avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 227 soluții astăzi
Forum Activitate jojo

Activitate jojo

Cum interpretam acest art din " Legea 115/2015 la Art121 (2^3) Pe perioada cat functioneaza birourile si oficiile electorale, membrii acestora, statisticienii, personalul tehnic auxiliar si operatorii de calculator desemnati de Autoritatea Electorala Permanenta se considera detasati. "
Pontare salariati care sunt desemnati in comisiile de votare..Cum vor fi pontati la serviciu in zilele in care se prezinta la comisii pt.pregatire alegeri si in timpul alegerilor. Ce documente prezinta la serviciu pentru aceste zile?
Plata c/v vouchere vacanta castigate in instanta.Institutia primeste pe 28.12.2023 sentinta civila din 10.11.2023 prin care se da castig de cauza salariatilor cu drept de apel in 10 zile de la comunicare. Nu se face apel.
In acest moment aprilie 2024 salariatii solicita decontarea a 2 TRANSE 5% PENTRU 2023 SI 20% PENTRU 2024. Va rog sa precizati daca transele se restituite pe an calendaristic incepand cu data castigarii procesului .(adica prima transa 10.11.2023-10.11.2024 si transa 2 intre 10.11.2024-10.11.2024) etc
Asigurare privata de boli grave.O institutie de stat poate retine si vira rata asigurare unui salariat propriu si lunar sa deduca din impozit cota de 400 euro/12 din impozit ?
Plata salariu persoana detasata. In cazul in care salariatul detasat are un salariu mai mare decat maximul stipulat in grila salariala cf.L153 ,care este conduita ce trebuie adoptata. Mentionam ca salariatul se detaseaza de la un UAT la o unitate bugetara in subordinea UAT.
Comanda sau Contract ? Va rog sa-mi precizati daca in cazul unei achizitii directe care priveste o dotare de valoare mare (dispozitiv medical ) este indicat sa se faca comanda si nu contract ,invocand achizitia directa. Exista precizat in legislatie cand se incheie contract si cand se incheie comanda ?
Sporuri conditii periculoase/vatamatoare cf.L153/2017.Tinand cont de art23,24 si 25 din L153/2017 va rog sa precizati daca acordarea sporurilor pentru Anexa VII se acorda tinand cont de Anexa 2 fin Regulamentul de sporuri cf.HG 917/2017 respectiv pentru 4 criterii de risc sporul este intre 6.1% si 10% sau se tine cont DOAR de prevederea din L153./2017 si L196/2023 in care se precizeaza ca sporul poate fi de PANA la 15% dar nu mai mult de 1500 lei.Salariatii solicita 15% fara sa se mai raporteze la regulamentul de sporuri (HG 917/2017) si considera lim.maxima 15%.Precizez ca buletinele de determinare sunt eliberate in baza lui HG 917 fapt consemnat in acestea.Multumesc!
Delegare atributii la un alt loc de munca diferit de cel pe care are contract:
La solicitarea salariatului care este incadrat intr-un compartiment pe functie de referent ,se pot delega atributii intr-un alt compartiment din cadrul aceleasi unitati,atributii care difera in totalitate fata de cele pe care are in prezent in fisa postului. Este legal sa se procedeze la completarea fisei postului cu noile atributii prin intocmirea unei anexe la noua fisa a postului ? Se poate pune in aplicare solicitarea salariatului si daca da ,cum trebuie procedat.
Aplicarea Deciziei ICCJ 61 la spital, pe cale amiabila inainte de a se judeca procesele poate da dreptul angajatorului sa solicite petentilor renuntarea la cheltuielile de judecata si/sau a solicitarii diferentelor pe 3 ani in urma,tinand cont ca reincadrarea imediata presupune sa -si primeasca drepturile inainte de pronuntarea instantei,in timp ce castigarea acestor drepturi in instanta presupune reincadrarea dupa un timp mai indelungat iar drepturile anterioare castigate se dau etapizat in termen de 5 ani. Care este conduita legala/corecta pe care trebuie sa o aiba angajatorul. Multumesc!

jojo a scris:

Aplicare Decizie ICCJ 61 la spital

se introduce indemnizatia de hrana in calculul concediului de odihna tinand cont de aprobarea contactului colectiv de munca la nivel de ramura(sanatate) in care se stipuleaza ca da.indemnizatia de hrana se calculeaza la timpul efectiv lucrat,poate fi considerata un spor permanent? daca se tine cont de ccm la nivel de ramura este necesar sa se incheie un act aditional la ccm la nivel de unitate cu aceasta modificare si inregistrarea acestuia la itm?