avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Activitate lido

Activitate lido

Buna ziua.
Am lucrat 14 ani ambarcat pe nave maritime la sectia masina la intreprinderile NAVROM si NAVLOMAR, in perioada 1977 1992
Legea 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice arata :
ART. 158 (1) Perioadele de vechime în muncã realizate în grupele I şi a II-a de muncã pânã la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite, în vederea reducerii vârstelor de pensionare, cu excepţia celor realizate în activitãţile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt încadrate în condiţii speciale.
ART. 30 (1) În sensul prezentei legi, locurile de muncã în condiţii speciale sunt cele din: e) activitãţile şi unitãţile prevãzute în anexele nr. 2 şi 3;
ANEXA Nr. 2 din Legea 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice
LISTA
cuprinzând locurile de muncă încadrate în condiţii speciale,
în care se desfăşoară următoarele activităţi :
9. Activitatea desfăşurată de personalul navigant din unităţile de transport maritim şi fluvial, care lucrează în sala maşinilor de pe navele maritime şi fluviale cu capacitate de peste 600 CP.
Problema mea legata de respingerea cererii mele de pensionare este incadrarea conform stagiului, in conditii deosebite sau speciale.
CNPAS considera ca am lucrat in conditii deosebite deoarece : “societatea unde a lucrat... nu se regaseste in anexa 3 din legea 263/2010.”
Norme Art. 123:
(1) Se asimileaza stagiilor de cotizare in conditii speciale perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, in care asiguratii au desfasurat activitati dintre cele prevazute in anexa nr. 2 la lege, pe durata programului normal de lucru din fiecare luna, numai in locurile de munca avizate in conditii speciale din cadrul unitatilor prevazute in anexa nr. 3 la lege, activitati incadrate, potrivit legislatiei anterioare acestei date, in grupa I de munca.
(2) Dovedirea acestor stagii de cotizare se face cu carnetul de munca, completat potrivit prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca, si/sau cu adeverinte eliberate, potrivit legii, de angajatorul la care a lucrat persoana respectiva sau, dupa caz, de institutia care a preluat arhivele acestuia. Modelul adeverintei este prezentat in anexa nr. 12.
(3) Prevederile alin. (1) se aplica si asiguratilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au desfasurat activitati dintre cele prevazute in anexa nr. 2 la lege;
Consider ca este eronata aceasta concluzie deoarece :
1. “ANEXA Nr. 3 UNITATILE care au obtinut avizul pentru indeplinirea procedurilor si criteriilor de incadrare in conditii speciale, in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.025/2003 privind metodologia si criteriile de incadrare a persoanelor in locuri de munca in conditii speciale, cu modificarile si completarile ulterioare”.
In anul 2003, NAVROM SA si NAVLOMAR SA nu mai aveau flota de nave maritime si nu se mai putea solicita un asemenea aviz.

2. Am procurat decizia de pensionare a unui coleg care a lucrat la Navrom si care a fost incadrat la conditii speciale de aceeasi casa de pensii sector 6!!!.
Cu stima,
Liviu Dobrescu
0722683932
dobresculiviu80@yahoo.com
Suntem o asociatie de propietari infiintata in anul 1999 si avem CUI .
Pentru dosarul de reabilitare termica ,primaria6 ne solicita sa facem alt dosar de infiintare pentru a obtine o incheiere judecatoreasca.
Cum procedam in acest caz.