avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Activitate tudor001

Activitate tudor001

@sma6501:
Textul postat de tine este un copy/paste al celui aflat pe forumul acesta: [ link extern ]
Buna cuviinta de indica sursa citata de tine te-ar fi scutit de rusine :)
Tocmai am lecturat continutul Legii 161/2003 privitoare la infractiunile informatice. La lit. E se specifica faptul ca " Legea pedepseşte şi fapta "de a produce, vinde, de a importa, distribui sau de a pune la dispoziţie, sub orice altă formă, fără drept, a unui dispozitiv sau program informatic conceput sau adaptat în scopul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute la art. 42 - 45", precum şi fapta "de a produce, vinde, de a importa, distribui sau de a pune la dispoziţie, sub orice altă formă, fără drept a unei parole, cod de acces sau alte asemenea date informatice, care permit accesul total sau parţial la un sistem informatic, în scopul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute de art.42-45".

Recent am achizitionat o aplicatie software care imi permite salvarea tuturor datelor de pe telefonul MEU mobil, pe un cont web alocat si pe propriul meu cont de email. Mai mult, aplicatia imi permite sa urmaresc si sa identific pozitia gps a telefonului, in situatia in care il pierd sau mi-a fost sustras. Aplicatia are si functii speciale de ascultare: daca am uitat telefonul intr-un loc necunoscut, prin simpla apelare pot asculta ceea ce se aude in jurul sau si astfel identific cu usurinta locul in care l-am pierdut sau uitat.

Este aceasta aplicatie legala, in lumina textului de lege mai sus amintit?

Consider ca utilizarea oricarei aplicatii software destinata salvarii datelor personale nu poate fi ilegala, la fel si producerea sau comercializarea lor. Insasi operatorii nationali de telefonie mobila ofera astfel de servicii.
Telefonul mobil este un sistem informatic in lumina legii in discutie, asadar consider ca aplicatiile destinate salvarii datelor (backup) au acelasi regim juridic, indiferent de sistemul informatic pe care sunt instalate (telefon, pc, tableta, etc.)

Sigur, eventuala ilegalitate probabil ca poate interveni doar din partea utilizatorului final al aplicatiei, care intelege sa foloseasca ilegal aplicatia. Asta se poate rasfrange insa si asupra utilizatorilor legali sau mai mult, asupra producatorilor si comerciantilor acestor aplicatii? Intreb acest lucru motivat de faptul ca ar fi o pierdere destul de mare pentru mine inchiderea unui asemenea site, unde sunt salvate datele personale continute de telefon.