avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Activitate kik101

Activitate kik101

Răspuns la discuția Efectele renuntarii la succesiune
Parintii celor 2 frati nu au avut decat un apartament dobandit in timpul casatoriei. Bunicii insa au avut atat imobile constructii cat si terenuri...
Buna seara! Rog ajutorul dvs. in urmatoarea problema:
Un frate (x) si o sora(y) doresc sa dezbata succesiunea de pe urma parintilor lor, pe cale judecatoreasca. Fratele x da o declaratie notariala de renuntare la succesiunea parintilor lor , pentru ca sora-y sa ramana mostenitoarea averii defunctilor parinti.
In acelasi timp, cei doi frati si o matusa ( sora tatalui) doresc sa dezbata succesiunea de pe urma bunicilor, respectiv parintilor. Sora si matusa dau declaratii notariale de renuntare la mostenirea bunicilor, respectiv parintilor, pentru ca fratele x sa mosteneasca averea bunicilor.
1. In aceasta situatie fratele x renuntand expres la mostenirea parintilor sai , mai are calitate sa vina la mostenirea bunicilor sai?
2. Sora care a renuntat la mostenirea bunicilor, mai are calitate sa vina la mostenirea parintilor sa?
Va multumesc!
Am hotarat sa modific petitul cererii de fond, in sensul de a preciza ca solicit suplinirea consimtamantului paratului in vederea deplasarii minorului in strainatate in fiecare vacanta de vara pana la implinirea varstei de 18 ani.
Ulteriror modificarii aceastei cereri, voi introduce ordonanta presedintiala in care am sa solicit suplinirea consimtamantului paratului in vederea deplasarii minorului in strainatate in vacanta de vara, in perioada 01.09-09.09.2013.
As dori sa stiu si parerile dvs. Va multumesc!
Eu va sunt recunoscatoare pentru sugestiile oferite si totodata indraznesc sa va intreb cum ati proceda dvs. in locul meu.
V-ati modifica cererea de fond in ordonanta presedintiala, iar in atare situatie, cat de admisibila apreciati a fi aceasta cerere?
Ori, ati renunta la cererea pe drept comun si ati introduce separat o ordonanta presedintiala?
Va multumesc pentru sugestie, insa e inutil sa mai cer preschimbarea termenului avand in vedere ca vacanta judecatoreasca bate la usa...Chiar daca reusesc sa solutionez fondul, acesta va fi contestat de parat cu siguranta. In practiva,observ ca au fost admise astfel de ordonante presedintiale, in masura dovedirii acestora, insa au fost admise. Nu-mi fac griji in privinta probelor, refuzul paratului il pot dovedi cu inscrisuri, iar faptul ca masura solicitata vizeaza o perioada de timp determinata, o voi proba cu biletele de vacanta.
Nu vad totusi in ce moment ar capata caracter definitiv, daca in petitul cererii solicit suplinirea acordului in vederea deplasarii minorului in strainatate in perioada 01.09-09.09, pentru ca in opinia mea este o masura vremelnica...
Masura ce se cere a fi luata vizeaza o perioada determinata de timp, respectiv suplinirea acordului paratului in vederea deplasarii minorului, insotit de reclamanta, in perioada 01.09-09.09. 2013, ceea ce in opinia mea nu ar capata caracter definitiv.
Problema mea consta in faptul ca, daca introduc o ordonanta presedintiala care se va judeca separat de fond, aceasta se va solutiona inainte de actiunea principala, si va fi susceptibila de prejudecarea fondului, ceea ce va conduce la respingerea ordonantei.
As opta mai degraba pentru modificarea cererii in ordonanta presedintiala, pentru ca oricum din petitul acesteia reiese solicitarea unei masuri provizorii.
In atare situatie ce pot face in privinta cerintei existentei unui litigiu in fond?
Am introdus o actiune pe fond in vederea suplinirii consimtamantului paratului pentru a calatori cu minorul in strainatate in luna septembrie. Avand in vedere ca aceasta nu poate fi solutionata in timp util pana in septembrie, luand in considerare vacanta judecatoreasca, as vrea sa stiu daca pot cere calificarea acestei actiuni ca ordonanta presedintiala. Stiu ca potrivit art. 1000 ncpc ordonanta presedintiala poate fi transformata intr-o cerere de drept comun, insa reciproca este valabila?
Răspuns la discuția Recuperare taxa auto
probabil ca raspunsul meu va fi tardiv pt. dvs, insa nu e nevoie sa renuntati la procesul initiat.
daca cumparatorul cere dovada achitarii/restituirii taxei la afp va primi un raspuns favorabil inscrierii fara taxa, avand in vedere ca procesul dvs. nu s-a finalizat inca printr-o hotarare definitiva si irevocabila. Afp-ul nu elibereaza aceasta adeverinta decat daca s-a depus o cerere de restituire taxa in baza unei hotarari irevocabile. Cu alte cuvinte, dvs va puteti recupera taxa, iar cumparatorul poate inmatricula masina fara a plati alta taxa.
Sa inteleg ca mama fetitei nu o vrea si ca in prezent se afla la dvs. Pentru a fi decazuta din drepturile parintesti este nevoie de motive intemeiate, dar in cazul de fata cred ca mai degraba ar trebui sa cereti in instanta printr-o cerere de chemare in judecata stabilirea domiciliului minorei la domiciliul dvs, iar autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun. Nu va incomodeaza felul exercitarii autoritatii parintesti avand in vedere ca mama nu este interesata de minora. Cu atat mai bine, aceasta poate veni in fata instantei sa declare ca este de acord cu cele cerute de dvs. Iar pentru a evita ca familia mamei sa afle de existenta litigiului si implicit a copilului, cereti sa fie citata in alta parte.
in urma hotararii puteti face demersurile pentru ca alocatia sa o primiti acasa la dvs.
pentru a solutiona cat mai repede litigiul va sugerez sa mergeti si pe calea ordonantei presedintiale- stabilirea provizorie a domiciliului minorei pana la solutionarea dosarului de fond.
Desi am cerut odata cu restituirea taxei de poluare si dobanda legala aferenta, instanta de fond a admis actiunea insa nu s-a pronuntat pe capatul de cerere privind dobanzile.
Pentru ca a trecut termenul de recurs si am observat acest aspect mult prea tarziu pentru a solicita completarea dispozitivului sentintei, nu gasesc nicio modalitate de a recupera si aceste dobanzi.
In prezent ma aflu in recursul declarat de catre AFP., si nu cred ca pot face ceva in recursul lor.
In schimb m-am gandit ca dupa ce va ramane irevocabila hotararea, sa cer printr-o actiune pe cale separata dobanzile aferente, desi cu siguranta mi se va invoca autoritatea de lucru judecat.
Nepronuntarea pe un capat de cerere echivaleaza in opinia mea cu nejudecarea in fond a acelui capat de cerere, insa as vrea sa stiu cat de admisibila ar fi o astfel de actiune sau daca as putea uza de alte modalitati de a recupera dobanda.
Va rog sa ma sfatuiti!