avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Activitate ghici_2013

Activitate ghici_2013

Buna seara! Va rog sa ma lămuriri în următoarea problemă legată de pensionare: Iulie,1963, an nastere,femeie se poate pensiona la limita de vîrstă in Ianuarie 2026 la 62 de ani si 6 luni(conform L263/anexa 5).Dacă persoana locuieste de 30 de ani într-o zonă defavorizată (Calarasi)poate ieși la pensie cu 2 ani mai devreme conform legii 161/2022 art.65,al.5,adică în Ianuarie 2024,chiar dacă nu are stagiul complet de cotizare?Va multumesc anticipat tuturor care ma puteti ajuta!
Răspuns la discuția Adeverințe originale pensionare
Multumesc mult!
Răspuns la discuția Adeverințe originale pensionare
Persoana in cauza a primit doar o înștiințare precum ca nu are drept de pensionare.Este suficientă această înștiințare,ca sa dovedească ca a depus ad. originale? Multumesc frumos pt raspuns!
Adeverințele originale pentru pensionare au fost reținute la depunerea dosarului de pensie,deși decizia de pensionare nu s-a primit(nu s-au îndeplinit criteriile pt.pensionare).Cum pot recupera adverintele originale?Casa de Pensii spune ca se pastreaza la ei in arhiva pina la data pensionarii(in 2026).Este corect sa procedeze asa?Va multumesc anticipat tuturor care ma puteti ajuta!
Discuție Drepturi pensie
Buna ziua!
Va rog un raspuns pentru urmatoarea situatie:sotia pensionara(pesie mica),are dreptul sa solicite pensie de urmas,dupa sotul decedat,daca acesta avea pensie de boala,la data decesului?.Va multumesc!
Pensia este un bun castigat si nu va scadea,asa cum se spune la art 17,al acestei H.G
"(17) În situația în care, în urma aplicării prevederilor art. 1691 din lege rezultă un punctaj mediu anual mai mic, se menține punctajul mediu anual şi cuantumul aferent aflat în plată sau cuvenit la data recalculării."
Multumesc pentru raspuns,dar...pentru a merge in instanta trebuie sa detin documente(copii salariul brut,probabil)care sa demonstreze acordul global si alte sporuri.Ori tocmai aceste acte nu le detin si nu stiu unde sa ma adresez(Societerea nu mi le-a trimis,zicand ca nu se iau in considerare la pensie)
Referitor la perioada de ore de noapte,toti salariatii au aceste "lipsuri",perioadele de timp sunt diferite(de la 1 la 3 ani)si nu coincid.Mentionez ca toti am lucrat in ture de noapte,fiind in siderurgie(foc continuu).Banuiesc ca cineva se face raspubzator de pastrarea arhivei!
Intrebarea este:unde sa ma adresez pentru rezolvarea situatiei(in afara de arhiva societatii)?
Multumesc!
Va multumesc pentru raspuns!
Buna ziua!
Unde as putea solicita o adverinta pentru acord global in vederea recalcularii pensiei(fost salariat Siderca Calarasi)?
Cum pot valorifica 3 ani spor ore de noapte,daca pe adverinta detinuta scrie"nu se gasesc documentele care atesta evidenta orelor de noapte lucrate"?
Aceste informatii se primesc gratuit sau contracost?
Mentionez ca le am solicitat la societatea respectiva si nu le-am obtinut.
Multumesc!
Buna ziua!
Va rog un raspuns pentru urmatoarea situatie parinti decedati(1993 tata,2009 mama) nu s-a dezbatut succesiunea,suntem mai multi frati.Unul dintre frati locuieste in casa parinteasca,avind adresa pe buletin la locatia respectiva.Zice el ca are nevoie de copiile noastre de buletin pentru a incheia un contract de electricitate.Nu are nici un venit .Intrebari: 1- Daca el acumuleaza datorii(sau poate are deja,nu stim)este posibil ca noi ceilalti sa fim obligati sa le platim,desi doar el locuieste acolo?
2-Nu poate da o declaratie pe propria raspundere si sa incheie un contract pe durata determinata cu posibilitatea prelungirii termenului fara sa mai fie nevoie de copiile noastre de B.I.?
3-Este posibil sa fim considerati ca "garantii" lui in cazul restantelor,prejudiciul sa fie recuperat de la noi?
Va multumesc acelora care ma puteti ajuta!