avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Activitate balogh77

Activitate balogh77

Răspuns la discuția Zile libere pt. soferi
Seful meu zice, ca zilele mele libere sunt cele petrecute in cabina, zilele de duminca sau sambata cand ori este restrictie de circulatie si camioanele nu au voie sa circule, ori fac pauza obligatorie de 24 de ore, tot in cabina si in afara tarii in delegatie.
Buna ziua
Lucrez la o firma de transport care efectueaza transport international, curse regulate Romania - EU - Romania. Intr-o luna petrec pe drum cam 3 weekenduri, adica cate 3 zile de sambata si 3 zile de duminica. Cand ma intorc din cursa ma duc la munca de la 8 pana la 16, opt ore zilnice. In concluzie, intr-o luna petrec acasa un singur weekend, sau daca am nenorocul, nu petrec acasa nici unul. Firma nu-mi da zile libere in locul weekendurilor, plateste cate 4 zile (2 sambata, 2 duminmica), chiar daca nu am fost acasa nici o sambata sau duminica in luna respectiva. Pur si simplu am devenit scalvul lor, petrec acasa de fapt cateva ore intr-o zi, de le 16 pana ora 8 ziua urmatoare. Nici un weekend acasa, nici o zi libera cand ma reintorc din cursa.
Nici zilele de concediu nu sunt acordate, im-i da cu cate 1-2 zii, nu am avut concediu de 2 saptamani de ani de zile, concediile sunt date cu cute 1-2 zile.
Este legal asa ceva sa nu am zule libere de recuperea si concediu anual de min 15 zile lucratoare?
Exista vreo lege care reglemeteaza zilele de recuperare?
Multumesc anticipat p. raspuns.
Deci efectiv eu nu am dreptul la nici o zii libera, nu am posibilitatea sa stau acasa, legea nu-mi permite sa fiu cu familia, exact ca un puscarias. Bravo. Legi pt. patronii firmelor.
Pausele saptamanale obligatorii petrecute in cabina se considera zi libera? Sunt plecat in delegatie in strainatate, stau sambata si duminica in cabina pt. ca sunt nevoit dupa lege sa stau si alea sunt zilele mele libere?
Multumescd pt. raspuns.
Este bine de stiut ca putem sa facem o plangere.
Ei repausul saptamanal calculeaza dupa tahograf, adica eu sunt obligat, ca dupa 6 zile consecutive sa fac o pauza de 24 de ore, asta este legea, nu firma ne obliga, si ei abuzeaza de acest fapt si zilele petrecute in cabina, in strainatate puncteaza ca zile de recuperare. Banuiesc ca si acest lucru e ilegal.
Buna ziua

Sunt sofer de camion la o firma destul de mare, cu peste 40 de angajati. Ca sofer, cand ma duc in delegatie, stau cate 2-3 saptamani in cursa, evident stau si sambetele si duminicile pe afara, adica in deplasare. Revenind din cursa nici nu mi-se da zile de recupereare pt. weekendurile si zielel de sarbatori legale lucrate (fiind in delegatie, in cursa) si nici nu se platesc. Zilele lucrate sambata si duminica, si zilele de sarbatori oficiale nu este obliugatoriu sa ne dea in recuperare sau sa ne plateasca?
In mod fizic eu nu reusesc sa stau acasa lunar decat doua-trei zile, cand ma intorc din cursa (curse internationale), ma forteaza sa ma duc la munca 8 ore, si lunar am cate 3-4 sambete, 3-4 duminici lucrate.
Intrebarea mea este daca exista o lege care reglementeaza aceste lucruri si daca cumva putem obtine legal zile de recupera pt. weekedurile lucrate.
Multumesc, multumim anticipat pt. raspunsuri.