avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Activitate anybody

Activitate anybody

Asteptam cu nerabdare raspunsurile dumneavoastra la problemele ridicate mai sus, dar daca nu se poate, nu insist. Oricum, mi-ar fi fost cu adevarat de folos sa aveti baza legala la ce ati spus, fiindca mi se pare logic ce afirmati, adica sa conteze contractul incheiat si nu neaparat platile lunare. Adica poti sa lucrezi la un angajator si sa nu primesti salariu, nu? Daca ma lasati pe mana celor de la ANPIS nu cred sa am mari sanse sa ii conving. Poate eventual sa expun problema mea celor de la ministerul muncii printr-o scrisoare... Oricum va mulltumesc.
Atunci cum si cand se introduce un tag? Am in profil "tag-uri introduse"...
am reusit sa gasesc...

NORME METODOLOGICE din 19.01.2011 de aplicare a prevederilor OUG 111/2010
(9) Alte acte doveditoare privind acordarea drepturilor reprezentând indemnizațiile prevăzute la art. 2 alin. (1)—(4) din ordonanța de urgență sunt, după caz, următoarele:
e) alte documente, după caz, din care să rezulte îndeplinirea
condițiilor de acordare a concediului și indemnizației pentru
creșterea copilului, la solicitarea agențiilor teritoriale
.


Dupa cum spuneam mai sus, persoana care aproba sau respinge dosarele mi-a cerut stagiul de cotizare si nu tine cont de Ordinul MMFPS nr. 1474-2011, lit.C (10) unde se specifica clar ca indemnizatia nu are legatura cu contributiile de asigurari sociuale!


Iar privitor la:
Art. 2 (OUG.111 din 08.12.2010)
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri...


ce rost mai are sa se vorbeasca tot in NORME METODOLOGICE din 19.01.2011 de nivel lunar, trimestrial sau anual, cand la ANPIS abia asteapta sa te respinga din cauza ca nu ai venituri in fiecare luna?

(5) Actele doveditoare privind realizarea de venituri, precum
și nivelul lunar, trimestrial sau anual al acestora, eliberate de
angajator sau de organele competente, sunt, după caz,
următoarele:


sau despre perioada anului fiscal anterior

b) dovada privind veniturile realizate în anul fiscal anterior
celui în care s-a născut copilul și/sau, după caz, dovada privind
venitul calculat în vederea plății anticipate a impozitului, precum
și copia deciziei de impunere, eliberată de autoritățile
competente, în cazul persoanelor care realizează venituri din
activități independente și/sau din activități agricole;
Imi cer scuze ca intervin fara sa stiu exact unde apare aceasta informatie, dar daca nu sunt "de meserie" nu am retinut, datorita numarului mare de acte si legi prin care m-am uitat intr-un timp scurt.

Am gasit la un moment dar (ma repet, nu mai stiu exact unde si ce temei legal avea) ca cei de la ANPIS ar avrea dreptul sa ceara acte suplimentare pentru a se edifica cu privire la situatia unei persoane care cere indemnizatie, daca din actele care se cer de obicei nu se lamuresc. Chiar mie mi-a cerut domnisoara care se ocupa cu aprobarea dosarelor stagiul de cotizare ca sa se lamureasca cu privire la veniturile realizate timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului, respectiv sumele acordate lunar persoanei care are contract de drepturi intelectuale provenite din creatie originala, sume care se reflecta in cotizatia CAS de 10,5% din baza de calcul.

Daca reusesc sa mai gasesc inca o data informatia o sa revin.
Imi cer scuze ca revin, dar unde scrie EXACT ca "nu este obligatoriu sa aveti venit in fiecare luna, este suficient daca aveti acele contracte care sa acopere cele 12 luni eligibile"?

Fiindca in Ordinul MMFPS 1474/2011 scrie "pe placul" domnisoarei de la ANPIS:

"angajatorul este obligat să elibereze adeverinţa cu veniturile realizate timp de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului, respectiv sumele acordate lunar persoanei"

De unde rezulta exact ca unele din sumele lunare pot fi ZERO, mai ales in cazul contractului de care v-am scris mai sus, pentru care inca nu am primit momentan nici un ban, fiindca nici nu mi-au cerut inca nimic si normal ca nici nu le-am dat nici un text? Acum, fiindca a aparut aceasta situatie cu indemnizatia o sa ii rog si dupa cate ii stiu o sa accepte sa INCETAM CONTRACTUL INAINTE DE TERMEN ca sa nu am probleme cu acordarea indemnizatiei, dar cum o conving eu ca e totul in regula cand o sa vada sume cu ZERO pe lunile ianuarie 2011 - aprilie 2012, ramanand plata din final pentru materialele pe care am sa le dau in luna mai 2012? Astept cu nerabdare precizari la toate intrebarile de mai sus, mai ales la aceasta cu "sumele ZERO".

Multumesc mult.
Poate ca ar fi trebui sa vad pe undeva scris "cum se introduce un tag", dara daca nu am facut acest lucru cand am deschiso discutie cum se mai poate introduce altfel acum?
Si inca o intrebare (chiar doua...)

1. Daca o sa nasc pe 5 mai (stiu asta fiindca trebuie sa nasc prin cezariana) si nu am dorit/beneficiat de concediu pre si postnatal de 128 de zile si daca sotul meu ar depune dosarul la primarie pana pe 9 mai, pentru ca primaria sa il trimita la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale pana pe 10 mai cand e termenul limita, este posibil ca sa mi se aprobe indemnizatia incepand chiar cu luna mai? Sau oricum ma pun in asteptare pana in iunie?

2. Iar valoarea indemnizatiei se calculeaza insumand veniturile nete din [decizia de impunere de pe 2011 + adeverinta de venit sau certificat de atestare financiara pentru perioada ianuarie - mai 2012 luuate de la AFP] suma finala impartindu-se la 12 (luni)? Sau trebuie sa cer de la AFP o adeverinta exact pentru perioada mai 2011 - aprilie 2012? Asta bineinteles daca o sa reusesc sa trec de filtrul "domnisoara de la agentie"?
Am sperat ca sunt specialisti adevarati pe acest forum si s-a adeverit ca asa este. Mii de multumiri. Mi-ati dat o veste foarte buna, fiindca unul din contracte este pe 3 ani, fiindca trebuie sa creez textele pentru un site internet si sa le updatez periodic pe perioada celor 3 ani, dar pentru ca inca nu s-a finalizat lucrul la grafica paginilor de internet nu mi s-a cerut nici mie sa finalizez textele, ca sa nu fie obligati sa ma plateasca. In aceasta situatie, daca firma respectiva nu m-a platit (inca necerandu-mi textele care le am inca in lucru) si ca atare nu au realizat plati in contul meu care sa fie asimilate ca plati anticipate, firma respectiva era obligata sa inregistreze contractul si la Administratia financiara sau doar in actele lor? Mi-au spus ca nu este obligatorie inregistrarea contractelor care sunt cu plata impozitului prin retinere la sursa la Administratia Finantelor Publice. Dumneavoastrra ce spuneti in aceasta privinta? Exista obligativitatea inregistrarii lui la vreo institutie a statului sau doar in firma lor? Ei mi-au spus ca nu sunt obligati decat sa plateasca cotizatiile si impozitul retinut la sursa, lucru ce se va intampla luna aceasta, eu explicandu-le ca voi fi nevoita sa le dau textele si sa inchid contractul ca sa nu mi se anuleze primirea indemnizatiei?

Insa nu stiu cum sa rezolv simplu, in timp util si la obiect urmatoarea situatie.

Prin Ordinul MMFPS 1474/2011 se lamuresc cu adevarat multe neintelegeri in interpretarea OUG 111/2010. Totusi ramane intrebarea... ce ma fac cu domnisoara de la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale pe care am sunat-o din nou si i-am explicat ca am contracte pe drepturi de autor care acopera cele 12 luni de eligibilitate (unul dintre cele 7 contracte este chiar pe 3 ani, 01.01.2011 - 31.12. 2013, iar restul de 6 acopera doar perioada aprilie 2011 - decembrie 2011), chiar daca nu am avut plati (venituri cu retinere la sursa) luna de luna, iar ea mi-a raspuns categoric ca nu am dreptul fiindca nu am avut venituri in fiecare luna asa cum se cere clar in OUG 111/2011 (am simtit ca incep sa o si agasez cu insistenta mea de a capata un drept legal ce i se cuvine copilului meu pana la urma)? Mi-a spus raspicat ca e cat se poate de clar in ordonanta ca:

(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente...

Eu o sa trimit dosarul prin primarie, iar ea o sa mi-l respinga. Va trebui apoi sa ma chinui sa fac contestatie in baza Ordinul MMFPS 1474/2011 si sa astept nu stiu cat timp sa se rezolve, timp in care copilul meu nu va beneficia de indemnizatie, din cauza ca acea domnisoara nu cunoaste cum trebuie toate actele normative legate de indemnizatie si nu isi face corect meseria? Cum imi sugerati sa rezolv aceasta situatie simplu si fara stres de nici o parte (nici pentru mine si nici pentru ea) in timp util fara sa mai ajung la contestatie?
Buna ziua,

Datorita faptului ca pentru multe dintre autoritatile judetene "dreptul de autor" este o nebuloasa, din aceasta cauza nefiind luate in considerare toate variantele de a realiza venituri din drepturile de proprietate intelectuala (in particular, drepturile de autor), ma vad nevoita sa solicit abilitatile specialistilor deja testate pe acest forum, in a gasi o solutie la o situatie deosebita. Iar daca nu exista, poate ar trebui sustinuta modificarea LEGII nr. 571 din 2003, sau a OUG 111/2010 privind indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, sau poate in NORME METODOLOGICE din 19.01.2011 de aplicare a prevederilor OUG 111/2010.

In 2011 am avut 4 contracte cu o firma, 3 contracte cu o alta si unul cu o a treia. Contractele sunt pe drepturi de proprietate intelectuala provenite din creatie originala si sunt pe o perioada de un anumit numar de zile (o carte o traduci in 2-3 saptamani sau chiar luni de zile, functie de cate pagini are, apoi primesti banii la predarea lucrarii). De ex. primul contract este de 3 saptamani, al doilea de 2 luni s.a.m.d., unele perioade suprapunandu-se (fiind 3 edituri diferite), iar adunate ajung sa acopere doar 5 luni din intreg anul 2011. Asadar nu sunt contracte care stipuleaza plati lunare in contul unei lucrari, pentru ca eu nu sunt o angajata a uneia din firmele cu care am contracte!

-

PRIMA PROBLEMA APARUTA!

Art. 2 (OUG.111 din 08.12.2010)
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului,


Acest "timp de" este marea problema. Nu se specifica clar "lunar, timp de 12 luni", sau "in ultimele 12 luni" cum apare in cererea de acordare a indemnizatiei. Drept urmare, chiar daca sumele retinute la sursa (cei 10,5 % reprezentand CAS) pentru 2011 ajung la aprox. 1.600 lei virati in fondul de pensii, ceea ce depaseste valoarea sumelor datorate ca CAS pentru salariul minim garantat, se pare ca daca nu ai "bucatica" aceea virata luna de luna nu primesti indemnizatia, chiar daca suma castigata de mine in 5 luni este mai mare decat salariul minim garantat castigat pe parcusul a 12 luni, luna de luna!

La Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale, cand domnisoara de acolo a auzit ca pe perioada ianuarie-martie 2012 nu am realizat venituri m-a instiintat aproape bucurandu-se ca nu beneficiez de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului. In luna mai trebuie sa nasc, iar ei ma poarta pe drumuri de la Sanatate, la Pensii, iar de la Pensii la Agentia aceasta, unde, dupa ce firmele cu care am lucrat au platit cota de 10,5 % mi se spune ca nu ma incadrez in litera legii. Mai toate contractele pe drepturi de autor se incheie pe perioade variabile de timp, cele cu plati esalonate lunar fiind specifice in genere fostilor angajati care au trecut de la contract pe perioada nedeterminata la contract pe drepturi de autor. Cum sa oblig o firma sa-mi plateasca in fiecare luna suma ce mi se cuvine prin contract, daca eu am terminat si predat lucrarea in 3 saptamani? Mai ales daca am incheiat contractul la jumatatea anului. Ce fac cu lunile de inceput de an, chiar daca mi-ar plati esalonat lunar pentru a doua jumatate de an? Si daca prezint Decizia de impunere anuala pentru 2011 de la ANAF, ce fac cu perioada ianuarie - mai 2012 cand nu am mai avut contracte?

La Casa de Pensii am dat de alta situatie. Mi s-a spus ca nu beneficiez de indemnizatie pentru ca nu am cotizat lunar...Stiam ca indemnizatia lunara pentru cresterea copilului nu e conditionata de plata de contributii lunare, ci de realizarea de venituri (cu plata contributiilor datorate si platitle per contract prin retinerea la sursa)? Se poate si prin a cotiza la Casa de Pensii (au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a O.U.G. nr. 148/2005, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala)?

-

O A DOUA PROBLEMA (legata de prima) - cererea tip pentru acordarea indemnizatiei care se anexeaza la dosarul ce se prezinta la primarie pentru solicitarea indemnizatiei.

E1. Situatia profesionala a solicitantului
- pentru bifarea casutei INDEPENDENT mi se cere (cu asterisc) adeverinta. De la cine, in cazul meu? Eventual de la Administratia Finantelor Publice Judetene?... Iar eu sunt considerat "independent (PFI)" sau "liber profesionist"?

E3. Daca a lucrat in ultimele 12 luni, anterior datei nasterii copilului?
- cu siguranta ca da, "in ultimele 12 luni", dar nu luna de luna cum se "intelege" din OUG.111 din 08.12.2010 prin acel "timp de", interpretabil pana la urma.
Iar la perioada ce ar trebui sa trec, daca au fost si intervale de timp (mai mari dacat fractia de luna admisa pentru angajati), fiindca mi se spune ca nu beneficiez avand o perioada nelucrata intre doua contracte mai mare de 2 luni, cu toate ca am cotizat mai mult decat un angajat cu salariu minim pe economie, care ar beneficia de acest drept?

-

A TREIA PROBLEMA
Nu ma regasesc in tabelul cu Perioade asimilate. Eu ce trec? Nu sunt cuprinsa in acest tabel aparut in NORME METODOLOGICE din 19.01.2011, avand contracte pe perioade limitate? Ar fi trebuit sa mai existe un cod, sa zicem 23, care ar fi rezolvat PRIMA PROBLEMA pe care am ridicat-o: "au realizat venituri impozabile din drepturi de proprietate intelectuala pe perioade determinate de timp , care insumate, pentru cele 12 luni mentionate in Art. 2 (OUG.111 din 08.12.2010), sunt mai mari decat de 12 ori venitul lunar minim garantat sau utilizand indicatorul de referinta castigul salarial mediu brut, de 12 ori 35% din castigul salarial mediu brut"?!

-

A PATRA PROBLEMA
Cum se calculeaza perioada celor 12 luni? Domnisoara de la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale mi-a facut calculul celor 12 luni (considerand luna mai ca data de nastre) ca incepand din iunie 2011 (dupa cele 42 zile de "asteptare", care pentru o angajata la o firma sunt firesti avand in vedere concediul de maternitate de 128 zile, nefiind si cazul meu) si neluandu-mi in considerare suma castigata in mai 2011?! Asadar, daca nasc in mai care sunt cu adevarat cele 12 luni anterioare nasterii, cererea depunandu-se de primarie pana in data de 10 a lunii urmatoare? Iunie 2011 - mai 2012 sau mai 2011 - aprilie 2012?

Si referitor la concediul de 128 de zile, daca nu sunt angajata cu contract de munca fiind independenta (sau liber profesionista, fiindca inca nu sunt lamurita ce inseamna traducerea unei carti) am dreptul la aceste zile de concediu? Cine mi le da? CASS? Aceste zile pot fi scazute din perioada in care nu am avut venituri?

-

A CINCEA PROBLEMA
Activitatea de traducator (fara atestat de traducator!) sau cea de redactor imi da dreptul sa calculez impozitul pe baza normelor de venit sau trebuie sa tin contabilitate in partida simpla? Intreb aceasta fiindca nu am gasit in Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit (activitati desfasurate de contribuabilii care realizeaza venituri comerciale) aceste doua activitati. Mia degraba cred ca ma incadrez la "persoana care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003!? Si pentru ca impozitul pe care il platesc este prin retinere la sursa rezulta ca nu sunt obligata sa tin contabilitate in partida simpla (Art. 49 (8) din Legea nr. 571/2003)!? Asta inseamna totusi ca mi se face calculul impozitului pe baza normelor de venit??? Undeva este o neintelegere...


Am scris mult dar sunt multe probleme nerezolvate. Cu siguranta ca veti ajuta si se vor bucura multe viitoare mamici prin raspunsurile pe care sper ca le veti da.
Cu multumiri...