avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 187 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obligatii civile. Clasificare. Izvoare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obligatii civile. Clasificare. Izvoare

Salut!

NCC aduce unele schimbari fata de CC in privinta clasificarii obligatiilor civile.
In vechiul cod civil se considera ca sunt izvoare ale obligatiilor contractul, cvasicontractul, delictul, cvasidelictul si legea.
In acceptiunea NCC, sunt izvoare ale obligatiilor contractul, actul juridic unilateral, faptul juridic licit si raspunderea civila.

Exista vreo corespondenta intre izvoarele obligatiei civile mentionate in NCC si cele din CC?
Mai pot fi folosite, astazi, cvasicontractul, delictul, cvasidelictul si legea ca izvoare ale obligatiilor civile?
Mai sunt valabile clasificarile obligatiilor civile (dupa izvoare) dupa legea veche sau ar trebui modificate in concordanta cu legea in vigoare?
Criticile aduse clasificarii izvoarelor obligatiilor de-a lungul timpului ( vezi criticile aduse delictului si cvasidelictului, respectiv legea) au determinat de lege ferenda o alta impartire a lor, la a carei opinie se alatura si noul cod. Actele juridice si faptele juridice in sens restrans . Deci e simplu nu? izvoarele obligatiilor au fost dezbracate de acele denumiri -delict cvasidelict- impartite si in final le gasim la 1166-contractul, 1324 actul juridic unilateral, 1330 faptul juridic licit unde s-a adaugat imbogatirea fara justa cauza si 1349 raspunderea civila. coroborate cu art 6 NCC :d
nu sunt specialist, asta era ideea mea!
Cu privire la aspectele menţionate de dumneavoastră mai sus, aş dori să fac unele precizări. În primul rând, obligaţia în NCC este definită la art. 1164, care prevede că ,, este o legătură de drept în virtutea căruia debitorul este ţinut să procure o prestaţie creditorului, iar acesta are dreptul să obţină prestaţia datorată ''.În primul rând, facând apel la noile reglementări ale izvorarelor obligaţiilor ( art. 1165 NNC ), se precizează că acestea sunt următoarele: a) contractul; b) act unilateral; c) gestiunea de afaceri; d) faptă ilicită, precum şi orice act sau fapt de care legea leagă naşterea unei obligaţii. De asemenea, coroborând art. 1165 NCC cu art. 102 alin. 1 din Legea nr. 71-2011, care prevedere că ,, Contractul este supus dispoziţiile legii în vigoare la data când a fost încheiat în tot ceea ce priveşte încheierea, interpretarea, efectele, executarea şi încetarea sa.
Faţă de VCC, noţiunile s-au schimbat în principal, de exemplu: îmbogăţirea fără just temei este denumită după NCC ,, îmbogăţirea fără justă cauză ''.
Atât VCC cât şi NCC, prevăd faptul că izvoarele obligaţilor se clasifică în două categorii: a) Obligaţii care izvorăsc din acte juridice unilaterale, în această categorie intrând contractul şi actul unilateral şi b) Obligaţii care izvorăsc din fapte juridice, aici intrând gestiunea de afaceri, îmbogăţirea fără justă cauză, plata nedatorată şi fapta ilicită.
În plus, trebuie să ţinem cont şi de aplicarea în timp a legii civile ( art. 6 NCC ).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cvasicontractul bobams bobams care este art din noul cod civil legat de cvasicontract, sau care este corespondenta art. 986 vechi cod civil in noul cod civil? multumesc (vezi toată discuția)
Care ar fi cea mai buna cale de atac in instanta in cadrul stabilirii masei succesorale? chckcarmen chckcarmen Mii de scuze pt. lungimea textului, am sperat sa va evit cautarea unor articole. Suntem 2 frati, amandoi stabiliti in strainatate de peste 15 ani. Tata a ... (vezi toată discuția)
Diferenta dintre gen si specie in codul civil? Doncean Doncean Aplicatii in contracte de vanzare-cumparare. Nedumeriri! Multumesc! (vezi toată discuția)