avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Activitate Alexandru Traistaru

Activitate Alexandru Traistaru

Răspuns la discuția Cai de atac
Ati primit un raspuns generic, ce nu ia in seama limitele cadrului procesual din cele doua dosare. In conditii normale, cererea de revizuire va fi respinsa ca tardiv introdusa, dar, un raspuns exact nu se poate da decat dupa analizarea ambelor dosare.

In aceasta materie pot aparea probleme complexe de drept procedural si de drept material, a caror configuratie este posibil sa nu o cunoasteti. De aceea, o simpla discutie pe forum poate fi inutila.
Răspuns la discuția Neplata datoriilor la bloc

Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in judecata toate persoanele mentionate, respectiv pentru obligarea la plata cheltuielilor de reparatii ale ascensorului (persoanele de la parter, etaj 1) precum si a intretinerii si consumului de energie electrica a ascensorului (persoana de la etajul 3):

Normă metodologică de aplicare a Legii nr. 230/2007, Art. 17, alin (1) lit ş):

Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii: ia toate măsurile pentru aducerea la starea dinaintea producerii evenimentului a zonei în care se efectuează reparaţii la părţile comune, urmând ca sumele aferente reparaţiilor respective să fie suportate de toţi proprietarii, proporţional cu cota indiviză.

Proprietarii de la parter si etajul 1 pot fi scutiti doar de la plata consumului de curent electric al ascensorului si doar in cazul in care o asemenea hotarare este votata in Adunarea Generala:

Normă metodologică de aplicare a Legii nr. 230/2007, Art. 35:

Prin hotărâre a adunării generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcţionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din clădirile fărămezanin. De asemenea, în cazul clădirilor care au amplasate la etajele superioare băi, spălătorii, uscătorii, prin hotărâre a adunării generale, persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din clădirile fără mezanin pot să fie exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcţionarea ascensorului/ascensoarelor, în baza unor angajamente personale, date în scris către asociaţia de proprietari de către persoanele care nu folosesc spaţiile de la etajele superioare."
In raspuns la intrebarea dv, va informez ca termenul de preaviz de 15 zile nu se aplica atunci cand contractul de inchiriere este incheiat pe perioada determinata (ex: 1 an): art. 1816 N.C.Civ. In alte cuvinte, proprietarul nu poate denunta contractul decat la expirarea termenului de inchiriere.

Pentru a fi protejat de termenul de preaviz este necesar a se incheia un nou contract in fiecare an, care sa stabileasca durata inchirierii. Daca inchirierea a continuat fara un act scris, atunci chiria se considera incheiata fara termen, iar proprietarul poate denunta contractul dupa expirarea termenului de preaviz stabilit de parti (15 zile).

Cu toate acestea va trebui analizat si continutul contractului (contractelor) pentru a se determina daca sunt stabilite termene sau conditii rezolutorii.
Răspuns la discuția Cai de atac
In raspuns la intrebarea dv, va informez ca aveti la indemana calea revizuirii, ca urmare a incalcarii puterii de lucru judecat a primei hotarari, insa doar in masura in care exista doua hotarari potrivinice intr-o pricina avand acelasi obiect, aceeasi cauza si aceleasi parti.

Pentru a evalua admisibilitatea cererii de revizuire, este necesara studierea ambelor dosare si gasirea identitatii de parti, obiect si cauza. De asemenea, revizuirea trebuie formulata in termen de 1 luna de la data pronuntarii hotararii tribunalului, sub sanctiunea decaderii. In acest ultim caz, va fi necesar a se analiza daca tribunalul a evocat fondul la judecarea recursului.
Răspuns la discuția Reparatii parti comune
Buna ziua
Nu exista temei legal pentru a obliga la plata reparatiilor mentionate pe proprietarii apartamentelor ce nu detin in proprietate garaje.
Aceasta intrucat cheltuielile asociatiei de proprietari poarta doar asupra cheltuielilor sau obligatiilor financiare legate de exploatarea, reparatia ori intretinerea proprietatii comune (art. 3 lit. i) din Legea 230/2007).
In acest sens, fiecare garaj reprezinta o proprietate individuala, respectiv spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta (art. 3 lit b) din Legea 230/2007), in timp ce proprietatea comuna reprezinta toate partile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta (art. 3 lit. c) din Legea 230/2007).
In concluzie, cheltuielile vor fi suportate proportional, de proprietarii fiecarui garaj (inclusiv de proprietarul celor 4 garaje nevandute). In cazul in care vreunul dintre proprietari s-ar impotrivi reparatiilor, iar acestea de dovedesc a fi necesare, toti proprietarii ce au suportat costurile reparatiei integrale pot solicita in instanta plata procentului din reparatii ce i-ar fi revenit proprietarului neplatitor, in temeiul imbogatirii fara justa cauza (art. 1345 N.C.Civ.)