avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Activitate dapyx

Activitate dapyx

[Editat - Va rog nu mai citati inutil]


Perfect de acord. Dar cei care discrimineaza "pozitiv" argumenteaza ca anumite categorii au avut de suferit de-a lungul istoriei, deci e corect ca acele categorii sa se bucure de anumite drepturi in detrimentul altora.

In Romania nu se practica inca discriminarea pozitiva, in Suedia se practica si era cat pe ce sa cad victima iar in SUA se intampla cu regularitate.

Din moment ce principial sunt de acord ca toti suntem egali in drepturi indiferent de rasa, religie, sex, etc, mi se pare ca "discriminarea pozitiva" e chiar mai nociva si mai de detestat decat orice alte forme de discriminare.

Nu vad de ce la facultatile din Romania sunt locuri rezervate pentru tigani (care oricum nu se ocupa), de ce la MIT din doi oameni trebuie preferat un negru.

Cred ca in Romania acum, in general, nicio persoana si niciun grup de persoane nu este discriminat/a. Singurul caz de discriminare "pozitiva" ar fi rezervarea de locuri la facultati pentru tigani/rromi.

Mi-as dori ca, si pentru viitorul meu si pentru viitorul copiilor mei viitori, lucrurile sa ramana asa cum sunt. Legi discriminatoare precum in Suedia pentru barbati sau practici discriminatoare ar termina in mintea mea ideea de "Romania, caminul meu".
@ Alex_Munteanu
[Editat - va rog nu mai citati in intregime mesaje care sunt pe aceeasi pagina sau chiar inaintea raspunsului dvs. Este suficient sa precizati utilizatorul, daca doriti va adresati unuia singur, sau eventual sa citati fragmentul din mesaj la care vreti sa faceti referire. Multumesc.]

Sunt in general de aceeasi opinie cu dumneavoastra dar am mici puncte de vedere diferite. Si anume: Europa nu este unita, nu este un spatiu unitar nici macar economic darmite politic. Se pare ca pluteste ideea de "Statele Unite ale Europei" - visata de mine de multi ani, reluata de Basescu si in mod mult mai important, de Angela Merkel si Sarkozy.

Problema noastra, a europenilor, este ca nu actionam si gandim in mod unitar, unele tari trag hais si altele cea, in general suntem niste fantose ale americanilor, nu avem vointa proprie. Unii mai joaca si cu rusii, contrar intereselor generale, urmarind interesele proprii.

Si eu mi-as dori ca Europa sa aiba un glas unitar, sa ajunga sa conteze si sa-si faureasca propriul destin. Deocamdata suntem dezbinati si mai mult decat atat, lacheii Americii si ai altora.


In fine, eu ma refeream la o criza a societatii occidentale care deja ne afecteaza si care se va accentua. Lipsa de valori reale, egoismul in crestere, etc.

Domnule avocat, si eu am fost de parere ca facem parte din spatiul occidental si ca romanii sunt legati structural de soarta occidentului.

Spuneti ca "dominatia occidentului apune iar dominatia orientului rasare". Perfect de acord, numai ca nu as vorbi de "dominatie" ci de diminuarea importantei SUA si importanta crescanda a tarilor BRIC.

Totusi, cam toate tarile din orient au imprumutat si insusit modelul cultural occidental, e deja vorba de o criza de identitate si o lipsa de valori la nivel planetar.

Probabil ca vom trai perioade destul de tulburi din punct de vedere social, cel putin pana nu vor aparea niste valori clare si demne de respectat iar mie ca tanar nu-mi face catusi de putina placere faptul ca traiesc in societatea in care traiesc.
Definitia discriminarii pozitive, ar fi preferarea ?i avantajarea unor grupuri despre care se considera ca au fost discriminate in trecut, in detrimentul celorlalti.

Prima si cea mai importanta data cand m-am lovit de discriminarea pozitiva, a fost in Suedia.

M-am imprietenit in timp cu un suedez, jucand acelasi MMO impreuna vreo 2-3 ani. Chiar ajunseseram prieteni foarte buni, vorbeam si pe Skype, la telefon si m-a invitat in Suedia, avand in vedere ca tot eram in vacanta.

Ajung la Stockholm, vorbim, bem, mancam, ne plimbam, ne jucam. Apoi prietenul, sa-i zicem Sven, decide sa mergem prin cluburi.

Am fost intr-un club foarte ok, foarte interesant, am baut, am fumat diverse si m-am apropiat de o fata. Pana la urma prietenul Sven se intalnise cu un grup, fata era cu alte 2-3 persoane, pana la urma ne-am trezit toti la Sven in apartament si eu intr-o camera, facand sex cu fata respectiva. Probabil ca i-am dat mobilul lui Sven, ca a tot sunat dupa acea cateva zile.

2-3 zile am mai stat pe acasa, ne-am jucat, ne-am plimbat prin Stockholm, apoi am fost sa ne intalnim cu o prietena comuna in Goteborg. Am stat la ea, apoi inapoi la Stockholm. Mergem in alt club, iar beri, vodci, dans, fete, fumat, pana la urma m-am "imprietenit cu o fata" si am nimerit cu ea si cu Sven si cu prietena lui Sven, acasa la Sven. Am mai discutat, baut ceva vodka, fumat, ne-am retras si in toiul noptii a aparut prima fata, era vreo 4-5 noaptea. Probabil ca vorbise cu Sven si Sven fiind beat a fost de acord s-o primeasca si i-a si deschis probabil si usa, asa ca m-am trezit in dormitor cu fata cu care eram atunci si o tineam in brate si cu o nebuna care urla in engleza:sa pricep eu si suedeza sa priceapa partenera tot felul de porcarii.

Nimic de facut, fata cu care eram, s-a imbracat jenata, Sven jumatate trezit de tipete a convocat consiliu in sufragerie, in jurul sticlei de vodca si al tigarilor, prietena lui Sven era martor nevinovat, eu inculpat si furia acuzatoare. Rezumatul scurt [EDITAT - nu e cazul sa dati chiar toate amanuntele]: trebuie sa platesc, ca ea a investit sentimente, m-a sunat si eu nici macar n-am raspuns la telefon.

Razbunarea, conform ei era legea suedeza: daca o femeie se culca cu un barbat si apoi isi retrage acordul, barbatul poate fi acuzat de viol. I-am urat succes, dar Sven parea destul de speriat, eu m-am dus la culcare si el a ramas sa parlamenteze.

A doua zi mi-a spus ca in Suedia e o acuzatia foarte serioasa si ca la cel mai mic cuvant al unei femei poti fi oricand arestat pentru viol, probele urmand sa se administreze dupa aceea.

Cam dezgustat de Suedia, am mai stat vreo saptamana, dar am aflat de la el tot felul de lucruri care mi se pareau aberante: cand e vorba de prostitutie, clientul e penalizat, nu prostituata, intr-un proces de divort femeia are tot timpul dreptate si alte si alte exemple de discriminari pozitive.

A doua intalnire cu mentalitatea a fost, anul acesta cand eu ca specialist in informatica a, trimis un CV la Google, impreuna cu altii.

Am avut un pre-interviu, din care am inteles ca e o mare greseala sa trimiti poza in CV si sa specifici varsta. Echipa de la Google, ne-a spus ca noi aplicand pentru job in Europa nu conteaza foarte mult. Dar in US nu accepta ca in CV-uri sa fie pusa poza si nici trecuta varsta. Motive de discriminare legate de sex, rasa, varsta.

O dobitocenie, daca stai sa te gandesti ca CV-urile nu sunt vazute de oameni in primele faze, ci de niste programe.

Nu ma pot opri sa nu ma gandesc la filmul unde pentru un job a fost preferata o negresa lesbianca, doar pentruca nu era barbat, nu era alba si nu era nici heterosexuala. Film facut dupa un caz real.
Stiu ca mai demult se spunea ca in noul cod penal, prostitutia si incestul vor fi dezincriminate. Se propunea ca prostitutia si consumul de droguri usoare sa fie legalizate. Sunt de acord, e vorba de un bun simt si de practicitate. Daca un individ nu-mi lezeaza direct drepturile, dece nu ar face orice are chef si placere?

Totusi constat ca societatea a evoluat si involuat in acelasi timp. Avem un mare progres tehnologic, am eradicat niste boli .... si cam atat.

Sigur, exista progrese sociale, precum eradicarea sclaviei in Principatele Romane si in America, trecerea la votul universal, faptul că femeile au același rol în societate ca și barbații. Homosexualii nu mai sunt pedepsiti de codurile penale. Etc.

Dar cumva, am impresia ca asistam la devalorizarea principalelor valori tradiționale. Familia nu mai conteaza, rata de divorturi creste incet dar sigur,natalitatea scade, mortalitatea creste, populatia imbatraneste, o scara clara de valori in societatea occidentala nu mai exista (includ si România in Occident), valorile clasice nu mai exista. Cateva dintre ele au fost inlocuite cu non valori. Nu toate.

Nu prea mai avem principii in societate, scopul suprem e banul si/sau notorietatea obtinute cat mai usor.

Nu ne mai pasa de Nicolae Paulescu (chiar, stie cineva cine a fost?), dar toti o invidiem pe Alina Plugaru si am vrea sa devenim ca ea.

Asta in Romania, desigur, dar exista paralele in orice societate occidentala.

Am in jur de 30 de ani - nu sunt nici tanar, nici batrana- dar deja mi-e groaza de societatea din care fac parte si voi face parte.

Pentru muncă, pentru creație, pentru gandire nu avem niciun imbold. In fond Cioran nu e Vantu, Grigore Moisil nu e Gigi Becali si Ana Aslan nu e Monica Columbeanu.

Aceeasi disolutie a valorilor, a unei scari valorice o vad in oricare alta societate occidentala. Fie ea americana, australiana, franceza sau spaniola.

Cred ca noi ca oameni, de-a lungul epocilor istorice am si evoluat dar am si involuat foarte mult.

Se poate ca statele si societatile actuale sa fie mai bune decat statele din Evul Mediu, decat China lui Mao si Cambodgia lui Pol Pot. Dar nu sunt necesar mai bune decât Republica lui Platon și Roma lui Cesar.
La sectia de politie nu sunt inregistrate datele la care au fost inmanate procesele verbal? Eventual intocmite rapoarte care sa mentioneze inmanarea proceselor verbale? Vreau sa ma duc sectia de politie si sa obtin o dovada care sa ateste data la care mi-a fost remis procesul verbal.
M-as baza pe faptul ca au trecum mai mult de 2 luni de la data incheierii pv pana cqnd acesta mi-a fost remis si as cere prescrierea.
In alta ordine de idei, procesul verbal este datat 15.09 iar mi-e mi-a fost comunicat astazi, 22.11. 2011, deci la mai mult de doua luni de la intocmire. Procesul verbal fost dus la domiciliul unde locuiesc ai mei, i-a fost inmanat mamei de un politist in civil, nu i s-a cerut sa semneze nimic si nici nu i-a fost data nicio dovada ca a primit procesul verbal.

Eu, daca as vrea sa cer prescrierea conform art. 14 din OG nr. 2/2001, cum as putea sa procedez? Exista vreo dovada la politie cu data cand au inmanat procesul verbal?
TDorina a scris:

Plangerea se depune la judecatoria competenta teritorial.
Puteti solicita inlocuirea amenzii cu avertisment.
Daca in procesul verbal se mentioneaza un martor, soliictati instantei audierea acestuia.


Politistul care a adus procesul verbal a spus ca trebuie sa depun plangerea la sectia de politie. In formularul tipizat de proces verbal scrie: "Contravenientul poate face plangere impotriva procesului verbal de constatare in 15 zile de la comunicarea procesului verbal. Aceasta se depune la unitatea din care face parte agentul constatator."

In procesul verbal nu se mentioneaza niciun martor.

matahachiro a scris:

inainte de a invoca cauza Anghel vs Romania analizati si noua decizie CEDO aflata aici :[ link extern ]
veti gasi o noua orientare a CEDO privind prezumtia de validitate a pv.
In rest, gasiti un martor care sa confirme prezenta dvs in alta locatie decit cea mentionata, la aceeasi ora. Sotia nu va fi un martor admisibil datorita relatiei dintre dvs. Daca erati in alta locatie, gasiti un martor care era in prezenta dvs in respectivul loc.


Pai decizia mentionata de dumneavoastra ( Ioan Pop c. României) " Curtea a concluzionat că, în prezenta cauză, autoritățile naționale și-au exercitat competența de apreciere pronunțând hotărâri motivate, pe baza dovezilor înfățișate de părți, respectând garanțiile art. 6 din Convenție." Ca atare nu-mi este favorabila.

Alt martor nu pot gasi, intrucat doar sotia a fost langa mine in perioada respectiva. Nu pot incerca sa o citez? Doar nu pot invoca ca martori vecinii de la apartamentele alaturate, care nu stiu daca au fost acasa si daca pot declara sau nu daca eu am comis fapta respectiva... :(


Ce motive pot invoca pentru a cere anularea procesului verbal? Pot susține ca "fapta nu exista" ?

In drept, ce articole de lege pot fi mentionate?
Buna seara, acum ceva timp, fiind deranjat de niste vecini de la scara alaturata, care se tot certau si vorbeau obscen, i-am apostrofat verbal pe fereastra.

Au chemat politia si unul dintre agentii care s-a prezentat la usa, mi-a atras atentia "sa-mi vad de treaba, pentru ca altfel voi primi amenda". Dar a solicitat si buletinul meu si al sotiei, trecandu-ne datele in agenda. Nu mi-a dat amenda pe loc, nu a a completat niciun proces verbal de fata cu mine, nu m-a informat ca ma amendeaza si nu mi-a dat niciun proces verbal ca sa-l semnez sau sa fac obiectiuni.

Astazi a adus un politist un proces verbal prin care sunt amendat cu 300 de lei conform art. 3 punctul 1 din legea 61/1991 (savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari
cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice;)

In procesul verbal scrie:
in ziua de 15.09.2011, ora 22.40, locul. Str xy nr xy, a savarsit urmatoarele: A fost depistat pe palierul blocului nr. xy de pe Str. xy, nr. xy, scara 5, etajul 6 adresand injurii la adresa domnului X Y Z, injurii ce nu pot fi reproduse in acest inscris.


Ori eu nu am fost la data si ora mentionata la locul respectiv (e vorba de scara alaturata) iar eventualele injurii nu vad cum au fost constatate, eu doar apostrofand verbal vecinii pe fereastra anterior sosirii agentului de politie.

Mai este mentionat in procesul verbal:
Nu a fost de fata niciun martor deoarece persoanele de fata refuza sa semneze fiindu-le teama de contravenient


Iar la rubrica "Mentiuni (obiectii) ale contravenientului" este trecut:
Refuza sa semneze motivand ca nu o va plati pentru ca nu are chef.



Cateva intrebari am si eu:

Ce motive pot invoca pentru a cere anularea procesului verbal?

O pot cita ca martor pe sotie care sa ateste ca nu am fost informat de intocmirea procesului verbal, nu au fost alti martori de fata ("cei carora le e frica de contravenient") si nu mi s-a dat ocazia sa semnez procesul verbal si nici sa fac mentiuni?

Procesul verbal a fost adus in lipsa mea pe adresa parintilor, dar agentul care l-a adus a spus ca plangerea trebuie depusa la politie. In situatia asta cum procedez, adresez plangerea judecatoriei sectorului 4 (Domnule Presedinte, ...) si o depun
in doua copii la sectia de politie?

In subsidiar as vrea sa cer inlocuirea amenzii cu avertisment motivand ca fapta are pericol social redus, e prima sanctiune de acest gen pe care o primesc, situatia personala (sotia e somera iar eu nu obtin venituri), un bun comportament social (in
prezent sunt student la master).

Cum as putea atasa acte doveditoare la dosar (copii dupa adeverinte de la Adm. Financiara, copie dupa adeverinta de somaj, adeverinta de la facultate) ? Le depun odata cu plangerea la politie? Primesc o chitanta de la sectia de politie in care se mentioneaza plangerea si toate actele depuse? Cum pot verifica daca politia transmite catre judecatorie plangerea si toate actele depuse?

Este util sa invoc jurisprudenta CEDO (cauza Anghel contra Romaniei s.a.) conform careia contraventiile echivaleaza cu acuzatii de natura penala si ca atare acuzatul beneficiaza de inlesnirile oferite de legea penala (prezumtia de nevinovatie etc) si deci politia are datoria sa probeze fapta pe care se presupune ca am comis-o?


Imi puteti da, va rog frumos, alte sfaturi si idei?


Multumesc.
mirabella-ana a scris:

Da cred a este bine.In primul rand inteleg ca amenda v-a fost aplicata dvs ca persoana fizica ,in conditiile in care trebuia aplicata unei persoane juridice.Incercati inlocuirea sanctiunii cu avertisment.


Nu, amenda a fost aplicată firmei dar nu au fost menționate expres "numarul de inmatriculare in registrul comertului si codul fiscal ale acesteia, precum si datele de identificare a persoanei care o reprezinta" cf art 16 din OG 2/2001