avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Activitate veronica

Activitate veronica

Legea 51/1995 - actualizata - prevede:

Art. 17.
(1) 8 Primirea în profesie se realizează numai în baza unui examen organizat de U.N.B.R., cel puţin anual şi la nivel naţional, potrivit prezentei legi şi Statutului profesiei de avocat.
(2) 15 Examenul pentru primirea în profesia de avocat se susţine în cadrul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor şi se desfăşoară în mod unitar, în centrele teritoriale ale acestuia, având la bază o metodologie elaborată şi aprobată de Consiliul U.N.B.R.
(3) 1 Tematica examenului este unică la nivelul U.N.B.R., iar selectarea subiectelor se face de comisia naţională de examen.
(4) Comisia naţională de examen este formată cu precădere din avocaţi - cadre didactice universitare, care au minimum 10 ani vechime în profesia de avocat. Desemnarea acesteia se face de Comisia permanentă a U.N.B.R., la propunerea barourilor.
(5) Dispoziţiile art. 102 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător, precum şi judecătorilor de la instanţele internaţionale.


Luisa, daca te bazezi in afirmatia ta si pe alte texte de lege, te rog sa ne spui. Eu as fi foarte incantata sa fie adevarat. Am aprox. 8 ani in profesie (inscrisa in UCCJ) si as vrea sa pot deveni avocat definitiv.

Multumesc,
Catre Niotin
Multumesc pentru raspuns.
Este adevarat, nu am obtinut acordul vecinilor si nici nu l-am cerut. Cand am intrebat Administratorul despre data la care pot veni la dansul pentru avizarea acordului vecinilor, Administratorul m-a informat ca nu e cazul sa ma duc sa obtin acordul vecinilor deoarece, chiar daca l-as avea, el nu o sa imi dea avizul deoarece exista o Hotarare a Asociatiei care interzice stabilirea sediului social in acel bloc.
Chiar are rol de lege o Hotarare a Asociatiei care este luata contrar legii ? Nicio lege nu prevede optiunea Administratorului de a-mi ingradi dreptul de a stabili sediul social. Cel putin eu nu cunosc.
Ce ma sfatuiti sa fac in acest caz ? Credeti ca o actiune impotriva Asociatiei de Proprietari ar putea rezolva ? Actiune pentru constatarea unui drept ? Ca nu mai am dreptul sa contest Hotararea pentru ca a expirat de ani de zile termenul e 30 de zile in care aveam posibilitatea sa o ata

Va rog sa imi spuneti daca Asociatia de Proprietari are dreptul sa refuze sa dea acordul cu privire la stabilirea sediului social al vreunei societati. Vreau sa imi stabilesc sediul social al firmei mele de consultanta in apartamentul proprietate personala. Administratia mi-a transmis ca au adoptat o Hotarare (acum multi ani) prin care in acest bloc nu se da acordul pentru stabilirea sediului social. Aceasta Hotarare este valida ? Are dreptul o Asociatie de Proprietari sa imi interzica stabilirea sediului social in propriul apartament ? Daca da, va rog sa imi spuneti si mie ce articole din lege permit acest lucru. Daca nu, ce ma sfatuiti sa fac pentru a obtine Acordul Asociatiei cu privire la stabilirea sediului social?
Multumesc.
Răspuns la discuția tulburare liniste publica
Waly_1,
Vecinii carora le "disturb linistea" sunt de la etaje superioare, nu a spus nimic nici vecinul de deasupra, nici cel de dedesupt, si nici vecinii de palier.

Crezi ca daca as obtine acordul vecinilor de deasupra, dedesupt si cei de palier sa lucrez, ar fi ok ? Nu ar mai avea dreptul politia sa ma amendeze ? Ca sincer, nu cred ca or sa cheme politia, dar ... eu vreau sa am o justificare daca vine politia.

Oricum, daca stam sa analizam, din punctul de vedere al unora, ar trebui ca politia cand vine sa analizeze daca nivelul zgomotului produs depaseste normele europene, dar .... traim in Romania si aici noi trebuie sa ne dovedim nevinovatia, nu se presupune pana la proba contrarie, asa cum prevede legea.

Răspuns la discuția tulburare liniste publica
Waly_1, multumesc. Te rog specifica ce inseamna "fara drept" ? Eu consider ca am tot dreptul sa fac renovari in apartament.
Răspuns la discuția tulburare liniste publica
Multumesc ynocenta, dar te rog detaliaza un pic raspunsul tau.

1. Pot sa primesc amenda de la politie deoarece nu am respectat programul de liniste adoptat de catre adunarea generala ? Daca da, in ce baza legala ?

Eu am informat Administratia si nu asta este problema. Problema o reprezinta vecinii care suna la usa de fiecare data cand muncitorii dau o gaura cu bormasina in perete.

2. Vreau sa stiu daca legal, am vreo sanctiune datorita nerespectarii obligatiei mele fata de programul de liniste adoptat de adunarea generala si daca am nevoie de vreun aviz sau autorizatie de la vreo autoritate competenta.

Din cauza programului de liniste eu fac lucrari in casa de 6 luni si probabil ca am sa mai lucrez inca 6 luni in conditiile date, daca vreau sa fiu "intelegatoare". :sorry:

Mersi ;)
Am si eu o rugaminte. Va rog sa ma ajutati sa imi spuneti ce preveri legale sa respect.
Fac renovari in apartament si vecinii nu ma lasa in pace. Vin tot timpul la usa si imi spun sa pastrez linistea. M-au spus ca Adunarea Generala a hotarat programul de liniste intre orele 13.00 si 17.00. Oricum imi bat in teava si imi suna la usa si in jurul orei 11.00 si dupamiaza dupa orele 17.00.
Vreau sa stiu si eu daca am nevoie de vreo autorizatie sau aviz. Stiu ca legea prevede ca tb. sa pastrez linistea intre orele 22.00 si 8.00 si 13.00 si 14.00.
Stie cineva daca sunt pasibila de amenda daca "disturb linistea publica" in alte ore ?
Multumesc anticipat !
Dragii mei,

OUG 119/2007:
Art. 3. - (1) Creanţa produce dobânzi după cum urmează:
a) în cazul contractelor încheiate între comercianţi, potrivit art. 43 din Codul comercial;
b) în cazul contractelor încheiate între comercianţi şi o autoritate contractantă, fără a fi necesară punerea în întârziere a debitorului:
(i) dacă în contract a fost fixat un termen de plată, din ziua următoare acestui termen;
(ii) dacă data sau termenul de plată nu este fixată/fixat în contract:
- după 30 de zile de la data primirii de către debitor a facturii sau a oricărei alte asemenea solicitări de plată;
- dacă data primirii facturii ori a unei solicitări echivalente de plată este incertă, după 30 de zile de la recepţia mărfurilor sau prestarea serviciilor;
- dacă solicitarea de plată a fost comunicată înainte de a primi mărfurile sau serviciile, la expirarea unui termen de 30 de zile de la primirea mărfurilor sau prestarea serviciilor;
- dacă legea sau contractul stabileşte o procedură de acceptare ori de verificare, permiţând certificarea conformităţii mărfurilor sau serviciilor, iar debitorul a primit factura ori solicitarea de plată la data verificării sau anterior acestei date, la expirarea unui termen de 30 de zile de la ultima dintre aceste date.
(2) Creditorul poate să pretindă daune-interese suplimentare pentru toate cheltuielile făcute pentru recuperarea sumelor ca urmare a neexecutării la timp a obligaţiilor de către debitor.
(3) Este nulă orice convenţie prin care se fixează o obligaţie de punere în întârziere pentru a opera curgerea dobânzilor sau un termen de la care creanţa produce dobânzi mai mare decât cel prevăzut la alin. (1).
__________
Partea introductivă a alin. (1) a fost modificată prin art. unic pct. 2 din Legea nr. 118/2008.


Art. 4. - (1) Părţile sunt libere să stabilească rata dobânzii pentru întârzierea în plata preţului.
(2) În cazul în care rata dobânzii nu este stabilită prin contract, se va aplica rata dobânzii de referinţă stabilită de Banca Naţională a României. Rata de referinţă stabilită pentru prima lună a semestrului se aplică în următoarele 6 luni.
__________
Alineatul (2) a fost modificat prin art. unic pct. 3 din Legea nr. 118/2008.
B-)