avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Activitate Bizzy789

Activitate Bizzy789

Răspuns la discuția Raspundere patrimoniala angajat
freeelis a scris:

ClaudiaN a scris:


Pentru a se antrena răspunderea patrimonială este necesar să fie îndeplinite următoarele condiţii:
1. Calitatea de salariat a persoanei care a produs prejudiciul.
2. Fapta ilicită a salariatului să fie săvârşită în legătură cu munca sa.
3. Prejudiciul cauzat.
4. Raportul de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciul cauzat.
5. Vinovăţia salariatului care este o condiţie a răspunderii patrimoniale fără de care aceasta nu există.




In legatura cu punctul 1. In cazul in care angajatul nu mai lucreaza la institutia prejudiciata, acesta mai raspunde patrimonial?
Va multumesc pentru raspunsuri. Imi sunt de mare folos. O zi buna!
Atunci... angajatii pot fi actionati in judecata de catre Angajator pentru ca au profitat de o promotie publica a clientului (o mare banca din Romania, care nu si-a calculat bine oferta si au iesit in pierdere) ? Mentionez ca prin contractul individual de munca cu Angajatorul nu i se interzice angajatului sa fie client al acestei banci, sau sa utilizeze produsele acestuia.

Rog raspuns urgent.
Va multumesc pentru raspuns. Cu toate acestea, prejudiciul creat firmei este de ordinul milioanelor de euro. Poate fi incalcat articolul din codul muncii privind limita de 5 salarii minime pe economie, sau a contractului individual de munca, de 3 salarii brute?
Buna ziua. Va solicit un sfat in urmatoarea problema.

Angajatorul a pierdut un contract cu un client din pricina unui grup de salariati care au utilizat in interes personal o informatie/oferta publica a clientului, ce nu a fost bine gandita/calculata. Clientul a sesizat acest aspect si drept urmare, hotaraste sa inceteze contractul cu Angajatorul, sau hotaraste sa nu mai prelungeasca aceasta colaborare.

Intrebarea este: Angajatii pot fi actionati in judecata pentru recuperarea prejudiciului si in ce masura? Conform codului muncii este prevazuta o limita pana la 5 salarii minime pe economie/angajat, in cazul in care se dovedeste ca prejudiciul este creat din culpa angajatului si se ajunge la un comun acord...

Rog un raspuns urgent.