avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Activitate sunsray

Activitate sunsray

Cum adică să întreb un vecin dacă vrea sa cumpere un teren ? Nu vad aici nicio implicație juridică, De ce ar trebui întrebat un vecin?

Exemplul nu este unul sugestiv și nici clar.

Eu aștept un răspuns care sa fie elucidant încât să fiu motivat sa angajez in acest proces avocatul care va răspunde convingător și elocvent.

gi-jane2 a scris:

sunsray a scris:

Situația este particulară, pentru că bunul fratelui defunct nu este dobândit oricum, ci prin cedarea dreptului de cumpărare de către tatal comun cu sora X.


Asta nu inseamna nimic, tatal avea un fel de drept de preemțiune, ca ex la un teren de trebuie sa il intrebi pe vecin sau pe arendas daca vrea sa il cumpere. Daca moare noul proprietar, nu inseamna ca are vreun drept vecinul.


Modul in care se imparte mostenirea in cazul in care colaterali privileagiati sunt rude cu defuntul pe linii colaterale diferite este reglementat de art 981 NCC"

Situația este particulară, pentru că bunul fratelui defunct nu este dobândit oricum, ci prin cedarea dreptului de cumpărare de către tatal comun cu sora X.
Prin urmare, răspunsul dvs. este neconvingător din moment ce din start invalidați aceasta particularitate.
Nu neg faptul că răspunsul dvs. ar putea fi corect însă pentru a putea fi convins de acest lucru era nevoie de a aduce explicații mai multe, întemeiate legal, care sa clarifice situația.
Drept de moștenire într-o situație particulară de fraternitate:

Defunctul este frate și după mamă și după tată, cu sora X.
Tatăl acestora, în timpul căsătoriei, avea închiriat pe numele său un apartament primit de la ICRAL în care locuiau cu toții. Tatăl avea dreptul să cumpere acel apartament de la stat. După ce sora a plecat din acea locuinta, fratele (actual defunct) a dorit atunci să cumpere el acel apartament de la stat. Iar pentru acest lucru, a fost nevoia ca, alaturi de tatal, si sora X să vină să semneze ca cedeaza dreptul de a-l cumpara. La acel moment, acesti 2 frati mai aveau alti 2 frati doar din partea mamei, (dintr-o relatie anterioara), insa ei nu au fost chemati la acest proces de cumparare a apartamentului.
Intrebarea este:
Acum, in prezent, cine are drept la mostenirea acestui apartament detinut de fratele defunct si dobandit de acesta in felul mentionat anterior?
Doar sora X, sau si ceilalti 2 frati doar dupa mama?
Astept cu interes raspunsul dvs.
Va multumesc!
Vă mulțumesc pentru răspunsuri!
Bună ziua,

Mama mea - care a lucrat la metrou la fel ca tatăl meu care a decedat - a solicitat ieșirea la pensie și tocmai a primit de curând decizia de pensionare.

În josul deciziei, este menționat:

„Motivare:
Sumele reprezentând spor festive, prime și al 13-lea salariu din adeverința nr. M.05.02.501/6077/30.03.2021 NU AU FOST VALORIFICATE CONFORM ANEXEI 15, CAP. VI din HG. 257/2011”

Notă: Adeverința primită de la serviciu, la care se face referire este pe o perioadă de 8 ani : 1990 - 1998 , când mama a fost nevoită să întrerupă serviciul pentru că eu m-am îmbolnăvit și am devenit persoană cu dizabilități iar ea a devenit asistent personal angajată la direcția de asistență socială.

Din aceasta mențiune se înțelege că nu au fost luate în calcul sporurile de festive, primele și al 13-lea salariu pentru calcularea pensiei, deși în adeverința menționată, primită de la metrou, este precizat că s-au perceput taxe către C.A.S.:

„- spor pentru orele prestate în cadrul normei de muncă în zilele de sâmbătă, duminică, și sărbători legale, ori în alte zile în care potrivit legii nu se lucrează (spor festive): art.71 Legea 57/1974; art. 2 din Decretul-Lege nr. 98/1990, art.42 Contract Colectiv de Muncă, Codul Muncii în vigoare pentru perioada de activitate; pentru acest spor s-a calculat și virat C.A.S.;
- pentru sumele reprezentând prime și al 13-lea salariu (adaosuri la salariu) temeiul legal îl reprezintă prevederile art. 50 din Legea 57/1974, art.43 din Contractul colectiv de Muncă aplicabil pentru perioada de activitate; pentru acest spor s-a calculat și virat C.A.S. ”


1. Cum este posibil să nu se ia în calcul la calcularea pensiei o sumă pentru care s-a perceput contribuție pentru pensie, tocmai în acest scop, de a fi calculată mai târziu la pensie? Nu este acesta o ilegalitate evidentă?

Mama a reluat serviciul ca angajată Metrorex în 2006, când eu nu am mai primit grad de dizabilitate cu însoțitor.

Această problemă cu neluarea in calcul a sporurilor de festive, prime si al-13-lea salariu e binecunoscută la metrou, si probabil si in cazul CFR si a altor companii. Casa de pensii invocă motivul că acele sporuri nu au fost permanente. Se pare că Metrorex de abia din 2004 le-a făcut permanente (această informație provine de la colegii ei, deci nu stiu dacă e validă)
Adeverința pe care a atașat-o mama la dosar este până în 1998. Ea nu a mai primit si adeverinta de sporuri pentru perioada 2006-2021 pentru că am înteles că informatiile sunt trecute direct in cartea electronica de munca. Întrebarea este:

2.1 Dacă cei de la casa de pensii au precizat ca nu s-au luat in calcul sporurile de festive din adeverinta pe perioada 90-98, inseamna ca celelalte, incepand din 2006, care au fost trecute in cartea electronica, au fost luate in calcul? (posibil pe motiv ca sporurile ar fi fost facute in 2004 permanente de către metrotex?)
2.2 Dacă nu ar fi fost luate in calcul nici cele din cartea electronica, pe perioada 2006-2021, ar fi fost menționat acest lucru in decizie?

Alti colegi de-ai mamei au actionat in instanta, initial au castigat, dar casa de pensii a facut recurs, si au fost apoi nevoiti sa restituie diferenta de bani acumulata la pensie castigata in instanta.

3. Avetii idee dacă există sanse legale să se recupereze contributia din acele sporuri pe perioada 90-98?

4. Dacă da, cunoasteti vreun avocat bun specializat pe aceasta problema particulara a metrorex, pentru a nu investi bani si timp inutil.?

Vă mulțumesc anticipat.

Cu bine,

Mihai Borzos
Buna ziua,

ÎNTREBAREA CHEIE:

O persoană care are pensie de urmas sau de invaliditate obtinute in baza gr. III (deci cu drept de muncă) cu valoarea sub 2000 lei poate dobândi statutul de șomer?

Sunt persoana cu dizabilităti gr.I, si beneficiez de pensie de urmaș în baza art.84 lit.c) din legea 263/2010., în valoare de 993 lei.
La ora actuală există un proiect POCU care se numește ”Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități inițiat de ANPD ( Autoritatea Națională e persoanelor cu Dizabilități) în parteneriat cu ANOFM (Agenția Națională pentru Ocuparea Forțelor de Muncă). În cadrul acestui proiect se oferă vouchere pentru a putea achiziționa anumite dispozitive mediale.
Grupul țintă al acestui proiect sunt persoanele cu dizabilități - șomeri sau persoane inactive.
Pentru a intra în proiect, pe langă condițiile impuse de statudul de persoană cu dizabilități, există și condițiile impuse de stautul profesional, adică acela de a fi șomer sau persoană inactivă.
Statutul de șomer este definit în Legea 76/2002 (link [ link extern ] ).
IV. şomer - persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani şi până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
b) starea de sănătate şi capacităţile fizice şi psihice o fac aptă pentru
prestarea unei munci;
c) *) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, în vigoare;
d) este disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă.

Condiția care ridică problema este cea precizată la lit.c), și anume sintagma ”nu realizează venituri”.
Aceasta este reglementată în mod particular în normele metodologice de aplicare a legii 76, aprobate prin HG174/2002 (link: [ link extern ] )
În art.15, alin.(3) este precizat:
(3) Se consideră că nu realizează venituri, potrivit prevederilor art. 5 pct. IV lit. c), art. 17 alin. (1) lit. f), art. 34 alin. (1) lit. b) şi alin. (3) lit. b) şi art. 66 alin.(1) din lege:
a) persoanele care nu realizează venituri impozabile sau care realizează
venituri neimpozabile în conformitate cu Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;

În codul fiscal, veniturile impozabile sunt definite la art.61 - categorii de venituri supuse impozitului pe venit, iar la lit.e) sunt menționate și veniturile din pensii așa cum sunt definite la art.99 din codul fiscal.

Însă la art. 100 din codul fiscal este menționat că (1) Venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.
De aici rezultă că o pensie cu valoare sub 2000 lei este neimpozabilă.

Întrebarea esențială a acestui articol:

Se poate deduce de aici și că venitul din pensie cu valoarea sub 2000 de lei este un venit neimpozabil? Sau ramane in continuare considerat tot un venit impozabil, insa cu valoare neimpozitata?

Prin urmare, o persoană care are pensie de urmas sau invaliditate obtinute in baza gr. III (deci cu drept de muncă) cu valoarea sub 2000 lei poate dobândi statutul de șomer?
Bună ziua,

Doresc să vă adresez următoarele întrebări de interes comun pentru multe persoane aflate în nevoia de a rezolva un conflict prin înregistrarea de probe video.

Concret, este vorba de un confict între doi elevi dintr-o unitate de învățământ pe care învățătoarea refuză să îl rezolve așa cum prevede actele normative aferente. Nu intervine prin sancțiuni.

Mama copilului dorește ca acesta să fie monitorizat video printr-un bodycam, care sa surprinda atat faptul că copilul este agresat pe nedrept de către celălalt elev, cât și faptul că învățătoarea ignoră sesizările verbale ale copilului când acestă dorește să ii facă cunoscut faptul că tocmai a fost lovit, agresat, jignit. etc.
Învățătoarea a spus că nu are voie să facă acest lucru, să înregistreze video.
Este adevărat acest lucru? Pe ce articol se sprijină interdicția de a înregistra video dintr-o unitate școlară de stat?
Însă eu cred că aici trebuie făcută diferența între doua aspecte:
Oricine are dreptul de a culege informații audio-video dintr-un spațiu public atât timp căt acesta îi servește ca proba în luarea de măsuri.
Însă nu trebuie publicat în spațiul public fără acordul persoanelor care conduc unitatea și a celor care apar în înregistrare.
Mulți confundă aceasta din urma aspect cu interdicția totală de a filma.

Vă rog să aduceți lămuriri în acest aspect, înrucat este de folos nu numai pentru persoanele aflata in acest caz particular, ci si tuturor celor care intampina atat de desele nedreptati din cadrul a aproape toate institutiile.

Va multumesc,

Cu stima,

M.B.
Bună ziua,

Întrebarea cheie: cum se definește un ajutor cu caracter permanent, așa cum este menționat în art. 8, alin.(1) din Legea 416/2001 privind venitul minim garantat.

Doresc să ajut un beneficiar al Alocației de sustinere a Familiei - o mamă singură cu 2 copii - să formuleze o sesizare la Conducerea DGASMB referitor la neregulile pe care le practica personalul din cadrul unei Direcții de Sector
Printre altele, la stabilirea venitului net lunar al familei, ei iau în calcul și prestațiile financiare ale Directiei din Sectorul de unde are domiciliul, reprezentând plata contribuției de hrană la grădiniță în regim de program prelungit. Plata se face direct către grădiniță și se asigură doar pe durata prezenței la gradiniță in regim de program prelungit iar cuantumul se calculează funcție de aceasta, beneficiarul neîncasând nici o sumă de bani personal.
Poate fi considerat această prestație financiară un ajutor cu caracter permanent, pentru a fi luat în calcul la stabilirea venitului net lunar al familiei, așa cum prevede art. 8, alin (1) din legea 416/2001 privind venitul minim garantat.:
La stabilirea venitului net lunar al familiei si, dupa caz, al persoanei singure se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizeaza, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurari sociale de stat, asigurari de somaj, obligatii legale de întretinere, indemnizatii, alocatii si ajutoare cu caracter permanent si alte creante legale,
cu exceptia burselor de studiu si a burselor sociale, precum si a sprijinului financiar prevazut de Hotarârea Guvernului nr. 1.488/2004 privind aprobarea criteriilor si a cuantumului sprijinului financiar ce se acorda elevilor în cadrul Programului national de protectie sociala "Bani de liceu", cu modificarile si completarile ulterioare.

Vă mulțumesc.
Buna ziua,
Locuiesc in Bucuresti, la casa, intr-o locatie unde o alee de servitute ce are iesire la strada principala deserveste 3 proprietati delimitate separat fiecare cu gardul propriu.
Pe aceasta alee exista un camin al unei canalizari, al carei capac lipseste de mai bine de 30 de ani.
Am facut o solicitare la ApaNova sa aduca un capac, insa cei care au fost pe teren au spus ca acel camin nu este pe spatiul public si nu vor interveni.
Insa aceasta alee figureaza in Planul de situatie al casei ca alee de servitute, si in contractul niciunuia dintre venici nu scrie ca avem cota parte din acest drum.
Prin urmare nu cred ca acest drum este privat, ci public.
INTRABĂRI:
Am citit pe internet ca servitutile se impart in cele de utilitate publica si de utilitate privata? Ce inseamna fiecare dintre aceste statute?

Unde pot merge sa aflu ce statut are aleea noastra, si cum pot dovedi celor de la apanova ca nu este privata?
Doresc să pun câteva întrebări referitoare la DREPTUL DE RETRAGERE în cazul CONTRACTELOR încheiate la DISTANȚĂ, ca urmare a unei experiențe personale avute cu un profesionist(comerciant).
Mai exact, am efectuat o comanda de pe un site al unui comerciant online, cu plata online cu cardul. Ulterior, la scurt timp, am fost contactat telefonic de către un operator pentru confirmarea comenzii, și mi s-a spus ca pot merge la sediu pentru ridicarea produsului, ceea ce s-a și întâmplat doua zile mai tarziu.
Câteva zile mai târziu (mai puțin de 14 zile), am dorit să returnez produsul, însă pe site-ul lor, la termenii și condiții era afișat că "Produsele comandate online sau telefonic care au fost ridicate din punctul de lucru, nu beneficiaza de retur (acestea au posibilitatea de a fi verificate si de a li se testa functionalitatea la receptie)".

ÎNTREBAREA mea este:
ESTE ACEASTĂ CLAUZĂ LEGALĂ SAU ABUZIVĂ?,
Dacă este legală, pe ce articol/articole din Lege se sprijină?