avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Activitate bgdan

Activitate bgdan

Discuție Vanzare casa
Buna ziua,

Am facut saptamana trecuta receptia la o casa pe care am construit-o si pe care doresc sa o vand.
Care sunt etapele pe care trebuie sa le parcurg din acest moment pentru a avea toate documentele necesare vanzarii. ( am inteles ca trebuie sa deschid o carte funciara......cum ar trebui sa procedez?)

Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atunci, nu inteleg, nu toti notarii au aceleasi legi. Pentru uni e in regula pentru altii nu?

Va multumesc domnule Danpopesu!! mai sunt si alte pareri? am observat ca daca expui problema catre 3 persoane, ai trei pareri diferite.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ,

revin la subiect. Am ajuns la concluzia ca trebuie sa-l ipotechez la o banca si sa obtin banii necesari constructie casei. Pentru acest lucru a trebuit sa scot sarcinile din contractul de donatie.
Am mers la un notar impreuna cu tatal meu si acesta a intocmit un act" contract de novatie avand ca obiect convertirea prestatiilor de intretinere in achitare de pret si incetarea dreptului de uzufruct viager". In interiorul acestui contract este specificat ca tatal meu renunta la sarcinile din contractul de donatie, insa scrie si "precizez ca astazi data autentificarii acestei convetii am primit de la fiul meu, suma de 25000 lei, reprezentand pretul vanzarii imobilului descris mai sus, intelegand ca Contractul de donatie s-a convertit in contract de vanzare cumparare". Cu acest act am radiat de la OCPI sarcinile de uzufruct viager si ipoteca legala, insa cand am ajuns la banca, notarul care colaboreaza cu aceasta nu a validat ca fiind in regula acest act de proprietate, deoarece zice ca nu gaseste temeiul legal in baza caruia a fost transformat actul de donatie in act de vanzare-cumparare, si ca novatia trebuia sa se faca doar pe sarcinile trecute initial in contractul de donatie.

Intrebarea mea este: acest ultim act este legal? are temei legal? care este cauza pentru care nu a fost acceptat? ce se poate face?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aceasta sarcina nu a fost ceruta de tatal meu. In momentul incheierii contractului, notarul a introdus aceasta clauza, iar cum nici unul din noi nu stiam exact ce implica nu am considerat importanta o asemenea clauza.
Exista vreo posibilitate ca tatal meu sa renunte la aceasta clauza, in scris, la notar etc...?
El nu este impotriva vinderii acestui imobil.
Ok, insa daca vreau sa-l vand catre prietena mea prin Prima Casa, pot sa-l vand fara ca tatal meu sa fie prezent?
Buna ziua,

anul trecut am primit cu titlu de donatie un apartament de la tatal meu. Acum doresc sa-l vand pentru a-mi onstrui o casa, insa pe contractul de donatie exista o "clauza" pe care nu stiu sa o interpretez:
" Eu, donatorul, x, fac aceasta donatie fiului meu Y, cu sarcina ca acesta sa-mi presteze intretinere, numai in caz de nevoie si numai in completarea veniturilor mele, pana la incetarea mea din viata, prin prestatiuni succesive constand din: alimente, medicamente etc.. si sa suporte cheltuielile ocazionate de inmormantarea mea.
Donatarul intra in stapanire de drept asupra imobilului de mai sus, ce face obiectul donatiei, astazi, la autentificarea prezentului inscris, urmand ca in stapanire de fapt sa intre la incetarea mea din viata, donatoru, data pana la care imi rezerv un drept de uzufruct asupra imobilului."

Intrebarea este pot sa-l vand fara semnatura tatalui meu? / cum as putea vinde acest apartament?
Multumesc!
Răspuns la discuția Acte apartament
nu, sunt singur la parinti.
Discuție Acte apartament
Buna ziua,

tatal meu doreste sa-mi faca acte pe un apartament al carui proprietar este.

Cum este mai avantajos din punct de vedere finaciar sa procedam?
Discuție Acte pamant
Buna dimineata,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea situatie:
- intentionez sa achizitionez un lot de pamant. Cand am ajuns la notar cu proprietarul acestuia, la verificarea actelor s-a constatat ca el in momentul incheierii actului de vanzare cumparare era casatorit cu o alta nevasta de care ulterior a divortat. In act este trecut cuvantul " casatorit cu" insa fa a fi trecut numele persoanei cu care a fost casatorit.
Dupa prima discutie la notar, in care acesta i-a explicat ca nu poate vinde acest pamant daca nu vine si respectiva sotie sau daca aduce dovada ca aceasta are nici o pretentie la bun, un act notarial.
Intr-un tarziu proprietarul a gasit acasa un act incheiat prin notar, pe care a sustinut de la inceput ca-l are, din care reiese ca parintii lui i-au donat 5000 lei pentru achizitionarea unui teren in acelasi an cu cel in care s-a incheiat actul de vanzare cumparare al pamantului. Deasemnea acesta are decizia de divort pe cale amiabila intre el si fosta sotie.
Am verificat cartea funciara a terenului (la OCPI) si acolo este trecut doar el, deci numele ei nu apare in nici un act.

In mod normal in urmsatoarele zile ar trebui sa incheiem tranzactia, insa nu sunt sigur ca totul e in regula de aceea va rog sa ma ajutati cu un sfat. Sunt bune actele acestuia? existe posibilitatea ca notarul sa-si ia responsabilitatea incheierii actului de vanzare cumparare, daca actele nu sunt in regula?
contractul de comodat este pe perioada nedeterminata.Cand se poate inceta acest contact si cine are dreptul sa ceara incetarea? In ce conditii acest contract ar putea fi trecut in cartea funciara?