avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Activitate vezecs

Activitate vezecs

Buna ziua,

Eu am scris pe acest forum sa aflu mai multe despre daca e legal sau nu ceea ce se intampla.

Ceea ce nu am mai spus este ca bunica acum un an (anul 2022 daca tot imi spuneti ca in anul 2018 s-a scris in lege) a donat apartamentul (act de donatie sau ceva de genul) mamei mele. A fost la alt notar unde i s-a spus ca ii trebuie toate adeverintele stampilate de de la noile si vechile regii (dupa cum spuneam si in 2014) la + alte 2 notare au spus la fel ca nu se poate face actul de donatie deoarece nu este adeverinta respectiva pe care cei ce o elibereaza nu vor sa o dea pt ca sunt datorii din urma (de la Adam*).

S-a mers tot la notarul respectiv la care s-a facut prima vanzare in 2014 si la fel aici nu a mai trebuit acea adeverinta stampilata de vechile regii (unde chiar si pe foaia eliberata de ei cu actele necesare scria clar ca trebuie si acea adeverinta).

Intrebarea mea este, cum se poate ca toate notarele sa nu poata sa faca actul de vanzare/donatie iar primul notar sa treaca iar cu vederea peste acea adeverinta?

Eu asta vreau sa inteleg cum functioneaza treaba asta, intr-o parte se cere adeverinta iar in alta parte nu se cere? Daca e totul legal de ce totusi celelalte notare nu au facut actele?

mânca-v-ar mama de pricepuți, voi ăștia care credeți că „era obligatoriu ca notarul să ceară” :
Eu v-am spus ce au zis ceilalti notari despre ce acte este nevoie (ca au zis obligatoriu sau nu asta e altceva) dar imi imaginez ca era "obligatoriu" deodata ce nu au vrut sa faca actul de donatie din cauza lipsei acelei adeverinte.Datoria din pacate a ramas, pentru ca noi am vandut apartamentul si ma repet la celelalte notare nu ne dadea voie sa facem contractul de vanzare pana nu se platesc din urma la vechile regii unde se adunase suma respectiva.

Pana si in momentul de fata la acel notar se cere adeverinta unde sa scrie clar ca la vechile regii nu sunt datorii doar ca atunci cand s-a facut prima vanzare "s-a trecut cu vederea".

Adrian Horatiu a scris:

"Ne-am hotarat sa platim noi suma respectiva"

Nu cumva datoria s-a prescris?

Fosta regie de apa Termica si Apa care erau inainte au intrat in insolventa sau nu stiu exact ce au facut iar noile regii (Apa + Gaz) au preluat pe toata lumea fara sa se ia in considerare de vechile contracte. De aici si cerinta tuturor notarelor din oras sa ceara adeverinta ca nu sunt datorii si la vechile regii.
Pe facturile emise nu avea cum sa apara datorii pentru ca erau de la noile regii.

mitabiciclista a scris:

Din 2014 cand a fost cumparat apartamentul și până în 2023 cum s-a plătit apa și energia electrică?
Pe facturile emise nu apare un sold cu restante ?

Contractele la noile utilitati s-au facut fara sa se ia in considerare vechile regii. Fostul proprietar avea contractele noi platite la zi cand s-a facut contractul de vanzare doar ca la toate notarele unde am fost au spus ca nu pot sa faca actul de vanzare pana nu primesc adeverinta si de la vechea regie de apa + caldura (aici e datoria veche "ascunsa" peste care notarul a trecut cu vederea si a dus actele spre finalizare). Deci in actul notarial nu apareau aceste datorii.

laura1964 a scris:

,,Totodata mergand la vechile regii am aflat ca in total sunt 19.100 lei de plata pentru ca este de platit si un executor cu o valoare de 3110 lei.,, Aceasta suma este a fostului proprietar ,asa incat executorul sa se indrepte asupra fostului proprietar. Nu ati fi putut face contracte la utilitati pe noul proprietar daca in contactul notarial apareau aceste sume ca debit.


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Salutare,

3. Din ce am inteles cand s-a terminat cu vechea regie a venit noua firma care a facut contracte la toata lumea fara sa se ia in considerare ce aveau din urma. Problema a fost lasata pe faptul ca atunci cand cineva vroia sa vanda trebuia sa plateasca si ce avea la vechea regie, de asta cer adeverinte notarii (ceilalti) si de la vechile regii...

adriandimitriu a scris:

fireste, a vorbi cu un avocat este un pas necesar. acesta va poate consilia inclusiv cu privire la caracterul posibil perimat al unora din datorii.
in al doilea rand, cu scuze, legea asta nu e ulterioara actului de vanzare?
in al treilea, cum si-a facut bunica contracte pentru utilitatile furnizate de regiile de care vorbiti? de regula contractul vechi trebuie achitat

Revin:

Am fost sa ma interesez la notarul unde s-a facut aceasta vanzare si de acolo au incercat sa ne "pacaleasca" ca defapt vechile regii unde au fost datorii incearca cumva sa isi scoata datoriile etc etc.

Le-am cerut o foaie cu actele necesare pentru o vanzare si (stiam de la alte notare deja ca fara acea adeverinta precum ca nu sunt datorii nu se poate) pe actul de la ei scrie clar ca trebuie adeverinta de la vechile regii.

** Observ ca nu pot atasa poza asa ca o sa scriu partea care e necesara de notar aici (doar ceea ce nu s-a luat in considerare cand s-a vandut): **

Adeverinte de la toti furnizorii de utilitati publice (E-ON Energie, E-ON Gaz, Modern Calor, SC NOVA APASERV S.A. - adevertinta care trebuie vizata atat de NOVA APASERV SA cat si de SC APAGRUP SA) care sa ateste faptul ca vanzatorul nu are debite si ultimele chitante care sa ateste plata la zi;

Din ce am inteles (nu stiu daca se aplica in toate judetele asa ceva) ar fi ceva de la primarie sau nu stiu exact de unde ca fara stampilele de la vechile regii sa nu se poata face vanzarea.

Totodata mergand la vechile regii am aflat ca in total sunt 19.100 lei de plata pentru ca este de platit si un executor cu o valoare de 3110 lei.

Intrebarea mea este, cum este legal asa ceva din partea unui notar sa "treaca cu vederea" peste faptul ca acea adeverinta era stampilata DOAR de NOVA APASERV SA si in dreapta nu avea stampila de la APAGRUP?

Este legal asa ceva? Bunica mea practic risca sa fie data afara din cauza asta! (am inteles pana la urma ca a primit o somatie, dar ea nu a bagat in seama si le-a spus ca respectivul nu mai sta acolo)

Ne-am hotarat sa platim noi suma respectiva pentru a putea vinde si ca noul proprietar sa stea fara grija (notarul care a facut prima data chestia asta ne-a spus ca putem merge linistiti la ea ca face actele pentru noul proprietar), dar am vrea sa stim daca se poate sa ne recuperam acesti bani care s-au adunat din cauza ca "s-a omis" ceva ce era obligatoriu din partea notarului.

Multumesc frumos!
Eu doar va spuneam ce mi s-a spus ca era obligatoriu ca notarul sa ceara vanzatorului toate documentele si de la regiile vechi.
O sa vorbesc si cu un avocat.
Multumesc de interes!

Din legea Legea 196/2018

b) in cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari sau catre furnizorii de utilitati publice in cazul facturarii individuale a serviciilor, notarul public va autentifica actul de instrainare daca dobanditorul accepta expres ca va prelua in intregime toate debitele instrainatorului catre asociatia de proprietari, precum si toate debitele catre toti furnizorii de utilitati publice.

raluk0207 a scris:

Dati-mi un link
Din ce am citit chiar acum ceva minute scrie in lege ca Notarul public e obligat sa ceara adeverintele de la toate regiile si sa vada ca sunt la zi toate inainte de face actul de vanzare / cumparare. Acum poate gresesc sau am citit altceva. Mersi!

raluk0207 a scris:

Nici nu avea obligația legala sa ceara adeverința. Ar fi fost suficienta și ultima factură.
Cine de vina?Vânzătorul.

Nu a primit nimic somatii sau ceva.

Doar ca acum cand vrea sa vanda i s-a spus ca sunt datorii pe numele fostului proprietar care nu au fost platite.

adriandimitriu a scris:

1. nu ma pot abține sa nu observ ca vânzătorul n-are nici o vina
2. din 2014 n-au fost transmise somații, etc?
Buna ziua,

In anul 2014 bunica mea a facut un contract de vanzare - cumparare a unui apartament. Am mers la notar cu vanzatorul unde s-au adus toate actele cerute de notar (de catre vanzator). S-a uitat peste acte unde scria ca domnul e la zi cu toate cheltuielile si pe adeverinta de la apa scria ca e la zi si la cea de la curent tot la zi.

Surpriza apare in 2023 cand vrea sa vanda apartamentul si ni se spune la toate notarele ca apartamentul are datorii de la vechile regii si ca notarul unde s-a facut vanzarea / cumpararea era obligat sa ceara adeverinte de la toate regiile.

Acum ne-am trezit ca nu putem vinde ca sunt datorii cu penalizari destul de mari (in jur de 15000 lei). Cine este de vina ca pe contract scria ca este la zi cu toate cheltuielile la apa / curent etc.

Cand a vorbit iar cu fostul notar a spus ca sa vina tot la ea ca se rezolva, dar agentia care a gasit viitor cumparator a spus ca nu e legal asa ceva si ca ea nu se baga in asa ceva.

Ce as putea face in legatura cu aceasta situatie? Noi nu vrem sa platim ce altii au facut..

Va multumesc anticipat!