avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 176 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor O problema interesanta privind capacitatea de exercitiu
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

O problema interesanta privind capacitatea de exercitiu

Phiii, ce ma mai doare capul! O sa iau un algocalmin inainte de a va scrie ... asa, acu' parca e ceva, ceva mai bine.

Unu. In ultimii doi-trei ani am auzit de cel putin treizeci de ori, in feluri diferite dar vizand acelasi fond: "Domnu' avocat, ce se intampla daca am avalizat un bilet la ordin/imprumutat o suma de bani/ oricare alta afacere paguboasa in beneficiul firmei lu' nasu' Costica?" Intotdeauna cand raspund imi pun fata de psihiatru binevoitor si ma intreb daca omul acela n-ar fi trebuit sa stie ce-i avalul sau ce riscuri implica imprumutul INAINTE de a se sinucide financiar.

Oy-vey! Iar incepe durerea de cap, alt algocalmin ... mi-a mai ramas doar unul ...

Doi. Esmerlanda si Zambirel (n-am scris gresit, chiar asa ii cheama) au vreo 7-8 copii din care doi in orfelinatul din Saraceni, 3 dati ca slugi pe la ciobani sau pe la unii mai avuti iar restul, cei mai marisori, or fi si ei pe undeva, prin lume. Nu se cere permis pentru facut copii iar in Romania nu-ti face nimeni nimic daca faci copii si-i dai la orfelinat pana mai cresc putin ca sa-i poti vinde ca slugi.

Ooof, asta-i ultimul algocalmin, apoi, daca nici asa nu ma lasa, trebuie sa merg la farmacie

Trei. Oricare persoana majora din oricare tara civilizata beneficiaza de doua prezumtii importante: in dreptul civil prezumtia capacitatii de exercitiu si a discernamantului pana la proba contrara iar in dreptul penal prezumtia de nevinovatie pana la ramanerea definitiva a unei hotarari judecatoresti de condamnare.

Ooof, iar e de serviciu la farmacie intepata aceea care nu da nimic fara sa ai reteta ...

Patru. S-ar putea sa fiti intre fericitii care habar n-au ca majoritatea covarsitoare (vreo 82%) a medicamentelor din Romania sunt medicamente cu circuit civil restricitionat, sau cu regim special, cum preferati sa-i ziceti, adica vi se pot vinde (farmacistii si medicii folosesc eufemismul pompos "se elibereaza" cu toate ca farmaciile nu "elibereaza" medicamente dupa cum nici birtul din colt nu elibereaza votca, tutun sau bere ci, pur si simplu, le vinde) numai cu aprobarea prealabila a unui medic. Algocalminul sau Quarelinul sunt date naibii de periculoase, la nivel mondial inregistrandu-se in fiecare an sute de cazuri de agralonucitoza provocata de excesul de calmante. Va dati seama? In fiecare an in intreaga lume se imbolnavesc din cauza excesului de calmante aproape tot atatea persoane cate sunt mutilate sau omorate in accidente de circulatie in Romania intr-o luna!

Cinci. Nu ma mai doare capul dar am vesti proaste pentru voi. Capacitatea voastra de exercitiu ca si discernamantul vostru se intinde exact pana la Algocalmin. Dincolo de "granita algocalminica" sunteti obligati sa va puneti sub tutela unui medic care va hotara pentru voi, printr-o reteta mazgalita in graba lui parinteasca de a incasa coplata si a scapa de voi, ce anume aveti voie si ce nu aveti voie sa luati daca va doare capul sau oricare alta extremitate.

Sase. Ce ar fi daca ... nenea Nelu, finu' lu nasu' Costica, cel care avalizeaza bilete la ordin si pe urma intreaba "ce-i ala aval, dom' avocat?" ar avea nevoie de o reteta de la avocatul de familie ca sa poata cumpara legal un porc pentru Craciun (un porc gras are atata colesterol incat va asigur ca e mai periculos decat algocalminul) sau ca sa faca un contract ori ca sa avalizeze un bilet la ordin toata lumea s-ar revolta, nu-i asa? Toti ati zice ca matragunele de avocati au pus stapanire pe libertatea voastra si pe dreptul de a dispune dupa cum doriti de viata, sanatatea si bunurile voastre cat timp nu faceti nici un rau altora, nu-i asa?

Dar atunci, va intreb, de ce alianta paternalista a medicilor cu guvernul are dreptul sa zica: nu esti in stare sa hotarasti ce este mai bine pentru tine, doar medicul sub tutela caruia te afli poate sa hotarasca asta Asadar dupa majorat te poti sinucide financiar si-ti poti lasa familia si copiii pe drumuri, poti conduce doua tone de metal cu 180 la ora, poti sa te imbeti sistematic pana ajungi o epava, poti manca mai mult si mai nesanatos decat un ramator pana iti crapa inima sau te damblagesti, poti fuma pana iti scoti plamanii pe nas, poti face bungee-jumping chiar daca stai prost cu aritmetica si ai socotit de doua ori gresit pe degete iar coarda e mai lunga cu 1 metru decat distanta, poti sa urci pe munti in decembrie cand e pericol de avalansa cu toate ca habar n-ai ce trebuie sa faci, poti face ABSOLUT orice lucru DACA nu interfereaza cu profesia medicala. Daca interfereaza cu medicina trebuie sa platesti mai intai iar apoi sa fii recunoscator ca medicul iti da voie sa faci ceva.

Cu toata inchipuita mea durere de cap mi-am adus aminte ca libertatea este lucrul care se plateste cel mai scump prin povara responsabilitatii si ca unul din cei mai mari prieteni din cati a avut vreodata omenirea, domnul Mohandas Karamchand Gandhi (Mahatma) care era de profesie avocat a zis odata ca libertatea nu face doi bani daca nu include si dreptul de a face greseli.

I have a dream ... intr-o zi oricare om de pe aceasta planeta va fi liber de orice tutela paternalista si ca persoana responsabila va avea dreptul, nu obligatia sa apeleze la un medic daca doreste sa consulte unul dupa cum poate sa mearga la avocat numai daca vrea si va putea sa cumpere pana si Quarelin fara sa aiba nevoie de aprobarea tutorelui medic deoarece beneficiaza de prezumtia ca major fiind actioneaza cu discernamant. Dar pana atunci mai e mult, mult de tot, nu-i asa?

Adalbert Gabriel Gazdovici
Ultima modificare: Miercuri, 16 Octombrie 2013
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
parerea mea e ca oamenii merg spre specializare..si fiecare OM depinde de celalalt
evident, dvs aveti o optiune..si aveti libertatea sa faceti ce doriti atunci cand va doare ceva"D

insa nu-i la fel cu obligativitatea avocatilor pe noua procedura in recurs
u.b.i.k. a scris:

Dar atunci, va intreb, de ce alianta paternalista a medicilor cu guvernul are dreptul sa zica: nu esti in stare sa hotarasti ce este mai bine pentru tine, doar medicul sub tutela caruia te afli poate sa hotarasca asta Asadar dupa majorat te poti sinucide financiar si-ti poti lasa familia si copiii pe drumuri, (...) poti sa te imbeti sistematic pana ajungi o epava, poti manca mai mult si mai nesanatos decat un ramator pana iti crapa inima sau te damblagesti, poti fuma pana iti scoti plamanii pe nas, (...) poti face ABSOLUT orice lucru DACA nu interfereaza cu profesia medicala. Daca interfereaza cu medicina trebuie sa platesti mai intai iar apoi sa fii recunoscator ca medicul iti da voie sa faci ceva.

I have a dream ... intr-o zi oricare om de pe aceasta planeta va fi liber de orice tutela paternalista si ca persoana responsabila va avea dreptul, nu obligatia sa apeleze la un medic daca doreste sa consulte unul dupa cum poate sa mearga la avocat numai daca vrea si va putea sa cumpere pana si Quarelin fara sa aiba nevoie de aprobarea tutorelui medic deoarece beneficiaza de prezumtia ca major fiind actioneaza cu discernamant. Dar pana atunci mai e mult, mult de tot, nu-i asa?

Adalbert Gabriel Gazdovici


Mda, e din ce in ce mai mult, maestre... Libertatea a fost si este o himera care ia diferite forme... istorice. Acum, copilul tau poate fi ostracizat si exclus din comunitatea scolara daca refuzi un vaccin, fata de care - laic/nelaic fiind - ai reticentele tale fundamentate mai mult/mai putin stiintific, numai pentru ca un grup restrans de "specialisti" l-a inclus in lista vaccinurilor obligatorii. Stau sa ma intreb, cat de "laic/avizat" este medicul generalist/specialist atunci cand se pune problema evaluarii unei situatii care ii excede sfera de specializare, si ma refer aici la probleme complexe de biochimie pe care le-au trecut in revista succinct in anul 2-3 de facultate, tot asa cum un student la drept neinteresat de dreptul constitutional trateaza cursurile de drept constitutional comparat? Din propria-mi experienta, putini medici cunosc, e.g., efectul penicilinei asupra sintezei de acizi grasi, fata de un parinte care sta zi si noapte sa caute o solutie pentru copilul sau bolnav care a fost diagnosticat cu un sindrom al caror cauze raman obscure... Dar legea, da, sta sa-l protejeze pe consumatorul mediu, sa-l protejeze de propria sa ignoranta. Si totusi...am vazut medici care au prescris aspirina unui copil de 5 ani, fara macar a-l avertiza pe parintele eventual neavizat de pericolul instalarii sindromului Reye... Noroc ca parintele stia si a putut face singur balanta eventuale riscuri vs. beneficii...

Va vine sa credeti ca in America contemporana, un parinte este decazut din drepturile sale parintesti si este sanctionat cu o pedeapsa privativa de libertate pentru ca refuza tratamentul "conventional" cu radioterapie pentru copilul sau de 12 ani, care a fost diagnosticat cu limfon Hodgkin si pentru ca dorea sa apeleze la tratamente alternative "nepantetate" ? Cititi, in link-ul de mai jos (pag.121 si urm, in engleza) cazul lui Katie Wernecke pentru amanunte.
[ link extern ]

Si da, @Milika, oamenii merg spre specializare si ultraspecializare, si uite-asa sa pierde perceptia holistica a lucrurilor, iar in medicina, e.g., vedem din ce in ce mai putini excelenti diagnosticieni. Pentru ca fiecare vede doar partea sa din puzzle... Exista si beneficii, bine-nteles, dar mi-e greu sa apreciez daca nu cumva sunt mai multe dezavantaje.

O seara libera de ganduri apasatoare va doresc :)

Silvia Puskas

godspeed a scris:

Va vine sa credeti ca in America contemporana, un parinte este decazut din drepturile sale parintesti si este sanctionat cu o pedeapsa privativa de libertate pentru ca refuza tratamentul "conventional" cu radioterapie pentru copilul sau de 12 ani, care a fost diagnosticat cu limfon Hodgkin si pentru ca dorea sa apeleze la tratamente alternative "nepantetate" ? Cititi, in link-ul de mai jos (pag.121 si urm, in engleza) cazul lui Katie Wernecke pentru amanunte.
[ link extern ]

Silvia Puskas


Buna seara Silvia

Eu incercam sa zic doar atat: sunt matur, pot sa hotarasc singur daca vreau sa merg la un medic care sa-mi scrie o reteta de Algocalmin sau vreau sa-l pot cumpara eu cand cred ca eu ca am nevoie dupa cum ar trebui sa pot hotara singur daca vreau sau nu sa port centura de siguranta dupa cum am voie sa hotarasc daca pasta de curry rosu strica sau nu gustul puiului cu legume si coriandru.

Cazul poastat de tine face tocmai dovada ca exista persoane imature care cred ca acupunctura, homeopatia, tratametele naturiste, rugaciunile si posturile ajuta.

am atacat pe larg problema aici www.avocatnet.ro/content/for...

Insa NU despre libertatea de a crede in bazdaganii pernicioase discutam aici, A contraire!, persoanele care refuza demonstratia stiintifica si care impotriva evidentei cred in bazdaganii dau apa la moara paternalistilor care zic:
Vedeti? Daca Katie Wernecke si cei ca ea, care etre deux, sunt majoritari in societate, nu sunt pusi sub tutela medicala se vor otravi cu Algocalmin!

Trebuie sa faci diferenta intre situatia un om matur care vrea sa-si cumpere un calmant si situatia unei persoane imature care-i refuza copilului de 12 ani un tratament dovedit eficient.

Pseudodivagatie: Niciuna dintre bazdaganii nu este pusa la index prohibitorum. Statul roman si medicii romani nu vor sa-si exercite tutela paternalista cand e vorba sa elimine bazdaganiile fara nici un efect vandute in farmacii ca "suplimente alimentare" casa nu fie nevoie de nici un test (medicamentele sunt testate indelung, suplimentele alimentare nu-s testate aproape deloc) dar care au eticheta asemanatoare medicamentelor si pacalesc omul simplu si credul. Nununu! De fapt, vanzarea bazdaganiilor in farmacii tine populatia calma si o fac sa accepte mai usor tutela medicala pentru ca da impresia falsa ca ai la dispozitie o mare varietate de optiuni si ca doar "chimicalele" care, cu totii stim, nu-i asa :yes:ca au numeroase efecte secundare sunt vandute numai cu reteta.
Astfel populatia traieste cu impresia ca medicamentele naturiste si homeopate, deoarece n-au efecte secundare (cum sa aiba efecte secundare, daca n-au NICI un efect?) pot fi puse pe mana omului in mod liber si fara restrictii. Dar otravurile, medicamentele alopate, chimicalele, astea nu, dom'le! Nunununu, astea n-ai voie sa le cumperi decat daca zice dom' doctor ca ai voie.

Katie Wernecke merge la inchisoare unde impreuna cu cel care incerca sa-si obisnuiasca copilul sa se hraneasca cu energie pura (prana) in loc de mancare pot citi linistiti cateva lucrari de popularizare a stiintei iar copiii lor, care nu sunt inca capabili sa hotarasca daca vor sa moara pe altarul bazaconiilor sau vor mancare adevarat si un tratament medical eficient vor merge la spital unde primesc ingrijirea care le ofera cea mai ridicata sansa de a ajunge vreodata maturi.
Tocmai pentru cazuri de genul Katie Wernecke sustin ca religia trebuie eliminata din scoli si inlocuita cu ore de intelegerea stiintei, ore in care copiii ar putea sa afle si de ce nu e bine sa ia aiurea medicamente.

Poti sa detii/impletesti FUNIE in casa cat sa comercializezi.
Din grija pentru "sanatatea" gatului tau, ti se va elibera si SAPUNUL. Ba chiar ti se va vinde si un SCAUNEL, daca-ti trebuie, eventual la vreo licitatie pentru strangere de fonduri in scopuri caritabile.

Produsele de mai sus pot fi inlocuite cu orice nu e accizabil (spre deosebire de frangie, ai limita la alcool) si nu interfereaza cu industria medicala. Doar pana aici se intinde grija "surorilor de caritate" ... precupate mai mult de sanatatea lor decat de a ta.

Despre ce dracu' vorbim?

De fapt, ar trebui sa tacem. Suntem prea "filosofi" si numai imbecilii nu-si pun problema la care servesc cele de mai sus. Asemeni animalelor ei n-au nevoie de niciun argument pentru a exista. (asta a spus-o Paler, dar nu mai stiu pe unde).

O! Dar daca ai gasit un argument si te-ai dus pana la farmacie... Aici nimeni nu moare pe gratis. Aici exista "o mare varietate de optiuni" (ca sa te citez) sa te... sinucidem, incet si sigur, dar mai intai financiar. (iaca si motivul pentru care nu intereseaza pe nimeni ca n-are "prostu" habar ce-i avalul).

Si apoi, te contrazici Adalbert...

Daca vrei libertatea de a alege cu ce iti tratezi tu durerea de cap, lasa-mi si mie libertatea de a alege te miri ce "bazdâganie". Lasa-ma sa mor cum ma pricep eu!

Gandeste-te ca, inainte de a avea cunostinte despre bacterii si importanta lor in boli, medicii respingeau spalarea mainilor pentru ca, dupa ei, "nu era logica", in ciuda dovezilor oferite de scaderea semnificativa a deceselor intraspitalicesti.

Ignaz Semmelweis, un medic de la jumatatea sec. XIX care a promovat amarata de idee a simplelor masuri de igiena, a fost reabilitat la cateva decenii dupa moartea sa.

In mod similar, "nu e logic" ca acupunctura sa functioneze. Dar in cadrul unor teste empirice bine dirijate ...functioneaza. S-ar putea sa existe functii prea complicate pentru noi sa le intelegem, asa ca ...ar trebui sa ne pastram mintea deschisa.

Eu inca ma mai laud ca n-am mai facut febra de la vasta de 4-5 ani ... A existat un moment in care m-am suparat pe febra atat de tare ca, daca as avea abilitati, as putea croseta modelul invelitorii pe care-l avea mama pe pat. Stiu. N-are nicio logica! Dar forta acelei "suparari" dureaza inca. Si am implinit 41 de ani. (basca faptul ca, dupa medicul ce voia sa-mi scoata un sân/sector de acum 10 ani ...sunt INCA vie. Cat o da Domnul!)





Ultima modificare: Vineri, 18 Octombrie 2013
romascanu, moderator
Nu m-am gandit niciodata pana acum ca obligatia de a prezenta reteta pentru anumite medicamente imi poate incalca libertatea de decizie. As zice ca avem totusi libertatea de a alege in privinta sanatatii: mergem la medic, sau nu. Daca mergem, facem ce zice el. Sau nu.

Neavand educatie sau cultura medicala solida mi se pare firesc sa apelez la medic pentru a pune un diagnostic si a stabili un tratament in cazul unei afectiuni serioase. In schimb mi se pare anormal ca se impun retete pentru analgezice care pot avea efecte secundare grave in loc sa fie scoase de pe piata. Inseamna ca intr-adevar nu sunt atat de periculoase, altfel medicii nu si-ar asuma raspunderea prescrierii cat timp exista altele cel putin la fel de bune.
Suntem manipulati de marketingul extrem de eficient al companiilor farmaceutice iar mecanismul retetelor nu functioneaza doar in beneficiul pacientilor: sponsorizarile primite de unii medici din partea companiilor farmaceutice nu sunt inventate. Eu cred ca tendinta este inspre restrictionarea vanzarii la liber. Cu toate astea recunosc ca ma simt linistita cand iau un medicament in urma consultarii unui medic. Nu vreau sa port povara greselilor mele si din acest punct de vedere :)
Ultima modificare: Vineri, 18 Octombrie 2013
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Cum pot ataca o eventuala lege a vaccinarii? SimonaAn25 SimonaAn25 Avand in vedere faptul ca actualul proiect de lege privind vaccinarea incalca multe drepturi si libertati, incalcand si constitutia României, ce actiuni ... (vezi toată discuția)
Poti sa cumperi de la farmacie si 1 capsula de nurofen sau trebuie ... Andreea Vogue Andreea Vogue Poti sa cumperi de la farmacie si 1 capsula de nurofen sau trebuie sa cumperi toata cutia? Daca mergeti la farmacie si doresti sa cumperi doar 1 capsula de ... (vezi toată discuția)
Vaccinarea - obligativitate sau abuz? ramonas1000 ramonas1000 Vaccinarea obligatorie este legala? Stiu ca medicii de familie au obligatia sa vaccineze copiii conform schemei de vaccinuri, dar sunt vaccinarile ... (vezi toată discuția)