avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare imobil dobandit prin donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare imobil dobandit prin donatie

Buna ziua,

anul trecut am primit cu titlu de donatie un apartament de la tatal meu. Acum doresc sa-l vand pentru a-mi onstrui o casa, insa pe contractul de donatie exista o "clauza" pe care nu stiu sa o interpretez:
" Eu, donatorul, x, fac aceasta donatie fiului meu Y, cu sarcina ca acesta sa-mi presteze intretinere, numai in caz de nevoie si numai in completarea veniturilor mele, pana la incetarea mea din viata, prin prestatiuni succesive constand din: alimente, medicamente etc.. si sa suporte cheltuielile ocazionate de inmormantarea mea.
Donatarul intra in stapanire de drept asupra imobilului de mai sus, ce face obiectul donatiei, astazi, la autentificarea prezentului inscris, urmand ca in stapanire de fapt sa intre la incetarea mea din viata, donatoru, data pana la care imi rezerv un drept de uzufruct asupra imobilului."

Intrebarea este pot sa-l vand fara semnatura tatalui meu? / cum as putea vinde acest apartament?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: bgdan , utilizator 19:14, 7 Mai 2015
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Donația poate fi revocată pentru neexecutarea fără justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul. Nu cred că veți găsi ușor un cumpărător, orice avocat l-ar sfătui să evite să îl cumpere deoarece donația poate fi ușor revocată, implicit s-ar desființa și contractul de vânzare cumpărare.
Ultima modificare: Marți, 24 Februarie 2015
IMicro Bucuresti, Consilier juridic
Ok, insa daca vreau sa-l vand catre prietena mea prin Prima Casa, pot sa-l vand fara ca tatal meu sa fie prezent?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Donatia poate fi revocata pentru neexecuatrea sarcinilor stipulate in act.

Revocarea donaţiei
Art. 1027
Acţiunile în caz de neexecutare a sarcinii
(1) Dacă donatarul nu îndeplineşte sarcina la care s-a obligat, donatorul sau succesorii săi în drepturi pot cere fie executarea sarcinii, fie revocarea donaţiei.
(2) În cazul în care sarcina a fost stipulată în favoarea unui terţ, acesta poate cere numai executarea sarcinii.
(3) Dreptul la acţiunea prin care se solicită executarea sarcinii sau revocarea donaţiei se prescrie în termen de 3 ani de la data la care sarcina trebuia executată.




1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu certitudine, Banca nu va accepta o asemenea garanție.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aceasta sarcina nu a fost ceruta de tatal meu. In momentul incheierii contractului, notarul a introdus aceasta clauza, iar cum nici unul din noi nu stiam exact ce implica nu am considerat importanta o asemenea clauza.
Exista vreo posibilitate ca tatal meu sa renunte la aceasta clauza, in scris, la notar etc...?
El nu este impotriva vinderii acestui imobil.

Alte discuții în legătură

Probleme vanzare apartament (primit prin donatie) andycyo andycyo Buna ziua, Doresc sa vand un apartament , care este lasat mostenire de la unchiul meu (stabilit in SUA) prin act de donatie , uzufruct viager. Mentionez ca am ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate apartament d_artemis d_artemis Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o informatie : Am un apartament a carui unica proprietara sunt; initial in actul de proprietate eram trecuta cu nuda ... (vezi toată discuția)
Ce pot face ca sa nu pierd casa? cristina09_aaa cristina09_aaa acum 8 ani am cumparat o donatie mai precis un apartament cu 2 camere cu uzufruct viager.In actul de donatie ,donatoarea specifica urmatoarele: am dobandit ... (vezi toată discuția)