avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters297103

Activitate ContSters297103

Răspuns la discuția Suleiman Magnificul
u.b.i.k. a scris:

La-ilaha-iLLaLLah-wa-Muhammadur-Rasulullah!

Maestre, Allah fie cu tine,


:rofl:

Ah, sa nu uit! Maestre, eu n-am facut copy-paste, cum fac altii ci chiar am vizionat filmul acum ceva timp si am facut notitele pe care vi le impartasesc aici.


atentia mea este indreptata spre dumneavoastra constant..


lasand gluma la o parte acest MARE SULTAN..cred eu ca cel mai reprezentativ....... este dus in derizoriu:)







În vremea când a domnit peste Imperiul Otoman, a fost considerat cel mai mare lider al lumii, atât de către musulmani, cât şi de creştini. A fost de asemenea un strălucitor strateg militar, un politician desăvârşit, precum şi un mare patron şi ocrotitor al artelor. El este sultanul care a condus Imperiul Otoman la apogeul său, şi a lăsat o uriaşă şi complexă moştenire cultural- istorică nu doar civilizaţiei musulmane, ci şi întregii omeniri. S-a ridicat cu adevărat la înălţimea renumelui său. A fost Magnific - Suleyman Magnificul.


......
Omul

Nici în prezent nu se cunoaşte cu exactitate data naşterii celui mai regretat şi apreciat sultan otoman. Cei mai mulţi istorici turci converg totuşi asupra datei de 6 noiembrie 1494. Tatăl său a fost sultanul Selim I, iar mama sa a fost Valide Sultan Aişe Hafsa Sultan.

Copilul a beneficiat de educaţia şi instruirea tipică pentru un viitor conducător al unuia dintre cele mai mari şi mai influente imperii ale vremii.

Prin urmare, imediat după împlinirea vârstei de şapte ani, Soliman a fost trimis să studieze istoria, ştiinţele, literatura, teologia şi tacticile militare în cadrul prestigioaselor şcoli din Palatul Topkapi din Constantinopol. În anii adolescenţei, viitorul conducător de talie mondială s-a împrietenit cu Ibrahim Pargali, un sclav grec trecut la Islam, care avea să-i devină mai apoi unul dintre cei mai apreciaţi şi de încredere consilieri.

Calităţile sale native, dublate de educaţia de exepţie au făcut ca tânărul Soliman să fie numit guvernator al provinciilor Kaffa şi Sarukhan, pe când avea doar şaptesprezece ani.

Când tatăl său, sultanul Selim I s-a stins din viaţă în anul 1520, Soliman i-a succedat fără incidente la tron. A intrat cu fast în Constantinopole pentru a deveni al zecelea sultan otoman, şi fără îndoială cel mai grandios din istoria acestui imperiu.

Conform unor istorici, Soliman a fost fascinat de viaţa şi personalitatea lui Alexandru Macedon, pe care l-a admirat şi a căutat să-i semene.

A fost de fapt influenţat de viziunea lui Alexandru Macedon de a crea un imperiu mondial care să reunească sub aceleaşi graniţe atât Orientul cât şi Occidentul.

Pentru împlinirea acestui vis, Soliman nu s-a dat în lături de la campanii militare concomitente pe trei continente, în Europa, Asia şi Africa.

La apogeul imperiului său, Soliman a insituit personal mari schimbări legislative care au vizat societatea, educaţia, sistemul taxelor şi impozitelor şi legislaţia penală. Legile sale canonice (Kanunul lui Soliman) au stabilit forma după care va fi condus Imperiul Otoman, timp de sute de ani de la moartea sa.

A fost şi un mare Mecena în adevăratul sens al cuvântului. Poeziile scrise de el sunt considerate printre cele apreciate capodopere ale genului în poezia islamică, iar la curtea sa îşi găseau refugiul o mulţime de artişti, filozofi şi lideri religioşi. Acest războinic intelectual vorbea fluent cinci limbi: turca, araba, ceagatai (un dialect turcic din Asia Centrală înrudit cu limba uigură), persana şi limba sârbă.

ªi în plan sentimental, Soliman a fost un reformator. Îndrăgostit de celebra sclavă ruteană Roxelana, cea care avea să devină Hurrem Sultan, Soliman s-a rupt de tradiţia otomană şi s-a însurat cu o cadână din harem de care a fost îndrăgostit toată viaţa, şi pe care a susţinut-o până când, spre sfârştiul vieţii sale, ea devenise adevărata stăpână a uriaşului imperiu.

..Cuceritorul

Geniul militar al lui Soliman a băgat spaima în sufletele liderilor europeni din acele vremuri mai abitir chiar decât a reuşit la vremea lui sângerosul său predecesor, temutul Mohamed, cuceritorul Constantinopolului.
Cel care se autointitula în documentele sale drept:

" -Robul lui Allah, puternic prin voia lui Allah, slujbaşul lui Allah pe Pământ, supus poruncilor din Coran, stăpân al tuturor ţinuturilor, sultan al sultanilor peste persani şi arabi, înaintemergător al legilor sultanice, al zecelea sultan al hanilor otomani, sultan şi fiu de sultan, Soliman Han. Stăpân al lumii, eu sunt Suleiman şi numele meu este rostit în toate rugăciunile din oraşele Islamului. Eu sunt şahul Bagdadului, Cezar al tutuor pământurilor Romei şi sultan al Egiptului. Eu am luat coroana regilor unguri şi pot să o dăruiesc oricând celui mai umil sclav al meu", a fost într-adevăr şi un strălucit om al armelor, şi nu ar fi lipsit mult să cucerească Viena, fapt care ar fi schimbat definitiv faţa Europei.

Cu toate că nu a cucerit inima Bătrânului Continent, a plănuit în detaliu o invazie a Romei. În restul Europei a cucerit Insula Rhodos, o mare parte a Greciei Continentale, regatul ungar, iar campaniile sale împotriva austriecilor i-au aşezat corturile sub zidurile cetăţii Vienei.

În afara campaniilor şi invaziilor, Suleiman s-a remarcat ca un actor major în jocurile politice din Europa. A dus de fapt o politică agresivă care viza dezmembrarea Europei. Ambiţiosul şi temutul sultan dorea să destabilizeze nu doar puternica şi influenta Biserică Romano-Catolică, dar şi Sfântul Imperiu Roman de Neam German. Când creştinătatea apuseană s-a divizat în catolici şi protestanţi, Suleiman a mers până într-acolo încât a sprijinit cu bani statele protestante pentru a se asigura astfel că Europa va rămâne divizată şi instabil politică, deci vulnerabilă invaziilor otomane. Unii istorici insistă că protestantismul nu ar fi avut succesul său istoric de atunci fără suportul financiar al Înaltei Porţi.

Suleiman era convins că astfel răspunde potrivit expansiunii agresive a Europei. Precum mulţi alţi lideri asiatici şi africani, Suleiman înţelegea consecinţele acestor schimbări ale polilor de putere şi vedea Europa drept principalul inamic al Islamului. În acele vremuri, Islamul începea deja să se clatine, portughezii invadaseră deja câteva obiective musulmane din Nordul Africii, iar ţarii ruşi îi supuseseră pe tătari şi îşi continuau expansiunea înspre Caucaz. În aceste condiţii, politica, victoriile şi acţiunile lui Suleiman l-au propulsat în ochii otomanilor drept ultimul Calif al Islamului, protector şi conducător al tuturor musulmanilor.

În schimb, cum campaniile sale în Europa se înscriu până la un punct sub acest deziderat, nu la fel de uşor se explică şi invaziile şi cuceririle sale în ţinuturile musulmane. Justificarările sale au rămas contradictorii şi astăzi. Dacă războaiele sale cu persanii aveau justificarea luptei cu şiiţii, rivali fără de pace ai unor musulmani suniţi cum erau turcii şi arabii, cucerirea şi anexarea Arabiei au fot motivate chipurile de faptul că emirii locali ar fi abandonat credinţa şi practicile pure...

etc etc


Dincolo de toate faţetele diverse şi complexe ale celui mai admirat şi respectat sultan turc, transpare în timp relaţia sa, rămasă pasională până la sfârşitul vieţii, cu Hurrem Sultan Roxelana. Singura femeie care l-a fermecat definitiv pe cel mai puternic om al timpurilor sale, singura femeie care l-a făcut pe Soliman să-i scrie versuri de dragoste, singura care i-a influenţat deciziile politice şi militare.


transpunerea in film pare o ecranizare despre ''vrabiute'' :D insultand, cred omagiile si respectul pentru acest om



elena138 a scris:


Sa stii ca eu cunosc si femei care citesc doar acatiste


:)

Imi plac iubirile virtuale, ca au un parfum de monitor cum nici Lady Milion sau Chanel no 5 sau Mademoaselle nu ar putea visa... Priveste omul o imagine trimisa cu pupici si inimioare, cu imbratisari si puncte de suspensie, de simti si mirosul de cos cu fructe, de frunze uscate, ba chiar si vantul care-ti imprastie parul intr-o adiere mangaietoare si candida. Adierea aceea a insemnat respiratia fierbinte si sacadata a lui/ei, a fost un palpait pe pleoape ascunzand ocheade scurte si sugubete .... Imi plac iubirile virtuale, cu dramele consumate pe privat, unde ataca orice rival/rivala, unde suspina orice nenorocit/nenorocita parasit/parasita de fosta/fostul partener/partenera tot virtuala/virtual, din cauza unei/unui nenorocite/nenorocit care era pornita/pornit la agatat.


:happy:

Imi plac oamenii care citesc putin, femei sau barbati, pentru ca nu au probleme cu interpretarea...

Sunt convinsa ca daca un macho-man petrece un apus de soare pe camp, alaturi de o femeie care citeste si intelege acatiste, aceasta intelege perfect situatia. Sigur ca intelege si el ...



??? adica apusul e perceput unitar?



:tooth:


cred ca te-a luat valul..

eu am concluzionat altfel, respectiv ca fiecare are jumatatea lui...sau ca cei care se aseamana se aduna..etc

si asta, evident...dupa aprecierea partenerilor care se accepta sau resping
eu gata..nu mai vreau sa vorbesc despre asta..m-a enervat Othello si punct

asta-i tema ..:D


Un răspuns: îndrăgostește-te de o femeie deșteaptă. Pentru că femei proaste nu există!

Ea e frumoasă. Citește toate genurile literare, fie vorba de proză sau teatru, sau chiar versuri, citește cu nesaț și romane întregi, cîteodată și horror. Trece prin ea, simte cuvintele de la distanță, înfulecă cu nesaț vreo frîntură de text și se lasă pe spate cînd cucerește ultimile file ale unui capitol mai îndrăcit. Ea soarbe cunoștințele, se hrănește cu ele…

Sunt fete care citesc, și pe urmă se potrivesc perfect cu categoria de persoane descrisă în romanul pe care l-au citit. Dar, una e să citești Coelho sau Sandra Brown și să mai înțelegi ce citești, și alta e să mergi pur și simplu la o prietenă să ”împrumuți” o carte, și așa să ai motiv de bîrfă. Femeia e diversă, diverse deci sunt și metodele ei de a se îmbogăți spiritual. Cert e că orice femeie știe că nu e normal și frumos să rămînă în urma altei femei la capitolul: ”dar tu știi ce cuvinte funny erau în paragraful cutare?”.

Să vezi ce senzații te iau atunci cînd ești cu o femeie independentă. Independentă însă nu înseamnă și citită. Sau numai citită. Poate da, o femeie care nu citește ar fi ca măseaua stricată, care dacă nu te doare, oricum îți provoacă incomodități. Dar vezi că și măseaua poate fi plombată. În eseță, nu contează cît citește, ci cît rămîne, deci cum citește. Pentru că atunci cînd o sărut, nu o să vină Hemingway să-i dea teste de inteligență. Cert e că nici cu o femeie agramată nu aș vrea să am de-a face. Și atunci, legătura nu o afli între cea care a absolvit 2 facultăți și pe degeaba, și cea care nu a avut niciodată curiozitatea măcar să deschidă o carte. Fiecare face ceea ce înțelege că este de folos pentru dînsul. Și din felul în care o face înțelegi multe.

Prost nu înseamnă și necitit. Precum prost nu înseamnă și urît. Iar urît nu înseamnă fată cu dinți de aur, nas plin de coșuri și ochi bulbucați. Urît e să nu fi știut înainte de asta să te pui în evidență. Chiar și prin faptul că o dată în viață ai citit 100 de romane polițiste. Vezi că urîțenia își are și plusul ei. Așa poți trece de aparențe. Da, frumusețea e o calitate cu un milion de aparențe. Deși nu întotdeauna. În unele situații, complexele unei fete creează stabilitatea emoțională de care ai nevoie pentru a zice că totul merge perfect. În unele.

Dacă vrei să știi ce și cum gîndește, ieși cu ea, în multe și diferite situații. Restaurant, teatru sau grădină zoologică, ce contează. Poate fi și o cîmpie de la marginea orașului. Atît timp cît apusul unui soare nebun vă va prinde împreună, nu îți face griji de loc. În tot acest timp, vei reuși să înțelegi ce și cum. Doar că nu uita: în tot acest timp, și ea va înțelege ce și cum. Așa că…oameni sunt de toate felurile. Bărbați sunt de toate felurile. Femei sunt de toate felurile. Cărți sunt de toate felurile. Impoartant e că anumite feluri de bărbați și femei se întîlnesc, întemeiază familii unite și frumoase, în care este și bibliotecă.

Mi-au rămas în minte niște cuvinte frumoase: If you want the world and the worlds beyond it, date a girl who reads. Or better yet, date a girl who writes. – Rosemarie Urquico


[ link extern ] /
care-i norma de drept european transcrisa in art 2633 prin care jurisdictia va este largita?
nu doamna...nu zice asta
u.b.i.k. a scris:

Buna seara tuturor


Aici discutam doar despre urmatorul aspect:

Persoanele cu capacitate de exercitiu deplina pot fi legal obligate sa consultate un specialist care sa hotarasca daca anumite acte, bunuri sau servicii ii pot fi accesibile solicitantului?



Atat.




opinia mea este ca da
:)

capacitatea de exercitiu...in dreptul nostru se dobandeste cu timpul, restransa sau deplina, incapacitatea trebuind neaparat probata


unele limitari existente decurg din lege..si deci nu depind de exercitiul/optiunea persoanei

[ link extern ]


Utopiile religioase[modificare]
Ideile creștine sau islamice ale Grădinii Paradisului și Raiului au tendința să devină utopii în forma lor populară.


:hammer:


;)

iata altceva...si va rog sa nu ma trimiteti la timp liber, ci sa cititi cu atentie

[ link extern ]
unde gasesc o biografie completa despre papagali....
sau despre Shakespeare..

sunt interesat daca repetitia poate fi invatatura, pe de o parte, iar pe de alta...daca omul asta chiar era misogin