avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Activitate the_pandemic

Activitate the_pandemic

Buna ziua. As vrea sa stiu daca art. 72, alin. 2, lit. f din legea 215/2001 care spune ca mandatul primarului inceteaza de drept daca a fost condamnat, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privata de libertate, se aplica si in cazul in care primarul a fost condamnat la pedeapsa inchisorii cu suspendare.
Multumesc.
Răspuns la discuția intrebare teoretica
La a doua intrebare am gasit raspunsul. Pactul de preferinta a fost absorbit de dreptul de preemtiune in conceptia NCC. Acum dreptul de preemtiune se poate constitui atat legal cat si conventional, varianta a doua realizandu-se in imperiul vechii reglementari prin pactul de preferinta.
Discutia ramane deschisa cu privire la diferenta dintre promisiunea bilaterala de a contracta si pactul de optiune.
Care e diferenta intre promisiunea bilaterala de a contracta si pactul de optiune? De asemenea, in noua reglementare a codului civil mai exista pactul de preferinta?
Multumesc.
Buna dimineata! Cred ca va este arhicunoscuta problema vis-a-vis de anularea comenzilor de Black Friday. Si eu am patit-o, insa la mine situatia a fost putin diferita.
Vineri am comandat un laptop de la un magazin online, comanda care a fost confirmata partial printr-un mail trimis automat urmand ca in cel mai scurt timp sa ma contacteze telefonic un angajat al site-ului pentru finalizarea comenzii. Pentru ca nu am primit nicio veste ieri de dimineata am sunat la acel magazin intreband in ce stadiu se afla comanda mea si daca exista vreun risc ca aceasta sa fie anulata. Cel cu care am vorbit mi-a raspuns ca, comanda este in curs de procesare, motivul pentru care nu fusesem inca sunat fiind absenta produsului pe stoc insa odata cu reactualizarea stocului (reactualizare care se va face in urmatoarele zile) voi fi contactat pentru livrare. Cand am intrebat de existenta vreunui risc am fost ferm asigurat ca produsul imi va fi livrat. INSA, seara, in jurul orei 19 am primit un mail prin care mi se anula comanda pe motiv ca produsul nu este in stoc.

Ce pot face acum?
Se poate considera ca prin convorbirea telefonica am incheiat o promisiune de a contracta? In caz afirmativ ar exista vreun mijloc de proba pentru a o dovedi? Eu ma gandesc la inregistrarea companiei de telefonie daca exista aceasta posibilitate.

De asemenea, cum ma sfatuiti sa procedez? Daca ii sun, cum sa pun problema?

Va multumesc
Aveti idee daca articolul 1191 din vechiul cod civil a fost transpus in sistemul noului cod? Sau mai exista o reglementare asemanatoare pe care sa ne putem baza in practica de acum inainte?

Art. 1191

(1)Dovada actelor juridice al căror obiect are o valoare ce depăşeşte suma de 250 lei, chiar pentru depozit voluntar, nu se poate face decât sau prin act autentic, sau prin act sub semnătură privată.

(2)Nu se va primi niciodată o dovadă prin martori, în contra sau peste ceea ce cuprinde actul, nici despre ceea ce se pretinde că s-ar fi zis înaintea, la timpul sau în urma confecţionării actului, chiar cu privire la o sumă sau valoare ce nu depăşeşte 250 lei.

(3)Părţile însă pot conveni ca şi în cazurile arătate mai sus să se poată face dovada cu martori, dacă aceasta priveşte drepturi de care ele pot să dispună.
Răspuns la discuția Promisiunea bilaterala de vanzare
avocat_penalist a scris:

Este necesar sa aveti actul juridic incheiat in forma scrisa pentru a proba existenta conventiei.


Dar daca promisiunea s-ar face verbal si probata cu martori, o eventuala actiune ar fi admisa de instanta?

Buna ziua. Ma confrunt cu o mica problema de ordin teoretic la care caut raspuns, si anume: Promisiunea bilaterala de vanzare a unui automobil, pentru a fi valabila este necesar sa imbrace o anumita forma ceruta de lege? De asemenea, forma acestei promisiuni are implicatii in ceea ce priveste posibilitatea uneia dintre parti de a cere instantei sa suplineasca acordul celeilalte parti in cazul in care aceasta din urma refuza sa incheie contractul vizat prin promisiune? (art 1279; art1669 NCC)
Va multumesc.