avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Activitate crisdarie

Activitate crisdarie

buna ziua,
Am un angajat caruia ii expira perioada determinata a CIM-ului pe 14.07. Dorim sa ii prelungim contractul de munca pe perioada nedeterminata, insa din pacate el se afla in spital si deja mi-a trimis medical pana pe 15.07. Cum pot legal sa-i prelungesc contractul incepand cu 14.07, daca acesta este suspendat de drept pe perioada concediului medical pana la data de 15.07?

Va multumesc anticipat!
Buna ziua,
O angajata doreste in iulie sa-si prelungeasca CIC -ul de la 1 an la 2 ani (conform noii legi) . Pe 04.07 ii expira cererea initiala pe CIC 1 an. Incepand cu 05.07.2016 ii pot face direct Decizie de prelungire a suspendarii pana face copilul 2 ani sau trebuie sa ii fac reincepere activitate cu 05.07 si tot cu 05.07 sa ii suspend din nou contractul de munca ??

Va multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Ore suplimentare in deplasare
Asa interpretez si eu . Insa o experta in legislatie imi spune ca atata timp cat salariatul se afla "la dispozitia angajatorului " - art 111 el trebuie platit pentru toate orele , inclusiv pentru pauzele din timpul deplasarii.
Buna ziua,
Conform Art. 111. din CM"Timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale"
Va rog sa -mi spuneti cum trebuie sa fie pontate legal noptile pt un sofer care pleaca in cursa luni dimineata si se intoarce vineri seara, conduce toata ziua, iar noptile se afla in pauza de lucru - doarme la hotel. Soferul primeste diurna pt toata perioada deplasarii, cazare la hotel etc, dar este pontat doar orele efectiv conduse, nu si pauzele de lucru.
Vi se pare legal si corect ?
Răspuns la discuția Acordare tichete cadou
Extras Cod Fiscal: "Cadourile în bani și în natură oferite de angajatori angajaților, cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, cu ocazia Paștelui, nu sunt cuprinse în baza lunară de calcul, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depășește 150 lei."

Din extrasul de mai sus se intelege clar ca se pot acorda cu ocazia Pastelui tichete sau bani in valoare de maxim 150 lei/ persoana deductibile. Orice este peste 150 lei ( fie tichete cadiu fie bani-prime) se impoziteaza ca orice venit salarial.
buna ziua!
Primele de Paste in valoare de 150 lei - deci deductibile- unde se declara in 112? Cumva in Sectiunea E3 pct 13 "Alte deduceri"?? Pt ca in alt loc nu vad unde.
Buna ziua,
Din OUG 111/2010 eu inteleg ca daca mama solicita CIC de 2 ani, tatal poate beneficia si el de cel putin 1 luna din aceasta perioada. In acelasi timp scrie ca acest Concediu pt crestere copil se acorda pe baza netransferabila unui dintre parinti , chiar daca ambii parinti indeplinesc conditiile.
Altfel spus, daca mama se intoarce la serviciu dupa 9 luni de CIC, iar tatal prin lege are dreptul la cel putin 1 luna de CIC ( nu cel mult), poate intra el in CIC incepand cu data la care mama revine la munca pana cand face copilul 2 ani?
Răspuns la discuția fise fiscale - decl 205
cum pana maine ? stiu ca termenul era pana in ultima zi a lunii februarie!!! sunteti sigura ??
buna ziua!
Anul acesta se mai depune decl 205 pentru impozitul pe salarii aferent anului 2015 ? sau este suficienta declararea din 112 ?
Răspuns la discuția retinere impozit tichete cadou
acordarea unor prime ocazionale ( tichete cadou sau prime in bani ) este perfect legala chiar si pentru un angajat aflat in CIC. Conditia este ca acestea sa nu se datoreze pentru activitatea prestata in perioada suspendarii contractului. Un contract suspendat inseamna ca omul nu mai lucreaza si nici nu mai primeste remuneratie pentru munca sa. Insa primele , prin caracterul lor ocazional - mai ales de Craciun - e clar ca se acorda pentru activitatea de peste an si nu pentru luna respectiva - cea suspendata.
Iar in perioada de CIC din cate stiu se pot obtine venituri impozabile de pana la 3000 lei/ parinte fara a fi afectata indemnizatia de crestere copil.
Tratamentul fiscal al acestor prime este ca si pentru ceilalati salariati. Acordate pentru copil minor sunt deductibile in limita 150 lei.
In decl 112 treb sa bifati ca venituri pentru alta perioada decat per de referinta (luna in curs)