-multumesc pentru sugestii, dar m-a intereseaza in continuare unde pot sa verific conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca amplasamentul cotetelor ridicare de vecini(o lege...)
-ei nu au autorizatie pentru ce ridica si nici pentru o parte a casei pe care au extins-o, zic ca toate acestea sunt constructii usoare din lemn, fara fundatii si nu au nevoie de asa ceva.
-un vreau sa le fac probleme, dar sper ca daca xeroxez legile respective, le arat, poate vor intelege ca nu sunt in regula si nu mai ajungem la autoritati(sper si eu).
-multumesc pentru sugestii, dar m-a intereseaza in continuare unde pot sa verific conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca amplasamentul cotetelor ridicare de vecini(o lege...)
-ei nu au autorizatie pentru ce ridica si nici pentru o parte a casei pe care au extins-o, zic ca toate acestea sunt constructii usoare din lemn, fara fundatii si nu au nevoie de asa ceva.
-un vreau sa le fac probleme, dar sper ca daca xeroxez legile respective, le arat, poate vor intelege ca nu sunt in regula si nu mai ajungem la autoritati(sper si eu).
buna ziua
-De 5ani am o casa la "tara". Am pus in ghilimele tara pentru ca in acte scrie oras Boldesti Scaieni, Cartier Seciu, dar in realitate este ca la tara in ce priveste utilitatile: apa-de la fantana, canalizare-nu, drum-pietruit greu accesibil, vecin-unul singur si peisaj deosebit-ca la tara.
-De anul trecut singurii mei vecini, au inceput sa faca cotete si tarcuri de gaini cam la 5m de gardul nostru si 10m de casa(si au inceput mirosurile). Tot anul trecut au mutat WC-ul mai aproape de gardul ce ne desparte(cam la 15m) si cand am intrebat-o de ce l-a mutat de unde era a zis ca era plin si nu are unde sa-l puna. Am rugat-o sa mute WC-ul spre celalalt gard unde nu are vecini si nu ar deranja pe nimeni cu mirosul si nu a vrut.
-Cert e ca de atunci, de la cotete si Wc, uneori vin mirosuri neplacute.
-Zilele astea au amplasat si un cotet din lemn, pentru porci, intre cotetele de gaini si gardul cu noi cam la 3-4m de gard si 8-9m de casa noastra. Cand i-am vazut in actiune, i-am rugat sa nu-l puna acolo pentru ca o sa vina tot mirosul la noi.(au destul loc in partea opusa si dupa parerea mea nu ar deranja pe nimeni pentru ca nu au vecini acolo, dar nu vrea, zice ca e prea departe de casa si vin hotii sa-i fure porcii, ca in locul acela vrea sa planteze cartofi si ca pune porcii unde vrea in curtea ei).
Mi-a mai zis ca asa e la tara, mai si miroase, si ca nu trebuia sa cumpar acolo daca nu-mi place si cel mult poate sa faca curatenie mai des.
-Este adevarat ca are dreptul sa faca ce vrea in curtea ei, dar eu ce voi face cu mirosurile si mai puternice care vor veni la mine? Cand am cumparat acolo si am construit nu era aceasta situatie. A aparut dupa ce am terminat de construit.
-M-a intereseaza pentru viitor daca exista posibilitatea sa rezolv pe cale legala aceasta problema, pentru ca prin intelegere amiabila nu a mers. Ce trebuie sa fac? Unde sa m-a adresez si eventual care este legislatia in vigoare pentru aceasta problema?
-din ce am mai citit eu pe aici,(pe pag. anterioara, pag 4), constat ca toata lumea are dreptate si cei cu centrale si cei cu incalzire la comun si cei debransati si ca asa cum spune domnul adam grecu "Va doresc la toti multa sanatate si intelegere pentru ca nu o sa mostenim noi pamantul - cu bune si cu rele... ".
-Sincera sa fiu, cred ca toti cei dintr-un bloc, fie ca se incalzesc la comun, fie ca au centrala, fie ca sunt debransati, nu si-ar mai face nici o problema, daca nivelul de trai (in aceasta romanie in care traim ) nu ar fi atat de scazut. Daca pensionari ar avea o pensie care sa poata acoperi cheltuielile de zi cu zi, daca cei care muncesc ar avea salarii care sa le acopere aceleasi cheltuieli pentru ei si fam. lor...., nu ar mai sta nimeni sa vada cum ii este calculata caldura pentru o luna, nu ar mai face economii de genul nu incalzesc sau se debranseaza, nu ar cauta solutii proprii de rezolvare a problemei prin montarea centralei...
-si cum un nivel de trai mai bun nu este viabil pe viitor, ca urmare a situatiei economice a romaniei, ce sa facem, ne dam in cap unul la altuia(invocam legi care ne dau dreptate sau nu ne dau dreptate) pentru a stabili care are dreptatea mai dreptate si care are mai mare dreptate ca altul, iar la aceasta mancatorie mai participa si statul prin legiferare, prin lege ne ajuta sa ne dusmanim, inraim si mai mult. Chiar ne ocupa timpul cu asa ceva ceva.
-nu putem sa fim nici sanatosi si nici sa avem intelegere unii fata de altii (cum spunea domnul adam grecu)atunci cand venitul e f. mic si abia ajunge sa platim utilitati, cosul zilnic, medicamente(cand e cazul)....
Imi pun o intrebare retorica. Vina cui este ca nu avem cu ce plati facturi cum sunt acestea la incalzire si tot verificam si punem intrebari? A celui care nu avea bani sa plateasca si s-a debransat(nu cred ca s-a debransat ca-i facea placere sa stea in frig), a celui care nu s-a debransat dar nu consuma(la fel, nu cred ca din placere nu consuma), a celui care este debransat si are centrala(nu cred ca au avut o placere deosebita sa investeasca destui bani in aceste centrale doar pentru a arata ca au posibilitati), sau a celor care au ramas bransati si consuma(nu cred ca sunt prea fericiti si acestia cand vad ce costuri au). Pana la urma suntem vinovati cu totii ca nu sunt bani pentru aceste facturi. Iar legislativul, ce face? Da legi/ isi asuma raspunderea pe legi care trebuie aplicate,( chipurile impart dreptatea si fac ca totul sa fie echitabil), dar nu pot rezolva problema esentiala costul mare al incalzirii, fata de venitul foarte mic al omului de rand.
Eu am crezut ca nu e in regula cu suma de aproape 70lei/decembrie pe care trebuia sa o platesc la incalzire, nu pentru ca am ceva cu cei de la asociatie, nu pentru ca cei care nu au bani sa consume ar trebiu sa comsume....dar facand calule matematice a cheltuielilor mele fata de venituri vad ca devin f. mari cheltuielile si nu voi mai putea face fata.
Am crezut ca sunt greseli, am incercat sa inteleg legea si sa verific, Am inteles ca legea trabuie aplicata(ca imi place sau nu, ca imi convine sau nu).
Din ce am citit pe aici am observat ca sunt unii care au aversiuni fata de cei cu centrale si chiar le-a adus o mare bucurie aceasta lege 343/2010. Acestia ar trebui sa stie ca nu suntem nici dusmani, nici adversari, nici hoti de caldura, doar am incercat sa ne rezolvam singuri aceste probleme legate de costul caldurii raportat la venituri. Banuiesc ca si ei au aceste probleme de costuri/venituri, dar nu suntem noi (cei care avem centrale) de vina.Nu am primit cadou aceasta centrala, nu mi-a dat-o nici statul, nici vecinii, am muncit din greu pentru ea si poate ca prin munca am reusit sa m-a descurc mai bine decat alti vecini pentru a-mi eficientiza cheltuielile. Si acuma ce sa fac, sa platesc caldura aproape ca si ceilalti locatari, iar ca sa platesc ca si cei din bloc costurile generale de intretinere(si de la bloc si de
la centrala), sa incep si eu sa nu mai consum la centrala? Conform legii in vigoare, daca cheltuielile m-a depasesc, nu mai consum nimic-la centrala- pentru a platit totusi ceva asemanator-la bloc?
Si imi mai pun o intrebare, ce va mai face de acum incolo orice asociatie de bloc, pentru ca viata devine din ce in ce mai grea, mai multi someri, salarii mici, preturi tot mai mari,... si oamenii vor plati tot mai greu, chiar si cei care nu consuma(oameinii au repartitoare, le vor tine inchise ca nu vor avea cu ce plati si tot vor platii ceva considerabil).
Prin legea343/2010 nu s-a rezolvat problema costuri mari incalzire/venituri mici ale populatiei. A legiferat si mai mult costuri mari incalzire/saracia populatiei si ne ocupa timpului (pe care-l avem sau nu) cu a vedea daca moare si capra vecinului.
Oricum multumesc pentru sfaturile primite/cele obiective, m-au ajutat sa-mi clarific putin problemele, si doresc tuturor celor debransati, cu centrale sau fara centrale dintrun bloc, sa-si poata permite costurile incalzirii si pe viitor
-am intrebat acestea pentru ca am cerut si eu asociatiei fisa individuala pe luna dec2012 si acolo am vazut defalcat consum comun, consum coloane(care strabat ap.), iar la consum coloane apare defalcat pe fiecare coloana din ap unitatile corespunzatoare.
Din ce am verificat la aceasta factura pe dec. am vazut ca platesc 12lei consum comun, si 57lei coloane, total aproape 70lei.
-in urma sesizarii scrise facuta, asociatia (in sfarsit a facut ceva demersuri la firma ce face calculul) a venit iar la mine in ap sa verifice nisarea tevilor, si surpriza mare- daca pana acuma nu se putea face nimic(conform legii) cu aceste coloane nisate, tot conform legii, acum s-a luat in considerare ca sunt nisate si se aplica un coeficien(de care vorbeam mai sus) diferentiat de cei cu tevi neizolate. Mi-a explicat administratorul ca firma a inteles situatia de la fata locului, ca s-a aplicat o reducere pe coloane si acum nu voi mai plati mai mult de 20-25lei pe luna pentru coloane nisate si parti comune. M-i s-a parut ok. Aseara am aflat acest lucru.
-dar cum sunt trecuta prin destule, am cerut fisa care a venit pe luna ian. cu recalcularea, si intradevar pe total acuma pe luna ian am de plata cu -50lei. Dar facand verificarile sa vad cat platesc acum la comun si cat platesc la coloane(sa vad si eu cum s-a facut reducerea) am constatat ca ce platesc la coloane este redus, la 20 lei, si ce platesc la comun pe luna ian este 40lei. Au mai pus ei niste cifre cu - pe care nu le inteleg si in final apar cu -50lei
- am fost iar la asociatie sa intreb, ca poate nu inteleg eu, si mi-au reconfirmat explicatia pe care mi-au dat-o inaite ca pe consum comun si coloane eu voi avea de plata cam 20-25lei(mi-au zis ca nu inteleg eu calculele facute). Si mi-au mai replicat ca ce m-a mai intereseaza pe mine cat comun, cat coloane dac pe total acuma sunt pe minus si ca din ce au calculat ei imi revine pe viitor/pe luna cam20-25lei de plata.
-Poate sunt eu mai grea de cap si nu pot sa pricep, dar din ce am vazut pe fisa individuala ar rezulta ca s-a inversat situatia, adica ce plateam mult la coloanele nisate s-a micsorat si ce plateam putin la comun s-a marit si adunandu-le sunt cam la fel. Acuma pe total din ce am calculat am 60lei(precizez ca nu scrie nicaieri aceasta suma ca total pe luna ian. dar reiese din inmultirea nr de GCAL pe coloane/comun cu valoarea GCAL/ pe factura sunt zeci de minusuri cu plusuri care in final dau -50), inainte plateam aproape 70lei. De aceea m-a intrebam cum e posibil ca un consum comun sa fie o luna 12lei si luna urmatoare sa fie de 40lei(in conditiile in care ian.nu a fost mai friguros decat decembrie). E o diferenta totusi destul de mare, s-a triplat consumul comun?
-Mi-e teama ca cei de la administratie sa nu fi zis cele mentionate mai sus doar pentru a scapa de mine, de problema asta in prezent si ca se gandesc ca vom mai vedea pe viitor. Nu am nimic cu cei de la asociatie, pentru ca ei chiar incearca sa dea lamuriri, dar de fiecare data vad ca acestea sunt cam.....ciudate. Din acest motiv in continuare incerc sa inteleg despre ce e vorba. Poate am ramas eu setata pe ideea ca trebuie sa inteleg ce e si cum e si recunosc ca nu pot sa inteleg chiar tot, dar daca am dreptate si gresesc (iar) cei de la asociatie?
-In fisa in dreptul consumului comun e trecut un procent de 9,2% , mai este trecut un total energie, un total unitati, un-o energie/unitate, un nr unitati proprii, si un consum propriu de GCAL M-am uitat in datele generale/consum imobil (din fisa) sa vad ce este acest procent 9,2% si reprezinta cota procentuala consum codominiu, cota care este diferita de cea de pe luna dec. 8.5%.
daca se poate sa m-a lamuriti cu inca o problema...?
Conform legii 343/2010 consumul comun este platit de toti locatarii bl/sc., cu centrala/fara centrala, dar nu inteleg f. clar daca:
-Consumul comun(subsol, casa scarii..) intr-o luna este unul identic pentru fiecare apartament? Acest consum comun este diferit de la o luna la alta?
-De ce anume este data cota procentuala consum comun codominiu?. Ea este calculata de firma care citeste repartitoarele? Este un procent fix pentru fiecare ap din bloc? Acest procent este acelasi in fiecare luna, sau se modifica lunar?
intreb si eu
nu cumva aceasta diferentiere a cat se plateste pentru coloana verticala(diferentiere intre cei cu coloane izolate si cei cu coloane neizolate) se face prin aplicarea formulei de calcul de la art16 alin(3) formula n(CD)(nr. total de unitati consum aferent fiecarui ap strabatut de coloane distributie), unde este si un K(Q CD) (factor de evaluare cu puterea termica aferenta suprafetei echivalente termic coloanelor din incaperea ..), Adica daca am inteles bine tocmai ce spunea domnul mai sus, o teava izolata are o putere termina mai mica adica factor de putere termica mai mic aplicat in formula, deci da un pret mai mic si diferit de cel de la coloana neizolata.
In concluzie platesc ceva si cei care au coloane izolate , dar nu cat platesc cei care au coloane neizolate, nu am vazut nicaieri in lege ceva precizari ca trebiue sa plateasc la fel cum cred ca a inteles utilizatorul elga50.
Eu cand am vazut precizarea din lege(343/2010) prin care se preciza inventarierea tevilor, coloanelor verticale din ap ce au coloane izolate sau neizolate, am vazut lucrurile si in urmatoarea interpretare: vor sa cunoasca toate datele tehnice reale de la fata locului pentru a se calcula pentru fiecare ap in functie de situatia sa, nu am gandit ca automat sunt buni de plata si cei care au tevile izolate la fel ca cei care au tevile neizolate si apoi pentru a ma-a convinge ca am dreptate am cauta sa inteleg formulele de calcul, in special ce mentionata mai sus .
Atunci daca nu am dreptate, ar trebui si cei care au agent termic la comun sa plateasca pentru caloriferul din baie(mai mic) la fel ca pentru caloriferul cel mai mare probabil din sufragerie este o chesti logica si poate tehnica, sau poate de bun simt.... nu stiu cum sa spun.
Problema e ca nu stiu de unde se iau acesti factori de evaluare termica pentru conducte izolate sau nu. Daca cineva poate da ceva informatii ar fi foarte util.
-Sunt in situatia cu centrala termica si coloane izolate(am investit ceva bani) si de anul trecut sunt pusa sa platesc ca si cei cu agent termic la comun si fara coloane izolate pentru partile comune si coloane, conform legii (zic cei de la asociatie). Mie m-i se pare in neregula ca pe luna dec2012(de ex) eu sa platesc incalzirea 70lei iar un vecin deasupra mea fara centrala si coloane izolate sa plateasca 75, altul 80 si asa sunt cam 10ap(mentionez ca toate aceste ap au aceeasi suprafata utila, ptr ca stam pe aceeasi coloana, sau coloane diferite, dar acelasi tip de ap.). Am inceput sa studiez legea pentru a putea demonstra celor de la asociatie ca nu au dreptate si sa descopar de unde vine problema, pentru ca asociatia spune ca nu ei calculeaza, ci firma specializata. M-am gandit ca poate a aparut o greseala la calculare din inventariere, ca firma sunt convinsa ca nu face decat sa aplice formule. Daca asociatia a interpretat legea ca utilizatorul elga50 si nu a precizat ca am coloane nisate(asociatia mi-a impus sa le nisez cand am montat centrala), atunci e clar ca sunt pusa sa platesc ca si cei care au coloane nizolate. Am mai cerut celor de la asociatie hartiile cu repartizarea de costuri (facuta de firma care citeste repartitoarele) pentru aceste ap care au platit cu 5-20lei mai mult ca mine, sa incerc sa vad de unde vine greseala, dar nu m-i le da, zice ca durata de solutionare a acestei cereri e de 30zile. Pana atunci nu-mi ramane decat sa astept si sa adun cat mai multa info.
Nu stiu conform caror legi este calculata plata caldurii pentru cei care au centrale la bloc, sau dupa ce formule se face.
Am centrala, stau la bloc si vad ca pe luna decembrie platesc pentru casa scarii si tevile care trec prin apartamentul meu (care sunt nisate de 10ani) 65lei, iar din vecinii care se incalzesc la comun(un sfert) platesc intre 70-90lei. Mai sunt alti 4 vecini care au si ei centrale si platesc mai putin ca mine si fiecare diferit. Si nu inteleg cum si de ce toate astea.
Am intrebat la asociatie si am primit raspuns de genul ca ei aplica legea si nu calculeaza ei cat trebuie sa platesc partile comune de incalzire ci firma care citeste repartitoarele. Am cerut sa-mi explice cum se fac aceste calcule si mi-au raspuns ca nu stiu, ca au solicitat firmei cum se fac aceste calcule, dar nu au primit nici un raspuns. Mi-au mai sugerat de la administratie sa denisez conductele pentru a beneficia de caldura lor ptr ca si asa nu se mai poate lua in calcul nisarea de acum 10ani, pentru ca s-a schimbat legislatia si conform acesteia ar trebui sa chem o firma specializata care refaca nisarea si sa-mi dea un certificat doveditor a pierderilor de caldura care au loc prin nisele respective si in cazul acesta voi avea o reducere dar f. mica. Deci ar trebui sa mai cheltuiesc ceva bani si tambalau in toata casa ca sa am o mica reducere, sau daca denisez pentru a beneficia de caldura tevilor respective iara fac tambalau in cas... zugravire. Cum o dau cum o intorc pentru mine nu prea e bine. De aceea vreau sa m-a documentez sa pot sa stiu si eu ce se poate face pentru a vedea daca nu este ceva in regula. Mie asa imi da impresia ca ceva nu e in regula. Eu am platit gaze pentru a incalzi apartamentul in valoare de 70lei, la bloc mai platesc inca aproape la fel doar pentru caldura ca mai sunt si alte cheltuieli de alti70lei si devine cam mult pentru bugetul meu, iar luna dec. nici nu a fost una prea geroasa. Alti vecini de la bloc ar insemna ca se incalzesc de diferenta intre 70-90 cat platesc ei si 65cat platesc eu partile comune(care sunt si nisate)deci in jur de 5-25lei. Ce caldura poti sa ai de aceasta suma? Nu-mi ramane de facut decat sa incerc sa m-a documentez cu legislatie sa intreb peste tot ca sa inteleg ceva, si sa caut o solutie la acesta problema.