avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatii parti comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatii parti comune

Buna ziua

1. Sunt presedinte la o asociatie de proprietari care contine 4 blocuri cu subsol si adiacent subsolului se afla un garaj subteran care deserveste toate cele 4 imobile.
2. Patru proprietari nu au cumparat spatiu de parcare in acest garaj .
3. Datorita unor defecte de executie a hidroizolatiei peste garaj acestea trebuies refacute.
4. In AG a proprietarilor s-a votat cu majoritate refacerea hidroizolatiei cu titlul de reparatii spatii comune.

Intrebare : Cei patru fara garaj participa sau nu la cheltuielile generate de aceste reparatii?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Traistaru , Avocat 14:59, 27 Iunie 2013
In Legea nr. 230 din 2007 avem:



Art. 3. - In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
[...]
c) proprietate comuna - toate partile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta;
d) proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata - cel putin o instalatie pe verticala care alimenteaza in comun tronsoane ori scari sau parti de constructie comune tronsoanelor ori scarilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca pozitie si suprafata;



Consider ca cheltuielile de intretinere si reparatie a parcarii subterane revine doar proprietarilor ca proprietate comuna iar impartirea se face in mod egal indiferent de cota parte indiviza aferenta apartamentului avut in proprietate.

Concluzia mea este determinata de aceea ca, desi fac parte din aceeasi asociatie, cele doua proprietati sunt distincte iar cota parte din parcare este egala intre proprietari si fara legatura cu apartamentul pe care-l are fiecare in proprietate. De ce nu, daca mai e loc, pot vinde locuri de parcare si altora din afara asociatiei care pot deveni membri ai acesteia datorita acestei proprietati.

Similar, putem lua cazul unei persoane care are doua apartamente pe doua scari diferite care fac parte din aceeasi asociatie; daca se defecteaza, de exemplu, conducta de apa rece de pe o scara, acestuia i se repartizeaza cota parte din cheltuiala aferenta proprietii pe care o are acolo si nu plateste nimic pentru ca are si a doua proprietate in asociatie, asa cum nici un alt proprietar de pe cealalta scara nu o face.
Normal toate reparatiile se repartizeaza pe cota-parte indiviza, daca proprietarii care au garaje platesc si pentru acestea pe cota-parte indiviza toate cheltuielile care se repartizeaza pe aceasta (salarii, service si reparatii ascensor, cheltuielile administrative, reparatii tevi apa, terasa, etc), atunci repartizati tuturor, daca nu este trecuta CPI la totalul cheltuielilor atunci nu trebuie sa puneti proprietarii fara garaj.
multumesc
Buna ziua
Nu exista temei legal pentru a obliga la plata reparatiilor mentionate pe proprietarii apartamentelor ce nu detin in proprietate garaje.
Aceasta intrucat cheltuielile asociatiei de proprietari poarta doar asupra cheltuielilor sau obligatiilor financiare legate de exploatarea, reparatia ori intretinerea proprietatii comune (art. 3 lit. i) din Legea 230/2007).
In acest sens, fiecare garaj reprezinta o proprietate individuala, respectiv spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta (art. 3 lit b) din Legea 230/2007), in timp ce proprietatea comuna reprezinta toate partile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta (art. 3 lit. c) din Legea 230/2007).
In concluzie, cheltuielile vor fi suportate proportional, de proprietarii fiecarui garaj (inclusiv de proprietarul celor 4 garaje nevandute). In cazul in care vreunul dintre proprietari s-ar impotrivi reparatiilor, iar acestea de dovedesc a fi necesare, toti proprietarii ce au suportat costurile reparatiei integrale pot solicita in instanta plata procentului din reparatii ce i-ar fi revenit proprietarului neplatitor, in temeiul imbogatirii fara justa cauza (art. 1345 N.C.Civ.)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teava sparta Iael Iael Buna ziua, In scara in care locuiesc s-a spart o teava la subsol. Dupa inlocuire in respectiva luna de intretinere a fost repartizata toata cheltuiala ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli aplicabile apartamentelor de la parter cristinamariav cristinamariav Buna ziua, Am un apartament la parterul uni bloc de 8 etaje unde in prezent nu sta nimeni. Acest bloc are lift si pentru etajele superioare tronson de ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli de reparatie/intretinere valitudor17 valitudor17 Buna ziua, Locuiesc intr-un imobil nou care dispune, la subsol, de un numar de locuri de parcare privata. Accesul la garajul subteran se face printr-o ... (vezi toată discuția)