Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
Ice Hellene a scris:
Dobitoc, cand analizam tipicitatea, la cerintele subiective e vb strict de vinovatia prevazuta de lege in formele pe care le stim (intentie, culpa, praeterintentie). X savarseste infr de omor cu intentie (avem tipicitate), dar pt ca nu are discernamant nu ii este imputabila.
Deci, X prevede rezultatul - moartea - si il urmareste, doar ca face acest lucru avand discernamantul abolit. In stare normala, nu ar fi comis o asemenea fapta.
Eu nu înțeleg cum se poate spune că X a avut intenție și în același timp nu a avut discernământ. Mi se par diametral opuse. Ca să prevezi rezultatul faptei tale tocmai asta îți trebuie, capacitatea de a înțelege, de a discerne. Pe vechiul Cod era mai simplu, era înlăturată vinovăția. Acum nu poate să i se reproșeze săvârșirea faptei, fără a avea vreo legătură cu vinovăția.
Edit: Sau la iresponsabilitate, un alienat mintal săvârșește o anumită faptă penală, se poate zice că a avut intenție dacă el nici nu știe pe ce lume se află?
La ce te referi, la respingerea ca inadmisibilă sau respingerea pe fond?
Eu zic că respingerea ca inadmisibilă poate fi atacată şi de partea care are interes, pt că art 64 alin 4 vorbeşte de părţi..
@dfgj
Las-o pe Tăbârcă...codul ne spune clar:
-admiterea în principiu nu poate fi atacată decât odată cu fondul
-respingerea ca inadmisibilă în termen de 5 zile, care curge de la pronunţare pt partea prezentă şi de la comunicare pt partea lipsă
-respingerea pe fond poate fi atacată doar de intervienent în condiţiile căilor de atac de drept comun
dfgj a scris:
am doua intrebari:
1. la contr. de vanzare-cumparare, invatati si arvuna, acontul, pactul de optiune, promisunea bilaterala, antecontractul, conventia de porte-fort ?
2. ce intelegeti voi prin "judecatorii, proc. ,executorii etc. ,au dreptul sa cumpere dr. litigioase de competenta instantei din circum. careia fac parte, daca sunt destinate apararii altor drepturi ale persoanei care stapaneste bunul ? partea finala nu o inteleg..multumesc !
1. Da
2. Cred ca se refera la art 1653 al 2 NCC