avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Activitate iuliandedu

Activitate iuliandedu

A se vedea Decizia 62 din 18 ianuarie 2007 (Decizia 62/2007) referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 pentru modificarea si completarea Codului penal, precum si pentru modificarea si completarea altor legi Publicat in Monitorul Oficial 104 din 12 februarie 2007 (M. Of. 104/2007)
Cu privire la aspectele menţionate de dumneavoastră mai sus, aş dori să fac unele precizări. În primul rând, obligaţia în NCC este definită la art. 1164, care prevede că ,, este o legătură de drept în virtutea căruia debitorul este ţinut să procure o prestaţie creditorului, iar acesta are dreptul să obţină prestaţia datorată ''.În primul rând, facând apel la noile reglementări ale izvorarelor obligaţiilor ( art. 1165 NNC ), se precizează că acestea sunt următoarele: a) contractul; b) act unilateral; c) gestiunea de afaceri; d) faptă ilicită, precum şi orice act sau fapt de care legea leagă naşterea unei obligaţii. De asemenea, coroborând art. 1165 NCC cu art. 102 alin. 1 din Legea nr. 71-2011, care prevedere că ,, Contractul este supus dispoziţiile legii în vigoare la data când a fost încheiat în tot ceea ce priveşte încheierea, interpretarea, efectele, executarea şi încetarea sa.
Faţă de VCC, noţiunile s-au schimbat în principal, de exemplu: îmbogăţirea fără just temei este denumită după NCC ,, îmbogăţirea fără justă cauză ''.
Atât VCC cât şi NCC, prevăd faptul că izvoarele obligaţilor se clasifică în două categorii: a) Obligaţii care izvorăsc din acte juridice unilaterale, în această categorie intrând contractul şi actul unilateral şi b) Obligaţii care izvorăsc din fapte juridice, aici intrând gestiunea de afaceri, îmbogăţirea fără justă cauză, plata nedatorată şi fapta ilicită.
În plus, trebuie să ţinem cont şi de aplicarea în timp a legii civile ( art. 6 NCC ).