatorul dvs ptr incetarea suspendarii si reluarea activitatii. Angajatorul este obligat sa va reprimeasca la lucru pe postul avut anterior. De aceea se specifica "Reintegrarea se acordă de drept solicitantului."



Fata de recomandarile postate de Clio06 pe care le consider deosebit de pertinente doresc sa fac urmatoarele precizari:
in art 62/495 la alin.2 se mentioneaza "La incheierea misiunii permanente a personalului, sotul/sotia care l-a insotit la post are dreptul sa solicite reintegrarea la autoritatea sau institutia publica, regia autonoma sau societatea nationala la care a fost incadrat/incadrata. Reintegrarea se acorda de drept solicitantului." Acest aliniat il interpretez ca societatea privata la care doamna a fost angajata nu are obligatia sa ii mentina postul si sa o reintegreze pentru ca nu este un caz mentionat de articolul mai sus invocat, respectiv unitatea angajatoare nu este "autoritatea sau institutia publica, regia autonoma sau societatea nationala".

Fata de situatia mentionata as ruga pe clio06, care este o persoana cu o evidenta experienta in domeniul litigiilor de munca, sa mentioneze in ce situatie prevazuta de Codul muncii se incadreaza cazul mentionat: art 50 "Suspendarea de drept
Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
i) in alte cazuri expres prevazute de lege" sau la art 54 "Suspendarea prin acordul partilor: Contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul [...] sau pentru interese personale.

De asemenea, este interesant daca in Carnetul de Munca se mentioneaza art. din Codul Muncii si care ar fi acela in acest caz? Sau mai precis, este aceasta speta invocata un caz in care CIM se suspenda de drept sau pe baza acordului partilor???

Dar cererea de suspendare adresata de salariat angajatorului, ce baza juridica va invoca salariatul, sediul materiei in acest caz este in primul rand Codul Muncii si in secundar L495, nu ?