Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi

Webinar Premium LIVE: Riscuri și obligații privind combaterea spălării banilor. Joi, 1 Iulie, de la ora 11:00. Rezervă loc și participă → 

Sinteza zilei avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Înscrie-te gratuit →

Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Utilizarea unei aplicatii software pentru salvarea ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Utilizarea unei aplicatii software pentru salvarea datelor este legala, in lumina legii 161/2003?

Tocmai am lecturat continutul Legii 161/2003 privitoare la infractiunile informatice. La lit. E se specifica faptul ca " Legea pedepseşte şi fapta "de a produce, vinde, de a importa, distribui sau de a pune la dispoziţie, sub orice altă formă, fără drept, a unui dispozitiv sau program informatic conceput sau adaptat în scopul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute la art. 42 - 45", precum şi fapta "de a produce, vinde, de a importa, distribui sau de a pune la dispoziţie, sub orice altă formă, fără drept a unei parole, cod de acces sau alte asemenea date informatice, care permit accesul total sau parţial la un sistem informatic, în scopul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute de art.42-45".

Recent am achizitionat o aplicatie software care imi permite salvarea tuturor datelor de pe telefonul MEU mobil, pe un cont web alocat si pe propriul meu cont de email. Mai mult, aplicatia imi permite sa urmaresc si sa identific pozitia gps a telefonului, in situatia in care il pierd sau mi-a fost sustras. Aplicatia are si functii speciale de ascultare: daca am uitat telefonul intr-un loc necunoscut, prin simpla apelare pot asculta ceea ce se aude in jurul sau si astfel identific cu usurinta locul in care l-am pierdut sau uitat.

Este aceasta aplicatie legala, in lumina textului de lege mai sus amintit?

Consider ca utilizarea oricarei aplicatii software destinata salvarii datelor personale nu poate fi ilegala, la fel si producerea sau comercializarea lor. Insasi operatorii nationali de telefonie mobila ofera astfel de servicii.
Telefonul mobil este un sistem informatic in lumina legii in discutie, asadar consider ca aplicatiile destinate salvarii datelor (backup) au acelasi regim juridic, indiferent de sistemul informatic pe care sunt instalate (telefon, pc, tableta, etc.)

Sigur, eventuala ilegalitate probabil ca poate interveni doar din partea utilizatorului final al aplicatiei, care intelege sa foloseasca ilegal aplicatia. Asta se poate rasfrange insa si asupra utilizatorilor legali sau mai mult, asupra producatorilor si comerciantilor acestor aplicatii? Intreb acest lucru motivat de faptul ca ar fi o pierdere destul de mare pentru mine inchiderea unui asemenea site, unde sunt salvate datele personale continute de telefon.
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 23:39, 7 Februarie 2012
Problema se pune in ce scop folositi aplicatia in cauza. Daca o folositi DOAR pentru salvarea datelor de pe mobilul dvs si pentru localizarea mobilului in cazul pierderii, este in regula. Daca, de exemplu, imprumuati mobilul dvs. altei persoane si apoi folositi aplicatia in scopul localizarii ori a interceptarii convorbirii purtate la tel ori in mediul ambiental, atunci este ILEGAL.
Pai legea precizeaza "fara drept", in timp ce dvs ca proprietar aveti dreptul sa va accesati propriul aparat/sistem informatic.

Pe scurt, legea trateaza distinct mai multe comportamente ale celor care lucreaza fara drept cu sisteme informatice, in functie de gravitate. Este grav sa accesezi un sistem fara drept, dar este si mai grav sa distribui modul de acces la el sau sa produci/distribui aparate cu scopul ca altii sa acceseze fara drept sisteme informatice, de unde diferenta de incriminare. Dumneavoastra nu va incadrati la niciun caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare Expert Judiciar in Criminalistica si Informatica Expert Judiciar in Criminalistica si Informatica Buna ziua! O persoana mi-a spart/aflat parola ( nu stiu cum ) si mi-a accesat contul de facebook si de email, de asemenea a mai dat parola mea la cineva pe o ... (vezi toată discuția)
Parola si cont sparte. utilizare fara acordul meu Alinn2012 Alinn2012 Treaba sta in felul urmator. Mi-a fost sparta parola la Messenger, s-a intrat fara acordul meu pe respectivul cont, s-a utilizat contul meu si au fost trimise ... (vezi toată discuția)
Violarea corespondentei electronice viorel42 viorel42 in urma cu aproximativ 30 de zile a inceput un calvar ptr mine,o cunostinta mi-a spart parola la un cont pe facebook si posteaza in numele meu,nu s-a oprit ... (vezi toată discuția)