avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Activitate Haimi

Activitate Haimi

Va salut.
Am o intrebare legata de recalcularea pensiei privind perioada de 5 ani asimilata studiilor superioare, care a tot fost amanata, ultimul termen fiind 1 ianuarie 2024.
Potrivit Legii nr. 127/08.07.2019 privind sistemul public de pensii, art. 14, alin. (1), lit. “b”, “În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul: a urmat cursurile de zi... ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective..."
De asemeni, art. 88, alin. (2) aratã cã: “Pentru perioadele asimilate prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. b), c) și f) punctajul lunar este de 0,25 puncte.”
RAMANE IN VIGOARE TERMENUL DE 1 IANUARIE PENTRU DEPUNEREA SOLICITARII LA CJP?
Va multumesc anticipat.
Buna dimineata.
Sunt pensionar pentru limita de varsta din anul 2010, cu o vechime (incluzand si perioadele asimilate) de 46 ani, 11 luni si 27 de zile. In decizia mea, spre deosebire de cei care au iesit la pensie in anul curent, la coeficientul de corectie este inscrisa cifra 0,00 si nu 1,41, ceea ce a condus la o pensie cu cca 1/3 mai mica comparativ cu un pensionar proaspat, care desi a avut salarii mult mai mici, are o pensie cu mult mai mare.
Va rog sa-mi spuneti ce as putea face pentru indreptarea situatiei anormale. Va multumesc anticipat!
As dori sa aflu ce beneficii suplimentare ar putea obține un pensionar pentru limita de vârsta, descoperit cu glaucom. Va multumesc.
Va multumesc pentru raspuns, dar am reluat studiul legii si ma incurca o simpla virgula la inceputul al. (2): "...farmacistii, membri titulari si membri corespondenti ai Academiei Romane...", prin care inteleg ca farmacistii de circuit inchis se pot pensiona la cerere la varsta de 70 de ani. Poate ca interdictia s-ar fi putut interpreta daca articolul ar fi fost redactat "FARMACISTII MEMBRI TITULARI", fara virgula. D-le Cornel Vasile, va rog frumos sa fiti mai explicit, in sensul daca un farmacist de spital se poate pensiona la cerere la varsta de 70 de ani sau nu. Inca o data va multumesc mult de tot.
Va multumesc frumos.
Pana la ce varsta pot lucra farmacistii femei de circuit inchis (farmacisti de spital)? Mentionez ca in cazul de interes, contractul a fost prelungit prin concurs pana la varsta de 65 de ani.
Daca o familie este plecata mai mult timp de acasa, exista vreun act normativ care sa o absolve de plata serviciului de salubritate la operatorul privat? Ar trebui cumva sa solicite in scris suspendarea platii pe perioada in care lipseste de la domiciliu?
Legea nr. 51 din 27 aprilie 2020 pentru modificarea și completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a stabilit un termen nou al majorarilor salariale (1 iulie 2020). INTREBARE: pentru calcularea noului salariu se multiplica salariul de baza inscris in grila cu coeficientul mentionat? Va multumesc!
Răspuns la discuția Restituire garantie
Multumesc.
Care este legea prin care gestionarilor cu studii superioare nu li se mai percep garantii, iar cele acumulate le sunt restituite?