avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Activitate Ana-Maria Dinescu

Activitate Ana-Maria Dinescu

Stimate domn,

intrucat administrarea probelor se face potrivit legii in vigoare la data administrarii lor, va citez din noul cod de procedura civila>

Propunerea probelor. Rolul instantei Art. 254
(1) Probele se propun, sub sanctiunea decaderii, de catre reclamant prin cererea de chemare in judecata, iar de catre parat prin intampinare, daca legea nu dispune altfel. Ele pot fi propuse si oral, in cazurile anume prevazute de lege.
(2) Dovezile care nu au fost propuse in conditiile alin. (1) nu vor mai putea fi cerute si incuviintate in cursul procesului, in afara de cazurile in care:
1. necesitatea probei rezulta din modificarea cererii;
2. nevoia administrarii probei reiese din cercetarea judecatoreasca si partea nu o putea prevedea;
3. partea invedereaza instantei ca, din motive temeinic justificate, nu a putut propune in termen probele cerute;
4. administrarea probei nu duce la amanarea judecatii;
5. exista acordul expres al tuturor partilor.
(3) In cazurile prevazute la alin. (2), partea adversa are dreptul la proba contrara numai asupra aceluiasi aspect pentru care s-a incuviintat proba invocata.
(4) In cazul amanarii, pentru motivele prevazute la alin. (2), partea este obligata, sub sanctiunea decaderii din dreptul de a administra proba incuviintata:
a) sa depuna lista martorilor in termen de 5 zile de la incuviintarea probei, cand se cere proba cu martori;
b) sa depuna copii certificate de pe inscrisurile invocate cu cel putin 5 zile inainte de termenul fixat pentru judecata, daca s-a incuviintat proba cu inscrisuri;
c) sa depuna interogatoriul in termen de 5 zile de la incuviintarea acestei probe, in cazurile in care interogatoriul trebuie comunicat, potrivit legii;
d) sa depuna dovada platii cheltuielilor necesare efectuarii expertizei, in termen de 5 zile de la numirea expertului sau in termenul stabilit de instanta potrivit dispozitiilor art. 331 alin. (2), daca s-a incuviintat proba expertizei.
(5) Daca probele propuse nu sunt indestulatoare pentru lamurirea in intregime a procesului, instanta va dispune ca partile sa completeze probele. De asemenea, judecatorul poate, din oficiu, sa puna in discutia partilor necesitatea administrarii altor probe, pe care le poate ordona chiar daca partile se impotrivesc.
(6) Cu toate acestea, partile nu pot invoca in caile de atac omisiunea instantei de a ordona din oficiu probe pe care ele nu le-au propus si administrat in conditiile legii.

Deci, cu respectarea conditiilor de mai sus, se poate incuviinta audierea martorului dumneavoastra.

Succes!
Buna ziua!

Ori de cate ori se ivesc imprejurari noi fata de situatia la care s-a dat hotararea cu privire la programul de vizita, imprejurari ce constituie motive temeinice de modificare a programului, parintii sunt indreptatiti sa ceara instantei sa ia act de acestea si sa modifice programul in consecinta.

De asemenea, in cazul in care veti putea dovedi faptul ca cea mica este supusa violentei, se poate stabili domiciliul acesteia la dumneavoastra.

Succes!
Răspuns la discuția Martor in proces civil
Buna seara!

Maximul amenzii care vi se poate aplica, potrivit noului cod de procedura civila, este de 700 de lei si de 500 de lei, potrivit vechiului cod.

In momentul in care agentul insarcinat a va aduce cu mandat va instiinta instanta de faptul ca nu mai sunteti in tara, cel mai probabil se va renunta la marturia dumneavoastra.

Numai bine!
Buna ziua!

Daca nu ati solicitat in sedinta sa se amane pronuntarea si nici instanta nu v-a comunicat in sedinta ca o va amana, atunci pronuntarea va fi data dupa terminarea sedintei de judecata.

Daca instanta v-a comunicat ca va amana pronuntarea, puteti depune concluzii scrise, insa nu veti putea solicita dumneavoastra in scris amanarea pronuntarii.

Numai bine!
Răspuns la discuția pensie alimentara
Tatal este cetatean american sau cetatean roman?
Răspuns la discuția SCHIMBARE NUME DUPA DIVORT
Buna seara!

Stimata Doamna,

Din pacate, speta dumneavoastra nu se incadreaza in nici unul din cazurile de schimbare a numelui pe cale adminsitrativa prevazute de Ordonanta nr.42/2003, iar daca ati solicita instantei acest lucru, ma tem ca v-ati lovi de autoritatea de lucru judecat, intrucat hotararea prin care s-a admis desfacerea casatoriei si, implicit, pastrarea numelui purtat in timpul casatoriei, a ramas definitiva si irevocabila. Sau inca sunteti in termenul de atacare a acestei hotarari?
Răspuns la discuția certificat de le neuropsihiatrie
Punerea sub interdictie se dispune daca se constata printr-un examen psihiatric ca persoana in cauza nu are discernamantul necesar pentru a se ingriji de interesele sale si poate fi solicitata de orice persoana din preajma celui ce urmeaza a fi pus sub interdictie.
Răspuns la discuția procedura
Este de preferat sa luati legatura cu angajatorul si sa conveniti cu privire la recuperarea sumei cu pricina pe cale amiabila.

Succes!
Buna ziua!

Nou intratul in vigoare cod de procedura civila prevede:

Pluralitatea de parati Art. 112
(1) Cererea de chemare in judecata a mai multor parati poate fi introdusa la instanta competenta pentru oricare dintre acestia; in cazul in care printre parati sunt si obligati accesoriu, cererea se introduce la instanta competenta pentru oricare dintre debitorii principali.
(2) Daca un parat a fost chemat in judecata numai in scopul sesizarii instantei competente pentru el, oricare dintre parati poate invoca necompetenta la primul termen de judecata la care partile sunt legal citate in fata primei instante.

Competenta teritoriala alternativa Art. 113
(1) In afara de instantele prevazute la art. 107-112, mai sunt competente:
1. instanta domiciliului reclamantului, in cererile privitoare la stabilirea filiatiei;
2. instanta in a carei circumscriptie domiciliaza creditorul reclamant, in cererile referitoare la obligatia de intretinere, inclusiv cele privind alocatiile de stat pentru copii;
3. instanta locului prevazut in contract pentru executarea, fie chiar in parte, a obligatiei, in cazul cererilor privind executarea, anularea, rezolutiunea sau rezilierea unui contract;
4. instanta locului unde se afla imobilul, pentru cererile ce izvorasc dintr-un raport de locatiune a imobilului;
5. instanta locului unde se afla imobilul, pentru cererile in prestatie tabulara, in justificare tabulara sau in rectificare tabulara;
6. instanta locului de plecare sau de sosire, pentru cererile ce izvorasc dintr-un contract de transport;
7. instanta locului de plata, in cererile privitoare la obligatiile ce izvorasc dintr-o cambie, cec, bilet la ordin sau dintr-un alt titlu de valoare;
8. instanta domiciliului consumatorului, in cererile avand ca obiect executarea, constatarea nulitatii absolute, anularea, rezolutiunea, rezilierea sau denuntarea unilaterala a contractului incheiat cu un profesionist sau in cererile avand ca obiect repararea pagubelor produse consumatorilor;
9. instanta in a carei circumscriptie s-a savarsit fapta ilicita sau s-a produs prejudiciul, pentru cererile privind obligatiile izvorate dintr-o asemenea fapta.
(2) Cand paratul exercita in mod statornic, in afara domiciliului sau, o activitate profesionala ori o activitate agricola, comerciala, industriala sau altele asemenea, cererea de chemare in judecata se poate introduce si la instanta in circumscriptia careia se afla locul activitatii respective, pentru obligatiile patrimoniale nascute sau care urmeaza sa se execute in acel loc.

Ca atare, daca nu va incadrati in vreuna din situatiile de la art.113, la oricare dintre instantele competente pentru oricare dintre parati.

Numai bine!
Răspuns la discuția procedura
Buna ziua!

Hotararea la care va referiti face parte din categoria hotararilor executorii de drept, din momentul in care s-au dat. Intrucat nici una din parti nu a recurat-o, este si irevocabila. Ca atare, se poate pune in executare de indata.

Cat priveste termenul in care vi se va comunica, acesta e relativ, insa nu mai devreme de 30 de zile.

Succes!