avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Activitate badiumaria

Activitate badiumaria

6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara! Ca si completare pentru camera falsa sau reala puteti sa ii cereți șefului sa incheie un contract cu o firmă de pază , sa va monteze un buton de panică pe care-i apăsați cand sunt probleme.
Mulțumesc!
Cel mai bine ca timp, energie si bani este sa mergeți sa discutați cu partea vătămata si sa o convingeri sa isi retragă plângerea sau sa va împăcați pana sa ajunga cazul in instanța. Se vor admite daune de bun simt precum plata spitaluzarii si zilele in care a lipsit de la munca, etc. La acestea se adauga cheltuieli de judecata. Succes!
Buna seara! Mama a fost internată involuntar la psihiatrie după apel la 112 de către vecini. Aceștia au fost deranjați din cauza faptului ca mama i-a învinuit ca ii intra in casa sa ii puna farmece , sa ii folosească sau sa ii ia din lucruri. Mama locuieste la etajul 4(ultimul etaj al blocului acoperit), are sistem antiefractie instalat de o firma de securitate. Echipajul de Politie i-a dat amenda. Diagnosticul pus "delir senzitiv de relatie". Este evident ca era in delir atunci cand isi invinuia vecinii. Putem contesta cu sanse de succes acest proces verbal de sancționate ? Cat de anevoiasa este aceasta contestatie pana la solutionare? Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna Alexandra!
Cere concediu medical de la medicul ginecolog pt iminența de avort. Se poate sa te si interneze Pt monitorizare dacă ai o evoluție nefavorabilă. Discuta cu medicul ginecolog care iti supraveghează sarcina asa cum ai povestit si aici.
Sa auzim de bine!
Mai jos extras din Codul muncii privind formarea profesionala
ART. 194
(1) In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
(2) In cazul in care, in conditiile prevazute la alin. (1), participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala presupune scoaterea partiala din activitate, salariatul participant va beneficia de drepturi salariale astfel:
b) daca participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioada mai mare de 25% din durata zilnica a timpului normal de lucru, acesta va beneficia de salariul de baza si, dupa caz, de sporul de vechime.
(3) Daca participarea la cursurile sau la stagiul de formare profesionala presupune scoaterea integrala din activitate, contractul individual de munca al salariatului respectiv se suspenda, acesta beneficiind de o indemnizatie platita de angajator, prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.
ART. 195
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile in conditiile art. 194 alin. (2) lit. b) si alin. (3) nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
ART. 197
Salariatii care au incheiat un act aditional la contractul individual de munca cu privire la formarea profesionala pot primi in afara salariului corespunzator locului de munca si alte avantaje in natura pentru formarea profesionala.


Sper ca aveti raspunsul asteptat!
Toate cele bune!
Va mulțumesc, domnule consilier!
Buna seara!
Va retin atentia cu o chestiune de "nuanta" privind notificarea incetarii cim in perioada de proba. Se intocmeste DECIZIE incetare contract individual de munca avand urmatorul continut:

SC ..., J ..., RO..., Sediu ...
DECIZIE incetare contract individual de munca
NR. x /data
La contractul de munca inregistrat in REVISAL sub nr. ../data
Subsemnatul ..., reprezentant al SC ..........

Decide incetarea contractul individual de munca a salariatului ...... in data de ......, in temeiul art. 31 alin. 3:"........."

Impotriva prezentei decizii de DESFACERE a contractului individual de munca, salariatul se poate adresa cu plangere Tribunalului ...., in termen de 30 de zile.

Prezenta decizie a fost intocmita in 2 exemplare, cate una pentru fiecare parte si intra in vigoare incepand cu data de ....
Angajator Angajat
...................... .......................


1. Se poate considera aceasta decizie drept NOTIFICARE a incetarii cim in baza art. 31 alin. 3 sau o comunicare a deciziei de incetare cim?
2. Sintagma "desfacere a contractului de munca" este corect folosita? In opinia mea "incetare a cim" ar fi fost corect, pt ca "desfacere" pare a fi ca o sanctiune.
3.Decizia nu este un act intern al societatii si se poate elibera copie la cererea fostului angajat?
Va multumesc!
Buna seara,
Va supun atentiei urmatoarea situatie:
- se angajaza la o SC un jurisconsult cu timp partial 2 ore/zi fara a aduce fisa de medicina muncii In fapt salariatul presteaza munca pentru 2 societati care isi desfasoara activitatea in aceeasi camera, directorul acestora fiind angajatorul. Deci activitatea desfasurata la a doua societate se face fara forme legale, dar in numele directorului (incasare cotizatii si taxe pe baza de chitanta si completarea carnetelor de membru, intocmire si eliberare avize, intocmire evidenta plati, gestionare baza de date, arhivare documente, primire corespondenta sub semnatura "salariatului" si stamplia societatii, etc.)
- In fapt activitatea este inceputa la data de 12.03.2015. CIM se incheie 08.04.2015 cu inceprea activitatii 09.04.2015.
- salariatul primeste un exemplar de pe cim neinsotit de fisa post, dar primeste si semneaza "Informare" ce contine faptul ca a luat la cunostinta despre functia ocupata si fisa postului, regulamentul intern etc.
- salariu pe cim 245 lei, salariul se achita pe 20 in fiecare luna. In fapt: program 8:30-16:30 si salariu 800 lei in mana;
- Angajatul fara experienta, dar cu studiile corespunzatoare postului.
- Nu isi alege indrumator(consilier juridic) pentru perioada de stagiu pe motiv ca nu stie cat va rezista in fata atitudinii agresive a directorului(acesta comunica prin tipete si insufland angajatilor teama sustinuta de faptul ca era posesorul unui permis port arma vanatoare - arma fiind in biroul acestuia)
- Cim inceteaza la 15.05.2015 cu art. 81 alin.7, dar jurisconsultul vine la serviciu pana in data de 29.05.2015 inclusiv, la insistentele directorului si dorind sa-l ajute pe acesta din urma.si sa-si respecte cuvantul(la interviul de angajare spusese ca va veni la serviciu pana cand i se va gasi inlocuitor)
- demisia s-a cerut pt neplata remuneratiei salariale cu mentionarea art. 81 alin. 8. In fapt salariatul primeste 500 lei in mana pe data de 05.04.2015, fara sa semneze vreodata stat de plata sau nota de lichidare. Acesti 500 lei i-a primit datorita faptului ca a ramas peste program lucrand la un dosar care avea termen limita de finalizare pt. depunere in urmatoarele 2 zile.Profitand de lipsa celorlalti angajati(care erau acasa) hartuieste sexual angajatul. Acesta ii explica ferm ca o astfel de atitudine nu o poate accepta nici macar in afara programului, sub nici o forma. Ulterior, probabil ofensat, directorul incepe sa isi schimbe conduita si il trateaza ca pe ceilalti angajati de pe santier: comunicare prin tipete.
- salariatul, in data de 22.04.2015 anunta directorul ca are nevoie de 50 lei(in speranta ca isi va aminti ca a uitat sa ii dea salariul) si, cu permisiune telefonica, ia din incasarile de la a doua societate(cu care nu are cim) suma, sub semnatura sa.
- in data de 20.05.2015(ulterior inregistrarii demisie in care se mentioneaza ca inceteaza cim cu data de 15.05.2015) in biroul directorului primeste 1050 lei(fara semnatura) ca diferenta de plata conform intelegerii verbale initiale
- incepand cu data de 29.05.2015 salariatul nu se mai prezinta la birou si se angajeaza la alta societate
- in 04.06.2015 este chemat de fostul angajator sa explice de ce documentatia pentru obtinerea prelungirii legitimatiilor a 5 persoane(SC are cim doar cu 2 dintre acestea, celelalte 3 persoane avand cim incetat) a fost transmisa incomplet, prin e-mail catre institutia X , cerandu-i-se sa indeplineasca sarcina ce i "s-a trasat" pe motiv ca o realizase defectuos.
Mentionez ca salariatul are cunostinta ca in aceeasi situatie (neplata drepturilor salariale si exploatare, umilinte) erau si alti cativa fosti angajati sau chiar actuali angajati, insa nu pot fi contactati sau nu sunt dispusi pt o eventuala marturie(fie nu se cunoaste identitatea exacta si domiciliul, fie de teama de a nu-si pierde super job-ul vietii)
Acum intrebarile:
1. i se poate imputa plata facturilor telefonice(chiar si un procent mic) pe motiv ca oferea informatii clare beneficiarilor cu care societatea avea contracte in derulare sau institutii cu care colabora, daca apelurile au fost facute/primite strict in interes de serviciu?
2. In ce masura va raspunde fostul salariat pt indeplinirea defectuoasa a acelei sarcini de serviciu(documentatia incompleta pt obtinerea prelungirii valabilitatii legitimatiilor) avand in vedere ca din culpa sa, directorul s-a deplasat personal la sediul institutiei X dupa termenul prevazut in odinul ce reglementeaza si continutul dosarului si modul de acordare a legitimatiilor? Va rog sa aveti in vedere si faptul ca jurisconsultul a considerat ca directorul ii cerea sa indeplineasca o sarcina ce contravine legii(nu avea nici o sustinerea legala - contract de mandat, prestari servicii sau cim - pt a cere in numele celor 5 persoane prelungirea valabilitatii legitimatiilor).
3. CIM este lovit de nulitate relativa pt lipsa fisei de medicina muncii (desi nu se poate pune in discutie inaptitudinea pt ca la scurt timp dupa demisie persoana in cauza se angajeaza la alta societate ca functionar economic)?
4. Ce se intampla (in opinia dvs care ar putea fi solutia instantei)in cazul in care fostul salariat / jurisconsult cheama in judecata pe fostul angajator pentru urmatoarele motive:
- neonorarea remuneratie pt perioada 21 - 29.05.2015, desi cim incetase pe 15.05.2015, iar decizia de incetare a fost comunicata , dar nu a fost semnata de catre salariat(legea nu prevede pt validitate aceasta)
- neplata CO aferent perioadei lucrate(refuza plata motivand ca el ar trebui platit pt instruirea oferita, experienta dobandita si prejudiciul creat pt indeplinirea defectuoasa a indatoririlor de serviciu)
- hartuire/discriminare, lezarea demnitatii(tipete, presiune continua la locul de munca),
- lipsa instruire profesionista in domeniul de activitate nou pt salariat
- amenintare cu raspunderea in solidar daca va fi cazul pt acea documentatie incompleta si plata deplasarii pt depunerea acesteia?
5. Cat de mult conteaza in fata instantei faptul ca juriscosult este debutant, nu avea indrumator, se afla in perioada de stagiu, nu a beneficiat de instruire, nu a primit fisa postului desi a primit informare ca a luat la cunostina despre atributiile sale specifice?
Va multumesc pentru rabdare si amabilitate!
Răspuns la discuția pot intra in barou?
Multumesc pentru timpul acordat!
Din moment ce a intervenit reabilitarea de drept nu mai exista nici o mentiune in cazierul judiciar, cel putin astfel era trecut pe cel care l-am scos in 2009 : "nu exista mentiuni inscrise .....", deci nu am cazier judiciar, ci antecedente; despre aceasta este vorba! Cheltuielile judiciare sunt inscrise in cazierul fiscal; deci exista cazier fiscal. Ma intereseaza dupa cat timp de la stingerea datoriei catre stat voi avea cazier fiscal "curat". Si ma intereseaza cum se verifica daca am savarsit vreo infractiune ? Se merge doar pe actele de la dosarul de inscriere sau se controleaza in Arhiva nationala a politiei?
Si, da, asa ar fi normal in ceea ce ii priveste pe magistrati(judecatori si procurori). Insa in ceea ce ma priveste pot spune ca e vorba de "pacatele tineretii" care au constat in faptul ca am tacut, nu am facut nimic, nu am mers cu "para" si imi era teama, eram confuza la acea varsta, naiva si nu cred ca ar fi corect sa platesc toata viata. Nu incerc sa ma scuz., faptul este consumat deja si caut o solutie. Speranta moare ultima!
Va rog, un raspuns obiectiv!