avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Activitate asparagus2014

Activitate asparagus2014

freeelis a scris:

HG este aplicabil numai functionarilor public si nu la toti salariatii.



e perfect; multumesc
freeelis a scris:

De asemenea, nu exista text de lege care sa prevada expres o definitie a vechimii in specialitate.


art. 3 lit. l) din Hotararea Guvernului nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici prevede: vechimea in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice reprezinta “experienta dobandita in temeiul unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau ca profesie liberala, demonstrata cu documente corespunzatoare de catre persoana care a desfasurat o activitate intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale, prin raportare la domeniul general de absolvire a studiilor potrivit nivelurilor de organizare a invatamantului in Romania”.
freeelis a scris:

De la 01.01.2012 , CCC este considerat vechime in specialitate.
Legile civile nu au efect retroactiv.


Fara a fi cunoscator intr-ale Dreptului, in opinia mea, legiuitorul a venit ulterior cu aceasta notificare expresa, tocmai pentru acele pers care luau lucrurile ad litteram, nefiind in masura a face interpretari logice, asemeni prof. dr. Alexandru Ticlea, citat mai sus.
Si tot fara a fi cunoscator in Drept, prin analogie, daca acea perioada ti-a fost recunoscuta ca vechime in munca si in serviciu, daca la plecare in CCC ai fost "inginer", sa zicem, la incetarea CCC n-ai putut reveni "gunoier".
Cu stima,
jaguarxkr a scris:

Sotia mea s-a lovit de aceasta problema cand a incercat sa dea examenul de admitere in magistratura fara a mai urma INM-ul. Astfel, desi avea apx. 6 ani in functia juridica, in concret, perioada CCC nu a fost luata in calcul ca vechime in specialitate.


Asta probabil ca se intampla inainte de aparitia OUG 111/2011, potrivit careia""(2) Perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), art. 6 si 10 constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea."
Modificat de art.IV pct.27 din OUG 124/2011



jaguarxkr a scris:

Vechime in munca, nu si in specialitate!


Cu tot respectul, atunci:Sunt importante derogarile de la regula potrivt careia “vechimea in specialitate constituie perioada de timp in care persoana a lucrat in activitati corespunzatoare functiei (meseriei) in care urmeaza sa fie incadrata sau promovata; de fapt este vechime in meserie (pentru muncitori) sau in functie (pentru celelalte categorii de personal).”1 De exemplu, in acest sens,art. 3 lit. l) din Hotararea Guvernului nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici prevede: vechimea in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice reprezinta “experienta dobandita in temeiul unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau ca profesie liberala, demonstrata cu documente corespunzatoare de catre persoana care a desfasurat o activitate intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale, prin raportare la domeniul general de absolvire a studiilor potrivit nivelurilor de organizare a invatamantului in Romania”.

Este fireasca si binevenita derogarea expresa a legiuitorului, chiar daca vine abia in acest an, intrucat vechimea in specialitate reprezinta o specie a vechimii in munca. ”Intr-adevar, pentru ca o perioada de timp sa fie considerata vechime in specialitate, ea trebuie sa fie in primul rand sa fie recunsocuta ca vechime in munca”2.

Astfel ca, pe buna dreptate, s-a interpretat3, inainte de precizarile exprese intervenite in anul 2012, ca perioada concediului pentru cresterea copilului constituie nu numai vechime in munca si in serviciu, ci si vechime in specialitate.

___
1 Alexandru Ticlea, Tratat de dreptul muncii, Editia a V-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2011, p. 414.
2 Ibidem.
3 Alexandru Ticlea (coordonator), Laura Georgescu, Ana Cioriciu Stefanescu, Barbu Vlad, Dreptul public al muncii, Editura Wolters Kluwer, Bucuresti, 2010, p. 360.

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca perioada (2006-2008) reprezentand concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani, reprezinte vechime in specialitate.
Va multumesc!