avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1281 soluții astăzi
Forum Activitate inteligentLawyer

Activitate inteligentLawyer

Este exact genul de clauza penala contractuala despre care va spuneam la inceputul discutiei ca o au majoritatea societatilor de leasing.

Este o culpa contractuala, pentru ca nu ati dus contractul pana la capat(adica sa rambursati integral creditul acordat). Daca era leasing operational, asa cum am precizat anterior, dupa predarea masinii nu mai puteau avea nici o pretentie, insa fiind leasing financiar acest lucru nu se mai aplica, intrucat nu ati achizitionat o masina de la ei(ca sa o inapoiati) ci ati obtinut un credit sa cumparati o masina de la un furnizor.
acesta este tot articolul pe care se bazeaza?
va intreb pentru ca apare litera i) si ma gandesc ca mai are si alte prevederi.

trebuie verificat daca exista si un articol care sa vorbeasca despre obligatiile de plata aparute urmare a rezilierii.

Avand in vedere cele expuse anterior, parerea mea este ca cel mai simplu si sigur mod (fara riscuri) este de a incerca o tranzactie cu societatea creditoare, in baza careia sa vi se diminueze cat mai mult datoria, daca aceasta exista, iar ei sa renunte la orice pretentii.
Ma referea la repetatele amanari ale intrarii in vigoare a modificarii Legii 193/2000 art.12 si 13.

daca o sa vedeti motivele acestor amanari, o sa va dati seama si de curentul pe care organismele europene incearca sa-l induca Instantelor romane, care si asa au inceput sa constate foarte greu caracterul abuziv al clauzelor abuzive.

Ca si motiv principal este invederat prejudiciarea societatilor bancare si nebancare, existand riscul ca acestea sa se retraga chiar de pe piata.
"Odata primita masina si stabilindu-se de comun acord ca valoarea ei acopera creanta pe care o mai aveati fata de ei, contractul s-a incheiat."


In opinia mea, aceasta argumentatie este valabila, doar daca exista un inscris privind acordul partilor asa cum ati relatat anterior.

In ceea ce priveste obligativitatea de plata a sumelor viitoare, ulterior rezilierii, ar trebui specificat daca este vb de un ctr. de leasing financiar sau operational , intrucat in cazul leasingului financiar fiind vorba de un credit, practic intinderea prejudiciului s-ar cunoaste numai dupa valorificarea bunului.

daca este vorba de leasing operational, situatia este clara: predati masina si nu mai aveti nimic de plata.

eu raman la pararea ca, astfel de situatii nu sunt asa de usor de rezolvat, asa cum sustine dl. Jocandi Causa, mai ales conform ultimelor modificari legislative privind clauzele abuzive, care au facut instantele sa nu le mai elimine asa usor.


Buna ziua,

Lucrurile nu sunt asa simple cum par, iar termenul de prescriptie nu trebuie calculat de la data rezilierii, ci trebuie avute in vedere mai multe aspecte: data recuperarii si valorificarii bunului, respectiv prevederile contractului de leasing.

De cele mai multe contractele incheiate cu societatile de leasing prevad clauze penale, care obliga Utilzatorii ca in cazul rezilierii sa continue platile conform scandentarului agreat de parti.

De ex. daca in scadentar se prevede obligatia Utilizatorului de a achita debitele in 60 luni de la semnarea contractului, iar clauza penala stipuleaza faptul ca in cazul rezilierii Utilizatorul ramane obligat sa achite debitele conform intelegerii, s-ar putea sa nu mai poata interveni prescriptia.

In concluzie, pentru a va putea oferi un raspuns pertinent consider ca trebuiesc mai multe date referitoare la situatia de fapt si la ctr. dintre parti.