avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Activitate nicupiciu

Activitate nicupiciu

Esti vinovat cand o masina se opreste in carligul de tractare al masinii tale? Si cat platesc asigurarile la o culpa comuna, 50%pt fiecare dintre vinovati?

Notarul nu a cerut niciun act pentru casa.De ce? La cum zici tu ca trebuie sa dovedesti cu ceva ca e casa ta, ar fi trebuit sa ceara.Hotarare judecatoreasca, certificat de mostenitor, etc.Casa a fost facuta de parintii mei, nicidecum de bunici.Bunicii n au contribuit cu nimic, aveau pensii de doi lei de la CAP.Subiectul a plecat de la certificatul cerut de notar ca nu s-a facut succesiune dupa bunicul.Cumva cand cei de la primarie au emis titlurile de proprietate, in 91, bunicul fiind decedat, si l-au facut pe numele bunicii inseamna ca nu facuse nimeni succesiunea dupa el,nu? Zic si eu, altfel nu ii puteau trece bunicii ce e in titlu.In situatia asta practic cine si pe ce mai faceau succesiune dupa bunicul daca pe numele lui nu mai exista nimic? Nu ca mi- a fost greu sa scot acel certificat, l-am scos cu o cerere, cateva documente si o taxa de 110 ron.Acum , ca sa fiu rautacios, vreau sa vad cum o sa ne treaca notarul casa , mie si fratelui, avand in vedere ca nu exista acele acte de care ziceai tu, hotarare jud., certificat de mistenitor, etc.

raluk0207 a scris:

Bunicii trebuiau sa dețină actul pe construcții. Adică autorizație de construire/act notarial/hotarare judecătorească. Au asa ceva?
Nu e nicio cretinatate.
Titlurile de proprietate sunt emise în baza Legii 18/1991, care se refera la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor
Pentru a 6-a oara: titlurile de proprietate sunt emise doar pentru terenuri.
Bunica are act de proprietate doar pentru teren.
Ce citești tu acolo "curți construcții " e categoria de folosinta și e terenul pe care se afla construcțiile, pe care s-a construit.
Nu e nicio casa pe titlu.
Iar dacă bunicul a murit, nu a venit Sfântul Duh sa o facă pe bunica automat proprietar. Nimic nu se întâmplă "automat" doar pentru a asa ți se pare ție. Da, ăia sunt moștenitorii legali, dar prezentați certificatul de moștenitor dupa bunic sau hotărârea judecătorească care atesta asta.
Trebuia dezbătută succesiunea după bunic. Între bunica și copii. Sau între bunica și nepoti.
Trebuie sa aveți un certificat de moștenitor sau o hotărâre judecătorească dupa bunic.
De-aia a cerut notarul dovada ca s-a dezbătut succesiunea după bunic.
Cota bunicului+ cota bunicii alcătuiesc întregul drept de proprietate pe construcții.
Nu e complicat. Voi trebuie sa știți ce ați făcut.
Dacă bunicul a murit în 1900 toamna, când era Notariatul de Stat, succesiunile se dezbateau obligatoriu atunci.



Atunci actul pe constructii cine il detine, dumnezeu? Alta cretinitate .Daca in titlul de pe numele bunicii sunt trecute toate terenurile si constructiile( suprafata x/constructii) inseamna ca sunt ale ei, nu? Altfel ce reprezinta acel titlu, o hartie de sters la fund? Cat priveste cota de 1/2 a bunicului , de cine a fost mostenita si in baza la ce? In baza faptului ca a decedat si in urma a cestui fapt bunica a devenit mostenitoare si cat de greu e sa vedem cine mosteneste? Oare cine? Mostenitorii legali, nevasta sa si copiii! Repet ,daca tu notar ai in fata mostenitorii legali, altii neexistand, de ce tot te lamentezi ca e complicat?

raluk0207 a scris:

In titlul bunicii este trecuta si suprafata de constructii(case)

Curti constructii este categoria de folosinta a terenului. Cum e: arabil/ fanete/pasuni/padure etc.
Terenurile pe care sunt construite cladiri sunt din categoria "curti constructii".
Asta nu inseamna ca actul pentru constructii este titlul.
Din nou: titlul de proprietate se emite doar pentru terenuri

deci exclus sa nu treaca notarul in acte casele

Si casele sa fie trecute in baza la ce???
Casele au fost construite de bunici in timpul casatoriei. Sunt bunuri comune.
Bunicul a murit primul.
Cota parte a bunicului (1/2) din constructii, a fost mostenita de catre cine in baza la ce?

ai mostenitorii cu act oficial de la primarie

Primaria nu emite acte de mostenire.

N-am inteles nimic gresit, exact asa a spus.Tatii au stat unul langa altul, gard in gard.Unchiul si verii si-au primit de la bunici casa/pamant.Verii renunta fiindca asa e normal, ei vin doar pt formalitati.Eu cu fratele voiam sa trecem totul pe numele mamei din 2 motive, unul fiindca e averea ei, doi fiindca nu ar plati impozit fiind persoana cu handicap.Cand notarul a zis ca mama trebuie sa dea o declaratie ca sa renunte in favoarea noastra i am zis ca nu, noi vrem sa facem asta in favoarea ei.A zis ca nu se poate ca nu II PERMITE LEGEA si a incercat sa imi explice ca asa e mai bine.Nu l am contrazis fiindca era normal sa primeze studiile lui.Dar mie tot aberant mi s a parut.Lasand la o parte balanta financiara impozit anual/succesiune dupa mama, nu inteleg de ce nu i-ar permite legea sa trecem totul pe numele ei.Era dorinta noastra , lasand la o parte ca e mai bine sa ramanen noi cu bunurile si sa nu mai fie nevoie de succesiune dupa mama .

gi-jane2 a scris:

Din pacate notarul ne- a zis ca nu poate ramane mama cu totul fiindca nu-i permite legea sa faca asta.Cu alte cuvinte el si legea decid ce facem eu cu fratele cu bunurile noastre! Bineinteles ca nu sunt de acord nici cu lucrul asta, eu zic ca facem ce vrem noi cu bunurile, le trecem cui vrem! In final a zis ca noi nu putem renunta in favoarea mamei , ci ca ea trebuie sa dea o declaratie ca renunta in favoarea noastra! Aici cum o fi? Are dreptate notarul, asa o fi legea? Multumesc!


Din fericire, nu va lasa notarul sa faceti cum vreti , ca faceti niste prostii.
Dupa ce veti reusi sa dezbateti sucesiunea, da, puteti sa ii dati ( prin donatie, partaj, vanzare) cotele dvs, mamei.
In schimb, daca renuntati la mostenire dvs ca si copii, e ca si cum decedatul nu a avut copii si nu mosteneste doar mama, ci ea intre in concurs cu alta categorie de mostenitori, rubedenii de ale decedatului. Cum verisotii au renuntta si ei, cine stie cu cine va treziti.
Mergeti la un avocat cu ce acte aveti, spuneti ce vreti exact si va poate sfatui in consecinta.
Nu intyeleg de ce vreti sa ii dati mamei, doar ca sa platiti in plus? Nu ii convine sa fiti coproprietari sau care e treaba ?

ci ca ea trebuie sa dea o declaratie ca renunta in favoarea noastra! Aici cum o fi?

Nici asa nu e daca nu vrea sa va dea .
Ca idee, cand e vb de renuntare, ca termen, nu se poate renunta in favoarea cuiva, ci daca renunti, iesi din joc si cei ramasi impart si cota voastra, cf legii.

Verisorii o sa renunte la tot fiindca n-au nicio treaba, iar eu cu fratele voiam sa ramana totul mamei noastre.


deci ce vreti se poate face, doar ca trebuie sa faceti acte nu prin renuntare, nu din partea dvs ca si copii
Din pacate notarul ne- a zis ca nu poate ramane mama cu totul fiindca nu-i permite legea sa faca asta

asta e o aberatie sau ati inteles gresit ce v-a zis

Din pacate am sters din greseala un mesaj.Pe scurt, mama 78 , eu cu fratele 60 si 63, verii 69 si 66 de ani, oare am vorbit cu tatii , respectiv(mama)cu sotul despre succesiune? Normal.In titlul bunicii este trecuta si suprafata de constructii(case).Pe numele bunicii , ulterior si al bunicului, avem cadastru, carte funciara si pe case si pe pamant, deci exclus sa nu treaca notarul in acte casele.Sa zicem ca nu e cum l am facut eu, dar nu cred ca trebuie sa ne innebuneasca cu o mie de acte cerute.Ai masa succesorala clara, ai mostenitorii cu act oficial de la primarie, ia-le banii si fa-le actele pe ce vor sa faca cu ce au de mostenit.Eu asa vad lucrurile , simple.Poate puteam sa fac si eu dreptul, acum daca as putea da timpul inapoi l-as face garantat.Am absolvit un amarat de liceu de constructii , atat si nimic mai mult.Dar asta nu cred ca ma impiedica sa gandesc mai logic decat unul cu studii superioare.In final inca o intrebare, poate ma scot cu asta! Verisorii o sa renunte la tot fiindca n-au nicio treaba, iar eu cu fratele voiam sa ramana totul mamei noastre. Din pacate notarul ne- a zis ca nu poate ramane mama cu totul fiindca nu-i permite legea sa faca asta.Cu alte cuvinte el si legea decid ce facem eu cu fratele cu bunurile noastre! Bineinteles ca nu sunt de acord nici cu lucrul asta, eu zic ca facem ce vrem noi cu bunurile, le trecem cui vrem! In final a zis ca noi nu putem renunta in favoarea mamei , ci ca ea trebuie sa dea o declaratie ca renunta in favoarea noastra! Aici cum o fi? Are dreptate notarul, asa o fi legea? Multumesc!

raluk0207 a scris:

De ce sa vina notarul cu intrebarea daca s a facut succesiunea dupa bunic?


Ca sa stabilească exact masa succesorala dupa bunica.
Ce e greu de înțeles?
În momentul de față, bunica are doar titlul de proprietate pe terenuri și atât.
Pe construcții, ce are?? Care e actul bunicii?
Ca o sa veniți dupa aia ca notarul nu v-a prins în certificatul de moștenitor dupa bunică și casa, ca doar l-ati plătit și nu si-a făcut treaba.
Dvs și familia dvs ar trebui sa știe dacă s-a făcut succesiunea după bunic.
Cu tata și unchiul ați vorbit despre chestia asta când trăiau?
Verificarea o faceți dvs la Camera Notarilor Publici, daca familia dvs nu mai stie. Iar dacă nu s-a dezbătut succesiunea după bunic, o sa o dezbateti acum, împreună cu cea a bunicii.

Articolul 80 din Legea 36/1995, prevede că:
(1) Notarul public are obligația să deslușească raporturile juridice dintre părți cu privire la actul pe care vor să îl încheie, să verifice dacă scopul pe care îl urmăresc este în conformitate cu legea și să le dea îndrumările necesare asupra efectelor lui juridice.
(2) De asemenea, el trebuie să ceară părților, ori de câte ori este cazul, documentele justificative și autorizațiile necesare pentru încheierea actului sau, la cererea acestora, va putea obține el însuși documentația necesară, având acces liber la orice registru public.

Deci dacă va cere, nu va cere "de bou".
Altfel, faceți dvs dreptul si interpretați legea.

De acord, dar tot vin cu intrebarea ? De ce sa vina notarul cu intrebarea daca s a facut succesiunea dupa bunic? Cine dracului o facea daca noi, nepotii din ambele parti+ mama mea, ii spunem ca vrem succesiunea dupa bunica , masa succesorala fiind ce are ea in titlu.Daca faceau tatii nostri nu aveam si noi , copiii lor, actele de proprietate? Ce e greu de inteles? Nu sunteti logici in ce spuneti.De acord, iti aduc ce acte vrei, de la ci, c nastere, deces, casatorie, dar nu mi cere o tampenie! Sau cere tu, notar bou, daca nu ai incredere in 5 persoane cu varsta de peste 60 ani, sa-ti dea de la arhiva ca nu s-a facut succesiune dupa bunicul.

raluk0207 a scris:

Și eu ti-am răspuns, dar nu intelegi: pe titlu sunt trecute doar terenurile.
Bunica e proprietara doar pe terenuri.
Bunica NU e proprietara și pe construcțiile pe care le-a dobândit cu bunicul.
Construcțiile nu apar pe titlul de proprietate, emis la legea 18.

Și cum construcțiile + terenul/terenurile alcătuiesc un întreg, vine întrebarea dacă s-a dezbătut și succesiunea după bunic.
Ca atunci când notarul dezbate succesiunea după bunica, sa cuprindă si cota bunicii din construcții, pe care a moștenit-o de la bunic, în calitate de soție supraviețuitoare și voi sa moșteniți întregul drept de proprietate. Altfel jumătatea bunicului din construcții, rămâne în plop și plopul în aer. Succesiunile se dezbat în ordinea deceselor.
Iar dacă bunicul și Bunica au fost soți, trebuie verificat dacă s-a dezbătut succesiunea dupa cel care a murit primul.
De-aia!

Cine sa o fi făcut?
În primul rand, cei doi copii.
Dar, cum au stat asa, și au apucat sa moara fără sa aibă lucrurile rezolvate, nepoții.
Dvs, nepoții trebuie acum sa dezbateti succesiunea și după bunici și după tata și unchiul dvs.



Eu intreb altceva! E normal sa fie mostenitorii bunicului sotia si copiii.A murit bunicul in 85, dupa moartea lui s au emis titluri de proprietate si bunica a devenit titular titlu ca mostenitoare a bunicului..Copiii bunicilor(2 baieti)au murit fara sa faca succesiune, deci am ramas nepotii, 2+2 si mama mea(nora bunicilor).Repet intrebarea, de ce ne cere notarul certificat care sa ateste ca nu s a facut succesiune dupa bunicul? Daca se facea nu ne duceam sa facem succesiune dupa copiii lor, tatii nostri? Spune-mi cine putea sa faca succesiune dupa bunicul? Tata? Fratele lui? E absurd.

raluk0207 a scris:

Titlul de proprietate este emis doar pentru teren/terenuri. În titlu nu apare casa.
Dacă bunicii au avut împreună o casa sau mai multe construcții, trebuia dezbătută succesiunea după bunic.
De către bunica și copii. Ăștia sunt moștenitorii legali.
Deci, nu are cum sa fie bunica unic proprietar pe construcții, atât timp cât au avut copii.
Titlul de proprietate a fost emis pe numele bunicii, pentru ca probabil bunica a fost cea care a depus cerere de reconstituire în baza Legii 18/1991.


Au avut, normal, bunica a mostenit dupa decesul bunicului ce este in titlu , pamant si casa.Ideea ar fi ca nu inteleg de ce cere notarul ca nu s-a facut succesiune dupa bunicul! Din moment ce bunica a mostenit de la bunicul dupa deces ce este in titlu, ce succesiune s-ar fi putut face si cine o putea face dupa bunicul din moment ce era decedat si nu mai exista un act cu ceva al lui? La notar ne-am dus nepotii, mostenitorii, tatii nostri fiind decedati(2 baieti, copiii bunicilor) ei nefacand succesiune dupa parinti.Ce imi scapa mie, nu ne duceam sa facem succesiune dupa parinti daca erau ei in acte si facusera succesiunea dupa bunici?

raluk0207 a scris:

Bunicii au avut vreo casa impreuna sau alte bunuri comune?

Certificat ca nu s-a facut succesiune dupa bunicul meu.La o succesiune dupa bunica mea, parintii nefacand-o, mi s-a cerut de catre notar certificat ca nu s-a facut succesiune dupa bunicul.Lucrurile stau asa..Bunica titular titlu de proprietate, mostenitoare a sotului, bunicul( asa scrie in titlu).Cand s-a emis acel titlu bunicul era decedat, nu inteleg de ce notarul cere asa ceva.Bunicii au avut 2 copii, baieti, decedati..In viata una dintre sotiile copiilor(nora, mama mea).Mostenitori, cate 2 nepoti de fiecare parte.Nu inteleg cine putea sa faca succesiune dupa bunicul de imi cere notarul asta.
Ce mai conteaza? Am inteles ce zici, dar n ai raspuns la ce voiam eu.Varianta cu cel intrat care se loveste cu cel care intra si el dupa.